COVID-19: tünetmentes emberek szíve is károsodhat

Egyre több tanulmány születik arról, hogy a koronavírus hosszú távú hatást gyakorolhat a szívünkre. A szakértők szerint számos sportoló, aki úgy esett át a Covid-fertőzésen, hogy a betegség jeleit nem mutatta, később szívizomgyulladást kapott.

Kiderült, hogy ez a probléma nem csak a sportolókat érinti. Egy nagyobb kutatásban , amelyet Németországban végeztek el idén nyáron, 100 nem sportoló, koronavírussal fertőzött beteget vizsgáltak meg, és 78-nál találtak elhúzódó szívizomgyulladást vagy más kardiológiai elváltozást. Eric Topol amerikai kardiológus, aki a tanulmány szerzőivel együtt dolgozott, megállapította, hogy a 78 beteg közül 12-nek semmilyen tünete nem volt, ami a koronavírus okozta COVID-19 megbetegedésre jellemző.

Miután a tanulmány statisztikai adatait korrigálták, a kutatók megerősítették, hogy a vizsgálat fő következtetései még mindig állnak: még az enyhe lefolyású COVID-19 is szívkárosodást okozhat. Hogy pontosan milyen mértékűt és milyen gyakran, azt még senki sem tudja, mondja Eric Topol, aki a Scripps Transzlációs Kutatóintézetet vezeti a kaliforniai La Jollában. "Ez egy felderítetlen terület" - mondja.

Még a Covid-19 enyhe lefolyása is szívkárosodást okozhat.
Még a COVID-19 enyhe lefolyása is szívkárosodást okozhat. Kép: GettyImages

Pillanatnyilag a becslések szerint az Egyesült Államokban körülbelül 50 millió embert fertőzött meg ez a vírus" - mondja. (6,5 millió bizonyított eset volt az Amerikai Egyesült Államokban a tanulmány írásakor, de az ország egyenetlen tesztelési infrastruktúrája miatt a szakértők szerint a valós szám hozzávetőlegesen tízszerese a visszaigazolt eseteknek . "Ha csak az amerikai betegek 1 százalékánál alakul ki valamilyen szívprobléma, az 500 000 ember" - figyelmeztet Eric Topol.

Nem kell sok idő ahhoz, hogy a koronavírus-fertőzésen túlesett emberek hatalmas terhet jelentsenek az egészségügyi ellátórendszer számára. A kutató szerint ezért kell nagyon odafigyelnünk erre, és olyan pontosan megismerni ezt az összefüggést, amennyire csak lehet. A tudósok még mindig nem tudják, hogy a COVID-19 betegeknél megfigyelt gyulladás a szervezet immunválasza miatt kialakuló károsodás, vagy a vírus közvetlenül a szívszövetet fertőzi meg. A szívizom ACE2-t termel, és ez az a molekuláris kapu, amelyen keresztül a koronavírus új gazdasejtet támad meg. Kórbonctani kutatások során a COVID-19 fertőzésben meghalt páciensek szívében megtalálták a koronavírust. (Azonban figyelembe méltó, hogy olyan immunsejteket viszont nem találtak a szívükben, amelyek gyulladásos immunreakcióval lennének kapcsolatban.)

Szeptember elején a San Francisco-i Gladstone Intézet kutatói megfigyelték, hogy ha a vírust emberi szívsejtekhez adták hozzá egy Petri-csészében, akkor felaprította azokat a harántcsíkolt szívizomsejteket, amelyek a szív dobogását biztosítják. Bruce Conklin, az eredményeket bemutató tanulmány egyik társszerzője azt mondta, hogy olyan sejtpusztulást tapasztaltak, amelyhez hasonlót még eddig egyetlen kórokozó esetében sem. Ám további kutatások kellenek ahhoz, hogy jobban megértsük, mi történik a koronavírussal fertőzött emberek szervezetében.

Rendkívül nagy az igény erre, mert a legtöbb koronavírus-fertőzött ember semmit sem tud erről. És ők akaratlanul is tehetnek olyasmit - például edzhetnek -, ami károsíthatja a szívüket a fertőzés alatt vagy közvetlenül utána. Különösen az amatőr atléták veszélyeztetettek, például a maratonisták, az ultrafutók, a triatlonisták, valamint azok a sportolók, akik sok kilométert futnak, de nincs lehetőségük arra, hogy rendszeresen megvizsgálják a szívüket. Ők nem biztos, hogy elég tudatosan viszonyulnak az edzéstervük miatt esetleg kialakuló kockázatokhoz.

Ezért javasolja dr. Rajpal, hogy rendkívül erősen figyeljünk a szervezetünk működésére, ha egy erős futó-, bicikliedzésre megyünk, vagy bármilyen más sporttevékenységet végzünk, különösen akkor, ha a betegségre utaló legkisebb jelet is észrevesszük. "Ha bármilyen gyanús tünetet észlelünk - mellkasi fájdalmat, légszomjat vagy erős szívdobogást -, azonnal forduljunk orvoshoz" - mondja. És ha pozitív a koronavírus-tesztünk, akkor néhány hétig pihennünk kell, mielőtt fokozatosan visszatérünk a betegség előtti edzésintenzitásunkhoz.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: