A citokinvihar árt a szívnek is

A gyulladás annak a jele, hogy a szervezet valamilyen betegséggel vagy sérüléssel küzd - ez akár olyan esetben is jelentkezhet, amikor valaki kificamította a bokáját. De máig folynak a kutatások arról, hogy a gyulladások milyen kapcsolatban állnak a szívbetegségekkel.

Öngyógyító lehetne a szív infarktus után - részletek!

"A gyulladás egy összetett reakció, amelyet az immunrendszerünk idéz elő, amikor a betolakodókkal harcol. Ilyen lehet például egy vírus, egy baktérium vagy bármi, amit - akár tévesen is - betolakodónak gondol" - mondta dr. Jun Li, a bostoni Harvard T. H. Chan School of Public Health Táplálkozástudományi és Járványtani Tanszékének kutatója. Amikor a gyulladás egy sérülésre vagy behatolóra - például baktériumokra, vírusokra vagy egy szálkára - reagál, akkor hirtelen fellángolónak, akutnak nevezzük. Ilyenkor azimmunrendszerolyan vegyi anyagokat szabadít fel, amelyek hatására a kis erek kitágulnak, így több vér jut a sérült szövetekhez. A sérülés pontján felszabaduló vegyi anyagok az immunrendszer sejtjeit az érintett területre vonzzák, ahol azok elkezdik támogatni a gyógyulási folyamatot. Dr. Paul M. Ridker, a bostoni Brigham és Női Kórház Szív- és Érrendszeri Betegségek Megelőzési Központjának igazgatója szerint az influenza (vagy a COVID-19) az akut gyulladás egyik példája.

A krónikus gyulladás kapcsolatban van a szívroham és a stroke kockázatával.
A krónikus gyulladás növeli a szívroham és a stroke kockázatát. Fotó: Getty Images

"Fájnak az izmok, fájnak az ízületek, az ember rettenetesen érzi magát. Ez azért van, mert a testünkben lévő immunsejtek egymással beszélgetnek, és azt mondják: Hé, itt egy idegen van, egy betolakodó. Támadjunk, meg kell szabadulnunk tőle!" Ez egy masszív immunológiai válasz, amelyet azok a citokineknek nevezett jelzőmolekulák irányítanak, és amelyeket az immunsejtek arra használnak, hogy kommunikáljanak egymással és koordinálják az immunválaszt.

Ha a gyulladás alacsony szinten, de állandóan jelen van, akkor nevezzük krónikusnak. Ezt kiválthatják laikusok számára teljesen szokatlannak, hihetetlennek tűnő anyagok vagy problémák: például a cigarettafüst, azelhízásvagy akár a krónikus stressz is. A krónikus gyulladás pedig összefüggésbe hozható a rákkal, az ízületi gyulladással, a cukorbetegséggel és a szívbetegségekkel is. "Amiről beszélünk, az egy nagyon-nagyon alacsony szintű gyulladásos válasz, amit az emberek nem vesznek észre, mert nincsenek látható jelei. Csak a háttérben megbújva van jelen" - mondta dr. Ridker.

A gyulladáscsökkentés védhet a szívproblémáktól

A heveny gyulladást szteroidokkal vagy más gyógyszerrel lehet kezelni.

Az 1990-es években dr. Ridker vezette azokat a kutatásokat, amelyek először hozták összefüggésbe a krónikus gyulladást a szívroham és a stroke kockázatával. Vezetett olyan vizsgálatokat is, amelyek azt mutatták ki, hogy az ilyen gyulladás csökkentése megvédheti az embereket a szívproblémáktól. Olyan szintű védelmet nyújthat, mint amilyet a sztatinok, a széles körben ismert koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek.

Mindössze két gyulladáscsökkentő gyógyszerről mutatták ki, hogy biztosítja ezt a bizonyos szívvédő hatást. Az egyiket, a canakinumabot alaposan tanulmányozták szívbetegségek kezelésével összefüggésben, most pedig tüdőrák elleni gyógyszerként fejlesztik. A másik a kolhicin, egy olcsó gyógyszer, amelyetköszvénykezelésére használnak. Egy 2019-es vizsgálatban az alacsony dózisú kolhicin 23 százalékkal csökkentette a szívrohamot követő súlyos szív- és érrendszeri szövődmények kockázatát a placebót szedőkhöz képest.

Dr. Ridker elmondta, hogy ő és más kardiológusok kolchicint írnak fel az általa "törzsutasoknak" nevezetteknek - olyan embereknek, akiknek a szívbetegsége folyamatosan előrehalad az agresszív koleszterinszint-csökkentő kezelés és az egészséges életmód ellenére is. A C-reaktívfehérje(CRP) nevű gyulladásjelző szűrésével kimutatható, hogy kinek lehet előnyös egy ilyen kezelés.

A COVID-19 és a gyulladás Dr. Jun Li, a bostoni Harvard T. H. Chan School of Public Health Táplálkozástudományi és Járványtani Tanszékének kutatója szerint a COVID-19, amely masszív gyulladásos választ, úgynevezett citokinvihart válthat ki, nagyobb figyelmet irányított a gyulladásra összpontosító kutatásokra, illetve folynak a kutatások a gyulladáscsökkentő étrenddel kapcsolatban is.

"Egyes embereknek aktívabb az immunrendszerük mögöttes citokinrendszere, mint másoknak" - mondta dr. Ridker. "Ők nem tudnak róla. Nem érzik. Az orvosaik sem tudják. És ha nem mérjük a CRP-t, ugyanúgy, ahogy az LDL-koleszterint, akkor egyszerűen nem tudjuk, hogy azok közé az emberek közé tartozunk-e, akiknek ilyen fejlett immunválaszuk van". Dr. Ridker arra számít, hogy az ilyen szűrővizsgálatok standard gyakorlattá válnak. Mivel a legtöbb orvos egyáltalán nem méri a gyulladást, ezért a betegeknek kell kérniük, mivel úgy tűnik, ez növelheti a sikeres kezelés esélyét és további (hasznos) terápiák alkalmazásához vezethet.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)