A levegőszennyezés és a városi zaj árt a női szívnek

Megnövekszik a szívelégtelenség kialakulásának a kockázata a magas vérnyomásos vagy korábban dohányzó emberek körében, ha tartósan ki vannak téve a levegőszennyezésnek és a városi zajártalomnak - állapították meg egy nők körében végzett nagyszabású dániai kutatásban.

Megfigyelték, ahogy nő a városi zajnak és a két leggyakoribb levegőszennyező-anyagnak (a szálló pornak és a nitrogéndioxidnak) való kitettség, úgy emelkedik a szívelégtelenség kialakulásának a kockázata a nők körében. Ezeket a kutatási eredményeket október elején publikálták a Journal of the American Heart Association című folyóiratban. A levegőszennyezés jelentősebben befolyásolja a szívinfarktus kockázatát, mint a városi utcazaj, azoknak a nőknek emelkedett meg a legjobban a kockázatuk, akik mindkét környezeti ártalomnak ki voltak téve.

Szennyezett levegőjű környezetben él, és a levegő egy köbméterében a szálló por mennyisége 5,1 mikrogramm értékkel nő, akkor a szívelégtelenség kialakulásának a kockázata.
Szennyezett levegőjű környezetben nő a szívelégtelenség kialakulásának a kockázata. Kép: GettyImages

"Meglepett minket, hogy ezek a környezeti ártalmak - a levegőszennyezés és a zajártalom - kölcsönhatásban vannak" - jelentette ki a tanulmány vezető szerzője, Youn-Hee Lim, aki a Koppenhágai Egyetem Közegészségügyi Tanszékén a környezetegészségtan munkacsoport adjunktusa. "Ahhoz, hogy csökkentsük a hatását ezeknek az ártalmaknak, az intézkedések széles körét kell bevetnünk, például a kibocsájtási értékhatárokat csökkentenünk kell. Az egyéni kockázatot pedig tovább lehet csökkenteni, ha leszokunk a dohányzásról, illetve kontrolláljuk a vérnyomásunkat " - hangsúlyozta a szakember.

Lim kutatócsoportja 20 éven keresztül figyelte meg 22 ezer dán nő adatait. Megfigyelték, hogy ha valaki legalább három éven keresztül folyamatosan szennyezett levegőjű környezetben él, és a levegő egy köbméterében a szálló por mennyisége 5,1 mikrogramm értékkel nő, akkor a szívelégtelenség kialakulásának a kockázata 17 százalékkal emelkedik meg.

Szívelégtelenség A szívelégtelenség következtében a szív nem képes a szervezet számára elegendő vért pumpálni, a beteg teljesítménye átlagos életvitel mellett is egyre romlik.

Ha a nitrogéndioxid értéke egy köbméter levegőben 8,6 mikrogrammal emelkedik meg, akkor az 10 százalékkal növeli a szívelégtelenség kockázatát. Ugyanezt a veszély 12 százalékkal nőtt a zajterhelés 9,3 decibeles emelkedése esetén. A legnagyobb kockázatemelkedést viszont a dohányzásról már leszokott nők körében figyelték meg: az ő szívelégtelenségi kockázatuk 72 százalékkal nőtt a szálló por mennyiségének a növekedése miatt.

A magas vérnyomásnak is van jelentősége ebben a folyamatban. Amikor a pácienseket bevonták a vizsgálatba, a 12 százalékuknak volt magas a vérnyomásuk. A kutatási időszak végén szívelégtelenséggel diagnosztizált betegek 30 százalékának az előtörténetében szerepelt a magas vérnyomás betegség, és Lim szerint éppen ők voltak a legfogékonyabbak a levegőszennyezés káros hatásaira.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +11 °C
Minimum: +5 °C

Nagyrészt borult lesz az ég, de napközben az Alföldön, délutántól pedig már Borsodban is szakadozik, vékonyodik, gomolyosodik a felhőzet. Napközben egyre inkább az ország északi, északnyugati felére korlátozódik az eső, míg az Alföldön zivatarok is lehetnek. Többfelé megerősödik a nyugatias szél, zivatar környezetében akár viharos lökés is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon, Budapest körül és északon 7 és 13, az Alföldön 12 és 19 fok között alakul. Késő estére 4 és 10 fok közé hűl le a levegő. Napközben melegfront érezteti hatását, ami miatt a frontérzékenyek tünetei ismét felerősödhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra