Valóban tovább élnek a kutyások?

A kutyatartóknak jobbak az egészségügyi értékeik, ha szívinfarktusból vagy stroke-ból épülnek fel. Egyértműen úgy tűnik, hogy a négylábú társuk a rehabilitációból is kiveszi a részét!

A kutyatartókról már régóta feltételezik, hogy a hűséges négylábú társasága jót tesz az egészségüknek. Az Amerikai Szív Társaság Circulation című tudományos folyóiratában publikáltak egy tanulmányt, amely szerint négylábú barátaink segítenek a szívroham és a stroke utáni felépülésben és hozzájárulnak ahhoz, hogy ezek után a betegségek után hosszabb, egészségesebb életet éljünk! A tanulmányokban azt állapították meg, hogy a kutyások általában is tovább élnek, mint azok, akik nem tartanak kutyát. Ráadásul a legtöbb esetben jobban regenerálódik a szervezetük egy olyan nagy esemény után, mint a szívinfarktus vagy a stroke, és ez az összefüggés különösen az egyedül élőkre érvényes.

A kutyatartóknak jobbak az egészségügyi értékeik egy nagyobb szív- és érrendszeri esemény után.
A kutyatartóknak jobbak az egészségügyi értékeik egy nagyobb szív- és érrendszeri esemény után. Fotó: GettyImages

A kutyásokra vonatkozó néhány érdekes statisztika:

  • Az egyedül élő, szívinfarktust túlélőknek 33 százalékkal csökkenti a halálozási valószínűségét, ha kutyát tartanak, míg az emberi társuk (a partnerük vagy a gyermekeik társasága) 15 százalékkal csökkenti a halálozás valószínűségét.
  • A magányosan élő stroke-túlélők halálozási kockázatának mértékét 27 százalékkal csökkentette a kutyájuk társasága, míg ha együtt éltek valakivel (a partnerükkel vagy a gyermekeikkel), akkor 12 százalékkal csökkent a halálozási kockázatuk.
  • A kutyatartók 31 százalékkal alacsonyabb valószínűséggel halnak meg szívinfarktustól vagy stroke-tól, mint a kutya nélkül élők.

Tény, hogy a jelentős szív- és érrendszeri események utáni regenerálódást elősegíti a fizikai aktivitás és a pszichoszociális támogatás. A kutyatartásról bebizonyították, hogy növeli a fizikai aktivitást és javítja a társas kapcsolatokat. A jelenlegi, legfrissebb kutatást nagy mintán végezték el: 321 430 svéd személyt vizsgáltak, akik 40 és 85 év közöttiek voltak. A kutatásokban egyértelmű bizonyítékokat találtak arra, hogy a kutyatartás hozzájárul a súlyos szív- és érrendszeri események utáni állapot javulásához, az alacsonyabb halálozáshoz, és ezek az eredmények függetlenek a vizsgált populáció társadalmi-gazdasági jellemzőitől és a társbetegségektől.

Mozogjunk többet, stresszeljünk kevesebbet!

Ha a kutyánkkal játszunk, az megnöveli a "boldogsághormonok" vagyis az oxitocin, a szerotonin és a dopamin termelését. Ez nagymértékben hozzájárul a jó közérzethez és segít csökkenteni a kotizol nevű stresszhormon szintjét.

A Magyar Kardiológusok Társaságának felhívása a COVID-19 járvány kapcsán itt olvasható !

A kutyatartás csökkentheti a vérnyomás és a koleszterin értékét, valamint hozzájárul depresszió csökkentéséhez és a fittség javításához. A tanulmányokban bebizonyították, hogy akik rendszeresen sétáltatják a kutyájukat, törvényszerűen többet mozognak, mint akik nem sétáltatnak kutyát. És még egy jó hír: a házi kedvencünknek köszönhetően kevésbé érezzük a társadalmi szorongást és gyakrabban lépünk kapcsolatba más emberekkel. Valószínűleg ez az oka, hogy a kutyatartók ritkábban számolnak be arról, hogy magányosak, depressziósak vagy hogy társadalmilag elszigeteltek.

Így hozza ki a legtöbbet a kutyatartásból!

Íme néhány ötlet arra, hogy miképpen hozzuk ki a legtöbbet a négylábú barátunkkal töltött időből:

  • Játsszunk és legyünk együtt a lehető legtöbb időt a kutyánkkal, mert így használunk a lehető legtöbbet az egészségünknek, mindkettőnkének!
  • Mozogjunk együtt házi kedvencünkkel! Így mindketten edzünk és friss levegőt szívunk, ráadásul találkozhatunk a környéken élő többi kutyatartóval is. A társas kapcsolatok nagyon jót tesznek - persze csak a megfelelő távolságot betartva!
  • Ne sajnálja az ebtől a simogatást és a közös játékot!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +11 °C

Nyugatról kelet felé haladva egy keskeny, szakadozott felhősáv vonul át felettünk, amelyből legfeljebb elvétve fordulhat elő kisebb záporeső. Este keleten még lesznek felhősebb területek. A szél fokozatosan mindenütt északnyugatira fordul, és szerte a Dunántúlon, majd délutántól északkeleten, keleten is megélénkül, helyenként megerősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között alakul. Egészen szombatig nem várható fronthatás a meteorológiai előrejelzés szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra