5 lépés, amellyel megelőzhetjük a stroke-ot

Ha egyáltalán lehet bármi jót mondani a stroke-ról, akkor az az, hogy a nagy többsége elkerülhető. A stroke-os esetek legalább 80 százalékát meg lehetne előzni egészséges életmóddal és rendszeres orvosi ellenőrzéssel, hiszen ennek köszönhetően lehet csökkenteni a kockázati tényezőket. A kutatók már számos olyan lépést azonosítottak, amellyel mérsékelni lehetne a stroke kockázatát. Ám jogos az is: az összes megelőző lépést egyszerre betartani rendkívül nehéz.

"A legnagyobb hibát akkor követjük el, ha túl ambiciózusak vagyunk, majd ha nem sikerül mindent egyszerre elérnünk, akkor feladjuk az egészet. Apránként kell hozzálátni" - mondta dr. Vladimir Hachinski, kanadai neurológus és nemzetközileg elismert stroke -szakértő. "Nemcsak a stroke-ot, hanem a demenciát is megelőzhetjük., mégpedig ugyanazokkal a lépésekkel. Két legyet ütünk egy csapásra" - tette hozzá dr. Cheryl Bushnell, az észak-karolinai Winston-Salemben lévő Stroke Központ igazgatója és neurológusa. Íme néhány lépés, amelyet érdemes megtenni ahhoz, hogy elindulhassunk a megelőzés útján.

A stroke-os esetek legalább 80 százalékát meg lehetne előzni.
A stroke-os esetek legalább 80 százalékát meg lehetne előzni megfelelő életmóddal. Kép: GettyImages

Hagyjuk abba a dohányzást

Kutatásokkal bizonyították , hogy napi öt szál cigaretta már 12 százalékkal növeli a stroke kockázatát. "Azt már mindenki tudja, hogy a dohányzás tüdőrákot okozhat, de azt még nem kezeljük ugyanilyen nyilvánvaló tényként, hogy az agyi véredényeket is károsítja a füstölés" - mondta dr. Bushnell. Hozzátette: a stroke-prevenció szempontjából a dohányzásról való leszokás a legkönnyebben teljesíthető és legtöbb hasznot hozó lépés.

Mozogjunk többet

A fizikailag aktív embereknek 25-30 százalékkal kisebb a stroke-kockázatuk az inaktívakhoz képest. Azt már kimutatták, hogy a fizikai aktivitás csökkenti a koleszterinszintet, segít fenntartani az egészséges testsúlyt és a jó vérnyomást - ezek a tényezők egyben a stroke bekövetkezésének a valószínűségét is csökkentik.

A COVID-járvány miatti kényszerű korlátozások tovább növelték az inaktivitást világszerte. A jó idő beköszöntével, a kijárási korlátozások mérséklődésével egyre több lehetőségünk van arra, hogy valamiféle mozgást beépítsünk a hétköznapokba. A munka utáni séta, a kertészkedés, a gyalog vagy biciklivel való közlekedés is kiváló testmozgás!

"A fizikai aktivitás előnyös hatása tagadhatatlan" - mondta dr. Bushnell, aki az Amerikai Szív Társaság stroke-megelőzésre vonatkozó 2014-es ajánlásának a társszerzője. "Még az is sokat jelent, ha óránként 10 percet mozgunk ahelyett, hogy hosszú órákon keresztül folyamatosan ülnénk. És nem kell azonnal 5 kilométeres futással kezdeni az életmódváltást" - tette hozzá. Dr. Hachinski a testmozgást a stroke kockázatát csökkentő három legfontosabb lépés közé sorolja, és egyetért azokkal az állításokkal, hogy nem feltétlenül kell túl ambiciózusnak lennünk ezen a területen sem. "Az a legrosszabb, ha egész nap csak ülünk. A séta a legegyszerűbb edzésforma. Álljunk fel és gyalogoljunk!" - mondta el a neurológus.

Ellenőrizzük a vérnyomásunkat

A magas vérnyomás a stroke legáltalánosabb oka. Az Egyesült Államokban élő férfiak 52 százalékának, a nők 43 százalékának túl magas a vérnyomása. Annak ellenére, hogy ez megfelelő életmóddal és gyógyszerrel jól szabályozható, 5-ből csak általában 1 ember követi ezeket az előírásokat. A vérnyomást az egészséges tartomány fölé emeli a dohányzás, a cukorbetegség, az elhízás, a magas koleszterinszint és az egészségtelen étrend. Ha a rendszeres otthoni vérnyomásmérés eredményeiről tájékoztatjuk a kezelőorvosunkat, akkor könnyen megállapíthatja, hogy a vérnyomáscsökkentő gyógyszer elég hatékonyan működik-e, így lehet a legjobban a megfelelő szinten tartani a vérnyomásunkat - mondta dr. Bushnell. "Mindenkinek mérnie kellene a saját vérnyomását, ismernie kell a vérnyomásértékeit, a gyógyszereit és a pontos adagolásukat" - tette hozzá.

Tartsunk egészséges étrendet

Természetes dolog, hogy ahogy a korral súlyfelesleg rakódik ránk - mondta dr. Hachinski. Ha gondosan kiválasztjuk az egészséges ételeket, akkor kisebb a valószínűsége annak, hogy meghízunk - mondta az orvos. Ám az egészséges étrendnek a testsúlycsökkenésen túl is számos előnyös hatása van. "A megfelelő összetételű táplálék sokkal fontosabb, mint önmagában a fogyás" - ért egyet dr. Bushnell. A szakember szerint többféle diétáról bebizonyították már, hogy a stroke kockázatát is csökkenti: így a magas vérnyomás megállítására vonatkozó étrendről (a DASH-ról) és a mediterrán diétáról is. Mindkét diétában sok gyümölcs, zöldség, alacsony zsírtartalmú tejtermék, teljes kiőrlésű gabona, hal és különböző magok szerepelnek, viszont alig van bennük a sok telített zsírt, koleszterint és transzzsírt tartalmazó étel.

Korán kezdődik

A fiataloknál is előfordulhat stroke, az esetek 10-15 százaléka 50 éves kor alatt következik be . A kutatások azt is bebizonyították, hogy a fiataloknál ugyanazok a stroke kockázati tényezői, mint az időseknél: a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, az elhízás és a cukorbetegség.

"Nem gondolunk betegségre, amikor még fiatalok vagyunk" - mondja dr. Hachinski. Azonban ebben az életszakaszban kell kialakítanunk a jó szokásainkat. Az orvos azt ajánlja, hogy már akkor kezdjük el nyomon követni a vérnyomásunkat, a koleszterin-, a vérzsír- és vércukorszintünket, amikor a gyermekorvosunktól átjelentkezünk a felnőtteket ellátó háziorvosunkhoz. "A kollégium vagy a szülői ház elhagyásával a szokásaink is megváltoznak. Önállóan kezdünk el étkezni. Ez éppen jó időszak arra, hogy végiggondoljuk, miként előzhetjük meg a betegségeket" - magyarázta a szakember. Egy nagy életesemény (mint például a partnerünkkel való összeköltözés) is ösztönözhet minket arra, hogy kezdjük el rendszeresen figyelni az értékeinket. "Ezek az életszakaszok jó alkalmat nyújtanak a leltár készítésére, mert ekkor a szokásaink is változnak" - tette hozzá dr. Hachinski.

Nem feltétlenül kell azonnal hatalmas vállalkozásba fognunk - magyarázza dr. Hachinski. Kezdetnek csak egy dologra fókuszáljunk. "Azonosítsuk a legjelentősebb hiányosságot: a testmozgás hiányzik vagy túl sokat nassolunk?" - tette fel a kérdést. Azt javasolja, hogy állítsunk fel pontos és mérhető célt, majd osszuk fel szakaszokra, és tartsunk ki a részcélok mellett egészen addig, amíg el nem érjük a végcélt. Ha van társunk, az segíthet a motiváció fenntartásában, ha már elkezdtünk egy egészséges szokás kialakításába. "Ha a partnerünkkel együtt követjük az egészséges szokásainkat, akkor megduplázzuk az esélyünket a sikerre" - magyarázta.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +4, +10 °C
Minimum: -3, +4 °C

Hajnalra sokfelé köd képződik, és napközben is lesznek párás, illetve kevés helyen napos tájak is. Néhol kisebb eső, valamint szitálás, ónos szitálás is előfordul. A Dunántúlon megélénkül az északnyugati szél, 4, 10 fokos csúcshőmérsékleteket mérhetünk. Szombaton nem érkezik front, de reggel most is erős ízületi panaszok jelentkezhetnek, napközben pedig a fényszegény tájakon a lehangoltság és az energiátlanság lehet a leggyakoribb. Emellett keringési panaszok is felléphetnek, a hőérzet pedig többfelé tartósan alacsonyan alakul. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: