A tökéletes lánykérés titka

Lehet bármikor - csak négyszemközt, romantikus módon, térden állva történjen, illetve legyen meglepetés. Ilyen a tökéletes lánykérés a magyarok többsége szemében egy új felmérés szerint.

"Évek óta azt tapasztaljuk, hogy változnak a lánykérési szokások, úgy érezzük, hogy kopnak a hagyományok. Ezt szerettük volna megvizsgálni, jobban megérteni" - mondta el Blaner Attila, a 7800 fős online felmérést végző Ékszerpalota vezetője.

Az ideális körülmények

Mi történik egy férfi szívével lánykérés közben? Részletek itt.

A válaszadók 46 százaléka szerint a lánykérésnek négyszemközt, romantikus módon kell történnie, míg 36 százalékuk szerint nincs erre szabály, azaz mindenki úgy csinálja, ahogyan szeretné. Meglepő, hogy a megkérdezettek mindössze 8 százaléka szerint kell hagyományos módon, a szülőktől megkérni a lány kezét, 3 százalék szerint pedig a család és a barátok jelenlétében, majd utána együtt ünnepelve, bulizva lesz jó egy lánykérés. Ugyancsak 3 százalék válaszolta, hogy valamilyen extrém helyzetben kell elhangzania az eldöntendő kérdésnek.

Érdekesség, hogy a válaszokban nem mutatkozik számottevő különbség sem a nemek, sem az életkor szerint, egyetlen kivétellel. Míg a férfiak 6 százaléka szerint a lánykérésnek valamilyen nyilvános helyen - koncerten, étteremben vagy utcán - kell zajlania, addig a nők csupán 3 százaléka választotta ezt a lehetőséget.

Le kell-e térdelni?

A felmérés résztvevőinek túlnyomó többsége, egészen pontosan 73 százaléka szerint a kérőnek térden állva kell megkérnie a választottja kezét. A legnagyobb arányban a fiatalok gondolják így, majd az életkor növekedésével egyre magasabb azoknak az aránya, akiknek szerint ez a gesztus nem olyan fontos. A válaszadók 19 százaléka szerint mindegy, hogy a férfi térdre ereszkedik-e vagy sem, és mindössze 7 százalék vélekedett úgy, hogy nem kell letérdelni.

A legtöbb ember szerint a lánykérésnek négyszemközt, romantikus módon kell történnie
A legtöbb ember szerint a lánykérésnek négyszemközt, romantikus módon kell történnie

Hol és mikor?

Meglepő, de a Valentin-nap mindössze a válaszadók egyetlen százalékának szemében tökéletes időpont a lánykérésre, ezzel szemben 69 százalékuk válaszolta, hogy bármilyen nap tökéletes rá. Nem egészen harmaduk valamilyen jeles napot tart ideálisnak: legtöbben (14 százalék) a kapcsolat évfordulóját említették, míg 12 százalék a nyaralás, 2 százalék a lány születésnapja és 2 százalék a karácsony mellett tette le a voksát.

"A lánykérés helyszíne nagyon változatos, de alapvetően háromféle típus jöhet szóba: a nyaralóhely, a lakóhely és az otthon. Utazás során kedvelt helyszínnek számítanak a wellness hotelek, a Balaton, a tengerpart, valamint a kirándulások és a romantikus városi séták. Szintén nagyon kedveltek a lakóhelyen vagy annak közelében lévő éttermek, parkok, tó- és folyópartok. Otthon a spájzon és a garázson kívül szinte mindenhol történik lánykérés, néha még az illemhelyen is. A leggyakoribbnak ugyanakkor a konyha, az ágy a hálószobában és a fürdőszoba bizonyult" - mutatott rá Blaner Attila.

A nagy többség (38 százalék) 2-4 évet vár az esküvővel a lánykérés után. Elég jelentős azonban azok aránya (24 százalék) is akik 1-2 évet, illetve akik 4-7 évet (22 százalék) vártak vagy várnának a menyegzővel. A lánykérés időpontját több tényező befolyásolja, az egyik ilyen a továbbtanulás. Akik továbbfolytatják tanulmányaikat, jó eséllyel később jutnak el a lánykérésig. A diplomások mindössze 15 százalékának volt lánykérése 22 évesen vagy korábban, míg az érettségizetteknél ez az arány 34 százalék, az érettségivel nem rendelkezőknél pedig 37 százalék. Érdemes hozzátenni persze, hogy a diplomások sem feltétlenül várnak sokat az iskola befejezését követően: 23-25 évesen már 30 százalékuk megejtette a lánykérést, míg a 26-29 éves korosztály tagjainak 36 százalék mondhatta el ugyanezt magáról.

Nem minden lánykérés tökéletes

Az örök kérdés: létezik-e életre szólóan boldog házasság? Részletek itt.

A válaszadók 62 százaléka ítélte tökéletesnek saját lánykérését. Ezzel szemben a férfiak 2,14 százaléka nem éppen úgy képzelte az élményt, ahogy történt, valamint a nők 7,5 százaléka is csalódottságának adott hangot. Olyanok viszont szerencsére csak kevesen vannak, akik egyenesen borzasztónak titulálták a lánykérésüket: a férfiak 0,58 százaléka és a nők 1,33 százaléka tartozik e körbe.

A felmérés résztvevőinek egy része megosztotta a saját történetét is. Lássunk ezek közül néhány különösen érdekes vagy tanulságos esetet!

  • A legromantikusabb

"Tengerparton hullócsillagot néztünk. Leesett egy csillag, és párom azt mondta, hogy ez a zsebébe esett, majd kivette a gyűrűt."

  • A legmeglepőbb

"Éppen veszekedtünk párommal az autóban, aztán egyszer csak megállt, kiszállt, kinyitotta az ajtómat és letérdelt (megkérte a kezem). Hát, a meglepetés, az nagy volt, nem számítottam rá. Egyszerűen tökéletes volt."

  • A legcikibb

"Számomra negatív volt a leánykérés. Egy disznótor nem megfelelő esemény erre."

  • A leglazább

"Elővette a zsebéből a gyűrűt, és megkérdezte, hogy igényt tartok-e rá?"

  • A legkockább

"A párom által készített applikáció adta az utasításokat, hogy mikor, hová menjek, mit keressek. Végül az utolsó helyszínen ő várt letérdelve, gyűrűvel a kezében."

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)