Ezért ilyen sok a szívbeteg ember

Világszerte a halálozások egyharmadáért az érelmeszesedés miatti szívbetegségek a felelősek, melynek során az artériák zsírlerakódás miatt elzáródnak. Az emberek között elég gyakori a szívroham, az emlősállatok körében viszont ritka. Most a kutatók úgy gondolják, rájöttek ennek az eltérésnek az okára.

Az emberek körében a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői között szerepel az életkor, a magas vérnyomás, az elhízás, a dohányzás, a vér koleszterinszintje és a mozgásszegény életmód. Bár a szív- és érrendszeri problémák 15 százalékát okozza érelmeszesedés, egyik kockázati tényező sem közvetlen hatású. A közeli rokonnak számító emlősöknél, például a fogságban élő csimpánzoknál ugyanezek a szív- és érrendszeri betegségkockázatot növelő tényezők figyelhetők meg: magas vérnyomás, inaktivitás, magas vérzsírszint. Ám ezek a csimpánzok mégis ritkábban kapnak szívrohamot. Hogyha mégis, akkor nem érelmeszesedés, hanem a szívizom hegesedése miatt, ami még magyarázatra szorul.

Az emberek között elég gyakori a szívroham, az emlősállatok körében viszont ritka. Fotó: iStock
Az emberek között elég gyakori a szívroham, az emlősállatok körében viszont ritka. Fotó: iStock

A kutatók úgy vélik, hogy az ember ősei 2-3 millió évvel ezelőtt elvesztettek egy gént, a CMAH-t, és ez vezetett a szív- és érrendszeri betegségek magasabb kockázatához. Ezt a gént a Neu5Gc nevű sziálsav cukor molekula tartalmazza. A majmok, a csimpánzok ezt a molekulát megőrizték. Ez új kutatásban az egerekből kivonták ezt a molekulát, ami kétszeresére növelte azérelmeszesedéskockázatát azokhoz az egerekhez képest, amelyeket nem módosítottak.

A szívinfarktus és hirtelen szívhalál nem ugyanaz, mégis köze lehet egymáshoz a kettőnek! Hogyan? A cikkből kiderül!

"A megnövekedett kockázatot több tényező okozza, például a hiperaktív fehérvérsejtek és a cukorbetegségre való hajlam, amely az egerekben hasonló az emberekhez" - mondta a tanulmány szerzője, Dr. Ajit Varki, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem (University of California San Diego) Orvostudományi Karának professzora. "Ez megmagyarázhatja, hogy miért hajlamosak azok az emberek is szívrohamra és stroke-ra, akik vegetáriánusok és semmilyen más kockázati tényezővel sem rendelkeznek, még a többi evolúciós rokonunk meg nem hajlamos erre" - magyarázta a szakember.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: