A fiatalkori stroke gyakran halálos

Egyformán érvényesek az idősebb és a fiatalabb felnőttekre a stroke kialakulásának a valószínűségét növelő legjellemzőbb kockázati tényezők - áll egy friss tanulmányban.

"Hajlamosak vagyunk arra a klinikai előítéletre, hogy ha valaki fiatal korában kap stroke-ot, akkor az egyrészt ritka, másrészt biztos, hogy valamilyen atipikus ok miatt alakult ki" - mondta a tanulmány vezető szerzője, dr. Tracy Madsen, a providence-i Rhode Islanden lévő Brown Egyetem sürgősségi szakorvos adjunktusa. "Ám a kutatásunkban azt figyeltük meg, hogy a fiatalabb korcsoportban előforduló stroke vezető kiváltó okai nagymértékben megegyeznek az idősekre jellemző okokkal" - szögezte le a szakember, aki így folytatta: "Sajnos óriási esélye van annak, hogy belehal a betegségbe vagy rokkanttá válik valaki, ha fiatalon kap stroke-ot."

Az az egyik oka az időskori stroke-nak, hogy valamit nem csináltunk jól fiatal korunkban.
Az az egyik oka az időskori stroke-nak, hogy valamit nem csináltunk jól fiatal korunkban. Fotó: Getty Images

A kutatók a 20-54 éves koruk között stroke -ot kapó embereknél mérték az elhízásnak, a cukorbetegségnek, a magas vérnyomásnak és a magas koleszterinszintnek az arányát - ezek mind a stroke gyakori kockázati tényezői. Minden megfigyelt csoportban - a fehér bőrű férfiak kivételével - jelentősen nagyobb volt a magas koleszterinszint aránya. A kutatási eredményeket március közepén ismertették az Amerikai Stroke Társaság virtuális Nemzetközi Stroke Konferenciáján. (Ám ezek az eredmények mindaddig előzetesnek tekintendők, amíg nem publikálják őket lektorált szakmai folyóiratban.) A stroke-ok 10-15 százaléka 50 éves vagy annál fiatalabb korban fordul elő - derült ki egy korábbi kutatásból .

Az utóbbi két évtizedben általában is csökkent a stroke miatti halálozások száma, ám a legnagyobb csökkenés idősebb korban figyelhető meg. A fiatalabb felnőtteknél viszont stagnálás vagy emelkedés tapasztalható a stroke előfordulásában. A korábbi kutatások már kimutatták, hogy emelkedik a fiatal felnőttek körében a szívbetegségek és a stroke hagyományos kockázati tényezőinek az előfordulása, ám arról még vita van, hogy ezek a kockázati tényezők mennyire járulnak hozzá a stroke kialakulásához.

A kutatásról

A színes és a fehér bőrű felnőttek körében is magas volt az elhízás aránya, ám ha a nemeket nézzük, az elhízás leginkább a nőknél volt jellemző (színes bőrű nők: 63 százalék, fehér bőrű nők: 59 százalék). Dr. Madsen szerint sokkal jobban kell figyelni a fiatalabb korosztály rendszeres egészségügyi szűrésére, különösen a magas vérnyomás és a cukorbetegség diagnosztizálására.

Hogy megvizsgálják ezt a kérdést, dr. Madsen és kutatócsoportja 1024 fehér és színes bőrű, stroke-on átesett, fiatalabb felnőtt adatait elemezték, mindannyian Dél-Ohióban vagy Észak-Kentuckyban éltek. Két évtizeden keresztül követték az alapvető stroke-kal kapcsolatos kockázati tényezők előfordulását. A kutatási időszakban mindkét nem és mindkét rassz esetében megemelkedett a magas koleszterinszint aránya, ám ez a növekedés a fehér férfiak körében nem volt statisztikailag szignifikáns.

Fiatalon is figyelni kell a jelekre

Stroke után ezért fontos a szexuális együttlét - részletek !

"Tudjuk, hogy sokan szembesülnek akadályokkal, ha orvoshoz akarnak fordulni, ám a kutatásunk másik megállapítása az, hogy a fiatalabb felnőttek azért nem akarnak szűrővizsgálatokat végeztetni, mert nem aggódnak az egészségük miatt. De nem várhatunk ezekkel a vizsgálatokkal addig, amíg az illető be nem tölti az 50. életévét. És miután diagnosztizáltuk a betegséget, nem elég egyszerűen csak felírni egy receptet" - hívta fel a figyelmet dr. Madsen. "A jelenlegi általános módszer, amely szerint manapság felírjuk a gyógyszert a magas vérnyomásos betegeknek, az nem mindenkinek megfelelő. Vissza kell térnünk a kezdetekhez, és meg kell értenünk, hogy mi korlátoz bennünket abban, hogy betegellátásban részesüljön a lakosság minden csoportja" - tette hozzá a szakember.

A szakértők aláhúzták: nem igaz, hogy fiatal korban védettek vagyunk, idős korban meg már nem. Az az egyik oka az időskori stroke-nak, hogy valamit nem csináltunk jól fiatal korunkban.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -2, +4 °C

Fényszegény, szürke idő lesz több helyen kisebb esővel. Megélénkül a keleties szél, 5, 10 fokos maximumokat mérhetünk. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, akár ismétlődő rosszullét is felléphet. Fennáll a megfázás és a megbetegedés veszélye, a kinti programoknak nem kedveznek a feltételek. A sorozatos fronthatások miatt érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: