szivderitok A Magyar Kardiológusok Társaságának szakmai felügyeletével

Cukorbetegségre utalhat az éjjeli légzéskimaradás

Még az enyhe és a közepes szintű obstruktív alvási apnoe is háromszorosára, négyszeresére emeli a magasvérnyomás-betegség és a cukorbetegség kockázatát. Ez derült ki két különböző kutatás adataiból.

"Azt találtuk, hogy még az enyhe alvási apnoé is erős kapcsolatban van a magasvérnyomás-betegség kialakulásával, hiszen négyszer nagyobb az esélye rá azokhoz képest, akiknek nincs apnoéjuk" - jelentette ki dr. Alexandros N. Vgontzas, az pennsylvaniai Penn State University College of Medicine Alváskutató és -kezelő központjának vezető kutatója.

"Hasonlóan ehhez a közepes szintű alvási apnoéban szenvedőknek is háromszoros volt a cukorbetegség kialakulásának kockázata azokhoz képest, akiknek nincs apnoéjuk. Az enyhe és a közepes szintű alvási apnoé korai felismerése és kezelése garantálja a fiatalkori és középkori szív- és érrendszeri,anyagcsere-betegségekmegelőzését" - közölte dr. Yun Li, a Penn State University posztdoktori ösztöndíjasa, hozzátéve, hogy szükség lenne az anyagcsere-betegség tüneteinek évi rendszerességű vizsgálatára, az életmódtanácsokra, a testsúlykontrollra, ez egészséges étrendre, a testmozgásra és a stresszkezelésre.

Mindkét kutatást a Penn State Adult Cohort nevű felnőttekből álló minta 1741 darab, véletlenül kiválasztott felnőttjén végezték el. A kutatás kezdetén a résztvevőknek felvették a részletes egészségügyi előzményeit, majd eltöltöttek egy éjszakát az alvásmegfigyelő laboratóriumban.

Enyhe alvási apnoénak értékelték, ha az alvási apnoé index 5 és 14,9 pont közötti volt, és közepesnek, ha az index 15 és 29,9 közötti értéket mutatott. Amagas vérnyomásbetegség előfordulási aránya 25,2 százalék, míg a cukorbetegségé 10,2 százalék volt a megfigyelt személyek között. A sokféle külső változót figyelembe vevő vizsgálat értékelése során egyértelműen megállapították, hogy az obstrutkív alvási apnoé és a magas vérnyomás betegség között erős összefüggés van. Az alvási apnoé és a magas vérnyomás betegség közötti összefüggés igazolhatóan erősebb volt a fiatal felnőtteknél az idősebbekhez képest.

Az enyhe és közepes alvási apnoe is szövődményeket okoz!
Az enyhe és közepes alvási apnoé is szövődményeket okoz! Fotó: 123rf

A cukorbetegség kialakulásának a kockázata csak a közepes szintű ostruktív alvási apnoé esetében volt igazolhatóan magasabb, az enyhe fokú apnoé esetében nem.  "Az alapellátást végző orvosok ellenőrzik a vérnyomást és a vércukorszintet, de az alvási specialistáknak is figyelniük kellene ezekre az értékekre" - tette hozzá az Amerikai Alvásgyógyászati Akadémia szóvivője, dr. Shalini Paruthi. "Amikor a betegeimnek az alvási apnoéról és a vele összefüggő kockázatokról beszélek, akkor azt is elmondom, hogy ha az alvási apnoét kezeljük, akkor igen jó esélyünk van arra, hogy javulást érünk el a vérnyomásértékekben és a vércukor-értékekben is!" - magyarázta.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+25, +34 °C
Minimum:
+17, +22 °C

Hazánkban szerdán délelőtt délen és keleten napos idő lesz és gyorsan melegszik a levegő, máshol viszont tovább növekszik a gomolyfelhőzet, és záporok is kialakulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.