Ne füstölje el az életét

A dohányzás a szervezet szinte minden részét károsítja, mégis sokan maradnak évekig a cigaretta rabjai. A leszokás nem könnyű, ám mindenképpen megéri, akármilyen életkorban szánjuk is rá magunkat.

A cigaretta számos egyéb károsító hatása mellett a szívet és az érrendszert sem kíméli. Elváltozásokat okozhat a keringési rendszerben, magas vérnyomást vagy koszorúér-betegségeket válthat ki, károsítja az erek falát, de az érszűkület, az érelmeszesedés, sőt az agyi érbetegségek kialakulásában is szerepet játszik.

Az infarktus hátterében is gyakorta áll a dohányzás

Ráadásul nemcsak az ártalmas, ha mi magunk szívjuk a cigarettát, a mellettünk dohányzók füstjének passzív belélegzése is. A dohányosok tehát nemcsak a saját egészségüket teszik kockára, de a velük egy légtérben élőkét is.

A dohányzás a szív- és érrendszeri betegségek egyik legerősebb rizikófaktora.
A dohányzás a szív- és érrendszeri betegségek egyik legerősebb rizikófaktora. Fotó: Getty Images

Ám aki képes lemondani a dohányzásról, az előtt az egészséges élet egy más dimenziója tárul fel: szinte azonnal megszűnik a kellemetlen reggeli köhögés, a megvonási tünetek múltával jobb lesz a közérzet, könnyebb a légzés, erősebb a fizikai teljesítőképesség. A leszokó búcsút vehet a kellemetlen lehelettől, viszont jobban érzi majd az ízeket és az illatokat. A bőre, a haja, a körme, sőt a szexuális élete is meghálálja a dohánymentességet, ráadásul a családi kasszában akár évi több százezer forinttal is több marad, ha nem kell cigarettára költeni. Arról nem is beszélve, hogy a leszokással példát adhat a környezetének, a gyermekeinek, elnyerve az elismerésüket.

Egyedül is lehet, de segítséggel könnyebb

Leszokni azonban nem könnyű, hiszen a nikotin függőséget alakít ki a szervezetben, ráadásul a leszokóban levő dohányosnak a bizonyos helyzetekben "rituálisan" elszívott cigaretták is hiányozni kezdenek. Ha megvan a komoly elhatározás, egyedül is neki lehet látni a leszokásnak, ám arra érdemes számítani, hogy ez nehéz feladat. Egyes felmérések szerint a rendszeresen dohányzók mindössze 3 százaléka képes rá önerőből. A segítség nélküli leszokásnak több módszere is van, mindenkinek érdemes kiválasztani azt, amelyik a lehető legközelebb áll a személyiségéhez.

Van, aki a cigarettázással szinte automatikusan együtt járó helyzetekben igyekszik először dohányzás nélkül is helytállni, így csökkentve az elszívott cigaretták számát. Van, aki lépésről lépésre fogja vissza a napi dohányadagot, mások pedig a drasztikus, egyik napról a másikra történő leállásban hisznek.

Kellemetlen tünetek

Akár így, akár úgy próbál valaki leszokni, számítani kell arra, hogy a nikotin megvonása átmenetileg kellemetlen tüneteket okoz. Néhány hétig a nikotin utáni sóvárgás és a pszichés hiányérzet mellett olyan testi tünetekkel is számolni kell, mint az éhségérzet, az emésztési problémák, a székrekedés vagy az alvászavarok. Lelki szinten lehangoltság vagy épp ellenkezőleg, nyugtalanság, türelmetlenség, ingerlékenység, de akár szorongás is felléphet nikotinmegvonás következtében, sőt a koncentráló képesség átmeneti csökkenése is előfordulhat. Ám a nehéz napokon érdemes arra gondolni, hogy mindez csak átmeneti. A tünetek gyorsabb megszűnését segítheti a vitamindús, gyümölcsökben, zöldségekben gazdag, egészséges étrend és a sok folyadék. Nem érdemes viszont a nikotin utáni sóvárgást keksszel, rágcsálnivalókkal kivédeni, mert ez a leszokóban levő dohányosok körében szinte közmondásosnak számító hízáshoz vezethet.

Nagyon fontos a környezet támogatása is, jó, ha felkészítjük őket a várható nehézségekre, és türelmüket kérjük az átmeneti időszakra. A lakásból távolítsunk el mindent, ami a dohányzásra emlékeztet, és a leszokás időszakában ne szervezzünk olyan programot, amely korábban dohányzással járt. Kérjük meg dohányzó ismerőseinket is, hogy a jelenlétünkben ne gyújtsanak rá, és főleg ne kínáljanak cigarettával.

Kérjen segítséget!

Aki úgy érzi, hogy egyedül nem képes megbirkózni a leszokás nehézségeivel, annak sem kell lemondania a szándékáról.

A dohányzás legfőbb szövődménye a felgyorsult, agresszív érelmeszesedés, amely megtámadja a teljes ütőeres rendszert, így koszorúér-betegséget, szívrohamot (és hirtelen halált), agyi érszűkületet, szélütést, illetve végtagi érszűkületet okozhat, amely legtöbbször a végtag elvesztésével jár.

A leszokáshoz segítség kérhető egy ingyenesen hívható telefonszámon (06-80-44-20-44). Üzenetet kell hagyni, és visszahívják a leszokásra készülőt, hogy segítsenek neki a folyamatban. Egy honlap is a rendelkezésre áll: a nikotinmentes módszerek között ott van a pszichoterápia, a viselkedésterápia, a különféle egyéni és csoportos módszerek.

Nikotinmentes gyógyszerkészítmény is rendelkezésre áll, ezeket az orvos írja fel egyéni mérlegelés alapján. Ez utóbbi terápia azért sikeres minden harmadik-negyedik esetben, mert a gyógyszer gátolja a nikotinnak az agy nikotin-receptoraihoz való kötődését, így a cigaretta elszívásakor elmarad a megszokott, kellemes érzés. Bevált módszer a nikotinpótló kezelés is, amelynek során a nikotintartalmú tapaszból, rágógumiból a szervezetbe jutó, egyre kisebb dózisú nikotin enyhíti a megvonási tüneteket. A felmérések szerint ezzel a módszerrel minden ötödik leszokási kísérlet jár tartós eredménnyel.

Ha a leszokás mégsem hozna tartós sikert, nem kell szégyenkezni. A legfontosabb az, hogy tartsunk ki az elhatározás mellett, és próbáljuk meg újra. Senki sem fog ferde szemmel nézni azért, mert több alkalommal is segítséget kérünk a függőség megszüntetéséhez!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)