Már a lányoknál is egyre gyakoribb az ADHD

A figyelemhiányos hiperaktivitási zavar már nem csak a fiúk problémája – derült ki egy amerikai gyermekek körében végzett felmérésből.

Folyamatos és fokozatosan növekvő közegészségügyi probléma az ADHD, amely az Egyesült Államokban már minden kilencedik gyermeket érintiszámolt be az Amerikai Járványügyi- és Megelőzési Központ kutatásának eredményeiről az Orvostovábbképző Szemle.

Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Legtöbbször más betegség is kimutatható

A kutatásból kiderült, hogy az Egyesült Államokban 2022-ben körülbelül egymillióval több 3-17 éves gyermeknél állapítottak meg ADHD-t, mint 2016-ban. Ez azt jelenti, hogy a gyermekeknek már több mint 11 százaléka érintett, 58 százalékuknál ráadásul a figyelemhiányos zavar közepes vagy súlyos fokú. Az olyan háztartásokban élő gyermekeknél, ahol a legmagasabb iskolai végzettség a középiskola, illetve az alacsonyabb jövedelmű háztartásokban gyakrabban fordul elő, mint a magasabb iskolai végzettségű szülő gyermekei esetében.

A cikk írásának időpontjában Magyarországon is készült egy olyan doktori értekezés, amelynek megállapításai alátámasztják a fenti eredmények egy részét. A Velő Szabina által készített PhD dolgozat (ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar) szerint az ADHD-val diagnosztizált gyermekek több, mint 80 százalékánál legalább egy társuló betegség azonosítható.

„A legegyszerűbb mindennapi rutinokat is képtelen vagyok menedzselni” – ilyen az élet felnőttkori ADHD-val.

“Az ADHD-val kapcsolatos tudatosság az utóbbi időben jelentősen megváltozott. Korábban olyan rendellenességként írták le, amelynek középpontjában a könnyen megfigyelhető hiperaktív-impulzív tünetek álltak, és úgy gondolták, hogy elsősorban a fiúkat érinti” – írják a szerzők. Az ADHD-t azonban egyre gyakrabban ismerik fel a lányok, serdülők és felnőttek körében is.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +35 °C
Minimum: +21 °C

Estig napos idő várható a gomolyfelhők fokozatosan leépülnek, kiderül az ég. Addig elsősorban keleten, délkeleten még kialakulhat néhol zápor, zivatar, de teljesen másutt sem zárható ki. A cellákhoz intenzív csapadékhullás, erős, esetleg viharos széllökés is társulhat. Zivataroktól függetlenül gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás. Késő estére 21 és 30 fok közé csökken a hőmérséklet. Bár egy hidegfrontnak köszönhetően picit mérséklődött a forróság, továbbra is erős az UV sugárzás és tikkasztó a meleg.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra