7 randitipp, amelyből komoly párkapcsolat születhet

A randiappok megjelenésével egyszerűbbé vált ugyan az ismerkedés, mégis egyre nehezebb valódi kötődéseket kialakítanunk. Mi segíthet ebben?

A netes társkeresők és randiappok alapjaiban változtatták meg a párkeresési szokásokat, arról ugyanakkor megoszlanak a vélemények, hogy könnyebbé vagy éppen nehezebbé vált-e egy stabil párkapcsolat kialakítása. Talán könnyebben talál ezeken a csatornákon keresztül egymásra két magányos ember, az egymás iránti elköteleződést ugyanakkor távolról sem ilyen könnyű kialakítani. A Psychology Today cikkében Caitlin Cantor párterapeuta gyűjtötte össze azt a hét tanácsot, amelyet mindenkinek érdemes lehet megfogadni annak érdekében, hogy újabb és újabb első randik helyett valódi kötődést tudjunk kialakítani valakivel.

Legyél tisztában vele, hogy ki vagy és mit szeretnél

A megfelelő önismeret kulcsfontosságú ahhoz, hogy megtaláld a számodra ideális párt. Ha ugyanis nem tudod, mit szeretnél a másiktól, és melyek azok a tulajdonságok, amelyekhez valóban kötődni tudsz, úgy könnyen azt veheted észre, hogy olyan emberekkel próbálsz meg erős kapcsolatot kiépíteni, akikkel egyszerűen nem illetek össze. Megfelelő önismerettel ugyanakkor rengeteg kellemetlen és fájó élménytől megkímélhetjük magunkat - vélekedik a párkapcsolati szakértő.

Legyél hiteles

Elcsépelt közhelynek hangzik, hogy add önmagad, de mint a legtöbb közhely, ez sem alaptalan. Az első randevútól kezdve mutasd magad olyannak, amilyen vagy, és ne próbálj meg olyannak tűnni, amilyen csak lenni szeretnél. Az álarc ugyanis előbb vagy utóbb lehull, és ha a valós énedhez nem tud a másik kötődni, úgy nem is érdemes belekezdeni a randevúzásba. Az emberek nem tudnak valódi kötődést kialakítani veled akkor, ha nem engeded nekik, hogy meglássanak.

Ne a párkapcsolat legyen a boldogságod egyetlen útja

"Sok ügyfelemtől hallom, akik randevúzással kapcsolatban fordulnak hozzám, hogy mindenük megvan az életben, amire csak vágynak, kivéve egy megfelelő párt. Azt mondják, ha lenne kapcsolatuk, boldogok lennének. Ez a gondolkodásmód azonban sokszor tévútra csal" - magyarázta Caitlin Cantor. Szerinte azok az emberek, akik a boldogsághoz szükséges egyetlen tényezőnek egy párkapcsolatot tartanak, sokszor görcsösen, elkeseredetten kutatnak a másik után. Így viszont kevésbé valószínű, hogy a megfelelő személlyel találkoznak. "Ha jelenleg egyedülálló vagy, és boldog akarsz lenni, inkább arra koncentrálj, hogy olyan életet teremts, amely partner nélkül is kiteljesít. Teremts olyan életet, amely annyira fontos számodra, hogy ne legyen időd egyszerre három emberrel randevúzni, vagy naponta órákat tölteni egy idegennel, akivel még soha nem találkoztál" - tette hozzá a szakember.

randevú
Legyél tisztában vele, hogy ki vagy és mit szeretnél. Fotó: Getty Images

Realista legyél, ne reménykedő

Ami nem megy, nem kell erőltetni - újabb közhely, mégis érdemes komolyan venni a randevúzáskor. Ne találkozz újra meg újra azzal az emberrel, akivel nem érzed jól magad, de reménykedsz benne, hogy ez idővel megváltozhat. Talán van egy-két olyan pozitív tulajdonsága, amelyről azt gondolod, hogy idővel ellensúlyozhatja a negatívakat, az efféle kompromisszumok ugyanakkor csak elnyújtják az időt egy olyan ember mellett, akihez egyszerűen képtelen lennél kötődni. Akkor is érdemes ezeket a reménytelennek tűnő kapcsolatokat megszakítani, ha rettegsz tőle, hogy újra egyedül maradsz. Míg ugyanis egy rossz kapcsolatban ragadsz, megvonod magadtól a lehetőségét is, hogy egy jó kapcsolatot tudj mással kialakítani.

Ne próbálj mindent letisztázni az első randin

Nem kell minden szabályt lefektetni már az első találkozás alkalmával, és nem is kell teljesen megnyílnod a másik előtt annak reményében, hogy ezzel majd egy bennsőséges kötődést kezdeményezhetsz vele. Egy tökéletesen működő kapcsolat jövőképe helyett koncentrálj a jelenre és az asztal másik oldalán ülő megismerésére. Adj időt annak, hogy megnyílhass és megismerje a másik fél is azt, mi a kedvenc színed, hova utaznál el szívesen, vagy éppen mi tesz boldoggá. Ezt az izgalmas utazást nem érdemes már az első alkalommal lespórolni.

Ne legyél a B-terv

Ha készen állnál az elköteleződésre, de az a személy, akivel találkoztál, még nem, neked sem érdemes a végtelenségig várnod abban a reményben, hogy egyszer majd meggondolja magát. Persze dönthetsz úgy, hogy hagysz a másik félnek időt, hogy letisztázza az érzéseit, de semmiképpen se hagyd, hogy visszaéljen ezzel. Könnyen lehet ugyanis, hogy így tovább kutakodik egy számára "alkalmasabb" párkapcsolatot keresve, miközben téged a farzsebébe csúsztat annak tudatában, hogy B-tervként majd ismét elővehet, ha más nem jön össze neki. Az ilyen kapcsolat azonban ritkán válik tartóssá és gyümölcsözővé.

Csak magadra hallgass

Ne mások véleménye, tapasztalata alapján hozd meg a végső döntést egy párkapcsolatról. Minden kapcsolódás egy egyedi élethelyzet, mint ahogyan minden ember egy individuum, és egyéni igények, szituációk is hatással lehetnek arra, mi a jó döntés. Ne hagyd, hogy megmondják mások, mi lenne a legjobb neked - ahogyan az ebben a cikkben leírtak sem általános igazságok mindenki számára. Csak te tudod, mi a legjobb neked, hallgass saját magadra - hangsúlyozza a párterapeuta.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34 °C
Minimum: +17 °C

Napos idő várható kevés gomoly- és fátyolfelhővel. Csapadék nem lesz. A délnyugati, déli szél nagy területen megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 37 fok között valószínű. Fronthatás napközben nem okoz kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra