A fiatalkori stroke gyakran halálos

Egyformán érvényesek az idősebb és a fiatalabb felnőttekre a stroke kialakulásának a valószínűségét növelő legjellemzőbb kockázati tényezők - áll egy friss tanulmányban.

"Hajlamosak vagyunk arra a klinikai előítéletre, hogy ha valaki fiatal korában kap stroke-ot, akkor az egyrészt ritka, másrészt biztos, hogy valamilyen atipikus ok miatt alakult ki" - mondta a tanulmány vezető szerzője, dr. Tracy Madsen, a providence-i Rhode Islanden lévő Brown Egyetem sürgősségi szakorvos adjunktusa. "Ám a kutatásunkban azt figyeltük meg, hogy a fiatalabb korcsoportban előforduló stroke vezető kiváltó okai nagymértékben megegyeznek az idősekre jellemző okokkal" - szögezte le a szakember, aki így folytatta: "Sajnos óriási esélye van annak, hogy belehal a betegségbe vagy rokkanttá válik valaki, ha fiatalon kap stroke-ot."

Az az egyik oka az időskori stroke-nak, hogy valamit nem csináltunk jól fiatal korunkban.
Az az egyik oka az időskori stroke-nak, hogy valamit nem csináltunk jól fiatal korunkban. Fotó: Getty Images

A kutatók a 20-54 éves koruk között stroke -ot kapó embereknél mérték az elhízásnak, a cukorbetegségnek, a magas vérnyomásnak és a magas koleszterinszintnek az arányát - ezek mind a stroke gyakori kockázati tényezői. Minden megfigyelt csoportban - a fehér bőrű férfiak kivételével - jelentősen nagyobb volt a magas koleszterinszint aránya. A kutatási eredményeket március közepén ismertették az Amerikai Stroke Társaság virtuális Nemzetközi Stroke Konferenciáján. (Ám ezek az eredmények mindaddig előzetesnek tekintendők, amíg nem publikálják őket lektorált szakmai folyóiratban.) A stroke-ok 10-15 százaléka 50 éves vagy annál fiatalabb korban fordul elő - derült ki egy korábbi kutatásból .

Az utóbbi két évtizedben általában is csökkent a stroke miatti halálozások száma, ám a legnagyobb csökkenés idősebb korban figyelhető meg. A fiatalabb felnőtteknél viszont stagnálás vagy emelkedés tapasztalható a stroke előfordulásában. A korábbi kutatások már kimutatták, hogy emelkedik a fiatal felnőttek körében a szívbetegségek és a stroke hagyományos kockázati tényezőinek az előfordulása, ám arról még vita van, hogy ezek a kockázati tényezők mennyire járulnak hozzá a stroke kialakulásához.

A kutatásról

A színes és a fehér bőrű felnőttek körében is magas volt az elhízás aránya, ám ha a nemeket nézzük, az elhízás leginkább a nőknél volt jellemző (színes bőrű nők: 63 százalék, fehér bőrű nők: 59 százalék). Dr. Madsen szerint sokkal jobban kell figyelni a fiatalabb korosztály rendszeres egészségügyi szűrésére, különösen a magas vérnyomás és a cukorbetegség diagnosztizálására.

Hogy megvizsgálják ezt a kérdést, dr. Madsen és kutatócsoportja 1024 fehér és színes bőrű, stroke-on átesett, fiatalabb felnőtt adatait elemezték, mindannyian Dél-Ohióban vagy Észak-Kentuckyban éltek. Két évtizeden keresztül követték az alapvető stroke-kal kapcsolatos kockázati tényezők előfordulását. A kutatási időszakban mindkét nem és mindkét rassz esetében megemelkedett a magas koleszterinszint aránya, ám ez a növekedés a fehér férfiak körében nem volt statisztikailag szignifikáns.

Fiatalon is figyelni kell a jelekre

Stroke után ezért fontos a szexuális együttlét - részletek !

"Tudjuk, hogy sokan szembesülnek akadályokkal, ha orvoshoz akarnak fordulni, ám a kutatásunk másik megállapítása az, hogy a fiatalabb felnőttek azért nem akarnak szűrővizsgálatokat végeztetni, mert nem aggódnak az egészségük miatt. De nem várhatunk ezekkel a vizsgálatokkal addig, amíg az illető be nem tölti az 50. életévét. És miután diagnosztizáltuk a betegséget, nem elég egyszerűen csak felírni egy receptet" - hívta fel a figyelmet dr. Madsen. "A jelenlegi általános módszer, amely szerint manapság felírjuk a gyógyszert a magas vérnyomásos betegeknek, az nem mindenkinek megfelelő. Vissza kell térnünk a kezdetekhez, és meg kell értenünk, hogy mi korlátoz bennünket abban, hogy betegellátásban részesüljön a lakosság minden csoportja" - tette hozzá a szakember.

A szakértők aláhúzták: nem igaz, hogy fiatal korban védettek vagyunk, idős korban meg már nem. Az az egyik oka az időskori stroke-nak, hogy valamit nem csináltunk jól fiatal korunkban.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3 °C
Minimum: -3 °C

Jellemzően erősen felhős vagy borult lesz az ég, némi napsütés csak kevés helyen lehet. Főként a főváros és az Északi-középhegység térségében előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás, amely napközben fokozatosan szűnik, illetve reggelig a déli határvidéken gyenge ónos eső is lehet. Eközben a déli óráktól délnyugat felől csapadékzóna érkezik, amely elsősorban hazánk nyugati felét érintheti. A Dél-Dunántúlon főként eső várható, máshol havas eső, majd egyre inkább havazás lesz a jellemző, de kiemelten az Észak-Dunántúlon, illetve kisebb eséllyel a főváros térségében ónos eső is előfordulhat. A délkeleti szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet -1 és +7 fok között alakul, a déli határnál lesz enyhébb az idő. Késő este -4, +3 fokot mérhetünk. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra