Ilyenkor ne várjunk a mentőkre

Magyarországon a hirtelen szívhalál több mint 25 ezer áldozatot követel évente - ma van az újraélesztés világnapja, most számos szervezet hívja fel a figyelmet arra, nem szabad arra várni, hogy "majd kiérnek a mentők" - mert addigra már késő. Adjunk esélyt a túlélésre, hisz a kutatások szerint évente több ezer ember élete múlhat azon Magyarországon, hogy tudunk-e újraéleszteni.

Egy amerikai kutatás megerősíti a magyar tapasztalatokat: a járókelők által látott szívmegállás túlélése drámaian nő, ha a segítségnyújtó telefonon utasításokat kap egy szakképzett újraélesztőtől. Magyarországon bevett szokás, hogy a mentők kiérkezéséig a diszpécser utasításai alapján az eset szemtanúja újraélesztést végez.

Az amerikai tanulmányban több mint 2 ezer kórházon kívül történt szívmegállásos esetet vizsgáltak és arra jutottak, hogy a szívmasszázs megkezdéséig eltelt idő az újraélesztési protokoll és az új, telefonos támogatói program bevezetéséig átlagosan 256 másodperc volt, utána viszont ez az idő 212 másodpercre rövidült. Ez nem tűnik soknak, de igazából jelentős különbség.

A jelenlévő civilek segítsége nélkül egy szívleállás túlélésére alig van esély!
A jelenlévő civilek segítsége nélkül egy szívleállás túlélésére alig van esély! Fotó: iStock

A kutatócsoport vezetője, Dr. Bentley J. Bobrow, Arizona állam egészségügyi szolgálatának munkatársa szerint a projektet az újraélesztés számos aspektusának jelentős javulásával, és ami még fontosabb, a túlélési arány 31,8 százalékos javulásával hozták összefüggésbe. Azoknak a túlélőknek a száma is 40 százalékkal növekedett, akik neurológiai sérülés nélkül kerültek kórházba.

Utasítások a telefonban

Az elemzésben a kutatók 2334 kórházon kívül történt hirtelen szívmegállást elemeztek, amelyek 2010 októbere és 2013 szeptembere között történtek az Arizona állambeli Phoenix-ben. A betegek 64 százaléka férfi volt, átlagos koruk 63 év. Az esetek közül 798 a program bevezetése előtt, 1536 pedig azután történt. A vizsgálatba csak olyan páciensek kerültek be, akiket a mentősök olyan szívmegállás után kezeltek, amelynek ők maguk nem voltak tanúi.

Az agy is ép marad! A kórházba szállításig történő túlélés, illetve a kórházba szállításkor tapasztalt jó neurológiai állapot is jellemzőbb volt a protokollok bevezetése után.

A programcsomag két sürgősségi diszpécserszolgálatot, 250 diszpécsert, 30 mentőállomást és 22 fogadó kórházat foglalt magában. Alapjául az American Heart Association újraélesztési alapelvei szolgáltak, és specifikus protokollokat, képzési modulokat, a vészhívások rögzítését és kiértékelését is tartalmazta.

A diszpécserek a képzésnek megfelelően minden hívásnál feltették a kérdést: a beteg eszméleténél van-e, és normálisan lélegzik-e. Az utasításokat akkor adták ki, ha mindkét kérdésre nemmel válaszolt a hívó. Ezután elmagyarázták, mi a teendő, és megmondták a hívónak: tegye félre a telefont, majd hangosan számolja a mellkasi kompressziókat egytől tízig. Ezután vegye vissza a telefont, hogy megtudja, kell-e bármit módosítani az eljáráson, és folytassa a kompressziókat, valamint a hangos számolást, amíg a mentő megérkezik. A számolás a hívás felvételén is hallható volt, így lehetett a kiértékelés során eldönteni, hogy a diszpécsereknek világosabb utasításokat kellett volna-e adniuk.

Október 16-a az újraélesztés napja Az Európai Újraélesztési Társaság kezdeményezésére elindított esemény az újraélesztés módszereire, és az azonnali segítségnyújtás fontosságára hívja fel a figyelmet minden évben. Magyarországon a hirtelen szívhalál több mint 25 000 áldozatot követel évente. Az esetek többségében mire kiérnek a mentők, már késő. Ha nem ismerjük az újraélesztés legegyszerűbb módját, amikor pusztán a mellkas másodpercenkénti kb. kétszeri nyomásával is életet menthetünk, akkor drasztikusan csökken az esély a túlélésre.

Nagyobb a túlélés esélye

A program bevezetése előtti első fázisban az esetek 43,5 százalékában fogtak bele a szemtanúk az újraélesztésbe, míg a program bevezetése utáni második fázisban ez az esetek 52,8 százalékában történt meg. Az újraélesztő készülékkel sokkolható szívritmussal rendelkező betegek esetében az első fázisban 24,7 százalék, míg a másodikban 35,0 százalék volt a túlélési arány. A teljes túlélési arány az első fázisbeli 9 százalékról 12 százalékra nőtt. A neurológiai funkciók jó állapota a teljes betegpopulációban 5,6 százalékról 8,3 százalékra emelkedett, míg az újraélesztő készülékkel sokkolható ritmussal rendelkezők esetében 17,1 százalékról 28,8 százalékra nőtt.

A kutatók szerint ez az első, nagy esetszámmal dolgozó tanulmány, amely egy a legújabb alapelveken alapuló, és több mentőszervezetnél is bevezetett újraélesztési program eredményeit vizsgálja. A szakértők hozzáteszik: 12 éve Arizonában még csupán 2 százalék (!) körül volt a szívmegállást túlélők aránya, most azonban a mentő-diszpécserek nem esnek pánikba a szívmegállásról szóló vészhívások esetén, hanem lehetőségnek tekintik, hogy megmentsék a beteget, tudva, hogy ők az egyik legfontosabb láncszem.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33 °C
Minimum: +20 °C

Általában napos időre számíthatunk a kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett, de helyenként időszakosan erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, illetve estétől nyugat felől felhősödés kezdődik. Felhőszakadással kísért záporok, zivatarok csak kevés helyen, nagyobb eséllyel a Dunántúlon fordulhatnak elő. Az északi, északkeleti szelet a keleti országrészben több helyen kísérik élénk, néhol erős lökések, de zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 36 fok között alakul. Késő estére 24 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Néhol heves széllőkések, zivatar, felhőszakadás lehet.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra