"A Meta behálózza a fiatalokat" – beperelték az óriáscéget

A fiatalok mentális egészségének károsítása miatt több állam is perli a Metát az Egyesült Államokban.

Több tucatnyi amerikai állam vezetése perli be a Metát (korábbi Facebook) és a hozzá tartozó Instagramot, mert azzal vádolják a közösségi médiumot, hogy függőséget okoz és használatuk károsítja a fiatalok mentális állapotát.

közösségi média, Facebook, Meta, sacial media, netfüggőség, telefonfüggőség
Rengeteg időt elvesznek a közösségi média felületei. otó: Getty Images

Elcsábítják, behálózzák a fiatalokat

A keresetet 33 állam terjesztette elő a kaliforniai Oaklandben található szövetségi bíróságon. Kilenc másik állam is tervezi beadni a keresetét, így 42-re nőhet a pert indító államok száma. A vád szerint az érintett platformok félrevezetik a nyilvánosságot az alkalmazásaik veszélyeiről, és szándékosan ráveszik a fiatalokat a függőséget okozó közösségi média használatára, ráadásul a Meta megsértette a 13 év alatti gyermekek körében végezhető adatgyűjtésre vonatkozó előírásokat is.

2021-ben közzétett dokumentumok szerint a Meta vezetése már korábban is tudta, hogy az Instagram függőséget okozhat, egyes tinilányok esetében pedig súlyosbíthatja a testképzavart.

"A Meta nagy teljesítményű és példátlan technológiát alkalmaz a fiatalok elcsábítására, bevonására és végső soron behálózására" – áll a keresetben, melyben azt írják, hogy a céget csak a haszonszerzés érdekli. "Csalódottak vagyunk, amiért ahelyett, hogy az iparággal együttműködve hatékony, egyértelmű és az életkornak megfelelő szabványokat dolgozhatnának ki, az ügyészek ezt az utat választották" – írja a Meta közleményében, egyúttal leszögezik, hogy a vállalat mindig is a fiatalok internethasználatának biztonságosabbá tételén fáradozott. A közelmúltban több iskolai körzet és magánszemély is pert indított a TikTok, a Google és a Youtube ellen, mivel ezek használata könnyen függőséget okozhat az iskoláskorú gyermekeknél.

Az internetezők háromnegyede (77 százalék) nyit meg valamilyen közösségimédia-weboldalt vagy applikációt nap mint nap, és több mint két órát szán erre a tevékenységre. Korábban írtunk arról, hogy még a közösségi média képein tökéletesnek látszó emberek sem makulátlanok életük minden percében, és valószínűleg hosszú előkészületek előzték meg a legelőnyösebb ruha, póz, kozmetikum és fényképezési szög megtalálását. Ha viszont ezt a nem valós testképet hasonlítjuk össze a saját, hétköznapi kinézetünkkel, az komoly károkat okozhat lelki és mentális egészségünkben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14 °C
Minimum: +6 °C

A nyugati tájakon elkezd vékonyodni a felhőtakaró, a Dunántúlon már szűrt napsütés is lehet. A vastag, zárt frontfelhőzet az ország délkeleti, keleti felére összpontosul, a csapadékzóna is kelet felé halad, délután már csak a Tiszántúlra korlátozódik. A délies szél többfelé lesz élénk, kora délutánig helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között valószínű. Késő estére 6 és 11 fok közé csökken a hőmérséklet. A február végéhez képest igen enyhe idő az orvosmeteorológiai helyzetet is nagyban meghatározza.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra