A szívelégtelenség tünetei

Szívelégtelenségről akkor beszélünk, ha a szívből percenként pumpált vér mennyisége (perctérfogata) nem elegendő a szervezet oxigén- és tápanyagszükségletének biztosítására. A szívelégtelenség kezelés nélkül halálhoz vezet.

Okai

Idősebb korban gyakrabban fordul elő. A hátterében lehet többféle, a szívet vagy a keringést érintő betegség, leggyakrabban a koszorúerek megbetegedése, de például a szív ingerületvezető rendszerének zavara, szívizomgyulladás miatti szívizom-károsodás vagy billentyűhiba is. Más betegség, kóros állapot is kialakíthatja, így például a cukorbetegség, a pajzsmirigyproblémák és a kóros elhízás is. A szívelégtelenség további, gyakran már fiatalabb korban megjelenő típusát képezi az elsődleges (primer) szívizombetegségek csoportja, amikor a szívizomzat csökkent összehúzódó képességét veleszületett genetikai eltérés, külső toxikus ártalom (például tartós alkoholfogyasztás), esetleg vírusfertőzés okozza.

Jelei

A beteg panasza általában a fáradékonyság, gyengeség, a rossz terhelhetőség, illetve a teljesítmény csökkenése, súlyosabb esetben nehézlégzés, vizelési panaszok, mellkasi fájdalom. A szívelégtelenség esetén az egyszeri összehúzódás során kisebb mennyiségű vér jut az érhálózatba. Ilyenkor a szervezet a csökkent perctérfogatot az összehúzódások számának, vagyis a pulzusszámnak a növelésével igyekszik korrigálni. A vesék vízvisszatartással igyekeznek a keringő vér mennyiségét növelni. A folyadékfelesleg előbb-utóbb ödémához vezet, először általában a lábfejen és a bokán, amit előrehaladottabb állapotban a máj, a has, végül a legveszélyesebb: a tüdő ödémája követhet.

Ha korai szakaszban sikerül kimutatni a szívelégtelenséghez vezető problémákat, akkor ez a betegség jól kézben tartható.
Ha korai szakaszban sikerül kimutatni a szívelégtelenséghez vezető problémákat, akkor ez a betegség jól kézben tartható. Fotó: 123rf

A pulzusszám növekedése, a kórosan alacsony vérnyomás, a duzzadt has, illetve az ödémás lábak, a szív megnagyobbodása, a tüdő ödémája jelzi a bajt. A szakorvos a mellkasröntgen, az EKG és szívultrahang vizsgálattal erősíti meg a diagnózist.

Kezelése

Kezelése három irányú: a szívelégtelenséget kiváltó alapbetegség kezelése, az ezt az állapotot rontó egyéb tényezők (például túlsúly, egészségtelen táplálkozás, dohányzás, alkoholfogyasztás, mozgáshiány, fokozott sóbevitel stb.) lehetséges kiküszöbölése, illetve magának a szívelégtelenségnek a terápiája. A szívbetegség kezelése történhet műtéttel (például a szívbillentyű-hiba, vagy koszorúér-szűkület, elzáródás esetén), illetve gyógyszeresen, ha szívizomgyulladás, vagy ha vérnyomás- vagy pajzsmirigyprobléma van a háttérben.

Magának a szívelégtelenségnek a kezelésében alkalmaznak vizelethajtó készítményeket, a szívösszehúzódások erejét fokozó, a túl gyors szívműködést lassító digoxintartalmú szereket és a szívritmuszavarokat csökkentő gyógyszereket, illetve a szívelégtelenség hatására túlműködő, de hosszútávon kedvezőtlen hatású, úgynevezett neurohormonális és vegetatív rendszereken gátló hatást kifejtő szereket.

Megelőzése

Ha korai szakaszban sikerül kimutatni a szívelégtelenséghez vezető problémákat, akkor ez a betegség jól kézben tartható, életmódváltással, illetve gyógyszeres kezeléssel megállítható! Ezért még panaszmentesen is érdemes évente egyszer felkeresni a háziorvost egy általános kivizsgálásra, laboratóriumi ellenőrzésre. Ha pedig kiderült valamilyen szív- érrendszeri probléma, amely elhanyagolva szívelégtelenséghez vezethet, akkor néhány alapvető életmódi szabály betartásával segíthetjük a terápiát. Így például a dohányzás abbahagyása, megfelelő, "szívbarát" (só- és zsírszegény, rostban, vitaminokban és tápanyagokban gazdag) étrend, a testsúly normális szintre csökkentése, a rendszeres, könnyű, az erőnlétet figyelembe vevő testmozgás, és napi 1,5-2 l folyadék fogyasztása sokat segíthet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +29, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Több órára kisüt a nap, a megjelenő gomolyfelhőkből csak kevés helyen lehet zápor, zivatar. Megélénkül a nyugatias szél, 29, 35 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Kedden frontmentes marad az idő, és a következő napokhoz hasonlóan újra a kánikula okozza majd a legtöbb tünetet. Alvásproblémák léphetnek fel, napközben pedig álmosságérzet, koncentrálási problémák és kábaság jelentkezhet, csökken a teljesítőképesség. Fokozódik a migrénhajlam. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)