Mennyire veszélyesek a nyugtatók?

Az altatók és nyugtatók jelentős fejlődésen mentek keresztül az elmúlt évszázadban, és bár szedésük a legtöbb ember számára már nem jár komolyabb mellékhatással, a legális gyógyszerekkel való visszaélés még mindig komoly gondot jelent. Mennyire lehetnek veszélyesek a mai készítmények?

Nyugtatókat, altatókat már a huszadik század eleje óta írnak fel szorongástól és különböző görcsök miatt szenvedő betegeknek. Felhasználásukat kezdetben jelentősen korlátozták a viszonylag rövid szedési idő mellett is jelentkező mellékhatások és erős függőség. Az orvostudomány robbanásszerű fejlődésével ezek a gyógyszerek is egyre kiforrottabbakká váltak. A legújabb készítmények már jóval biztonságosabbak az elődeiknél, s a legtöbb ember számára nem jelentenek veszélyt. Fontos azonban ezek szedését is komolyan venni, mert e gyógyszerekkel könnyen vissza lehet élni, amiben pedig komoly kockázatok vannak.

Bár nyugtató hatású készítményeket már jóval korábban is alkalmaztak, az első hivatalos altatót 1903-ban kezdték el forgalmazni Veronál néven. Ez nyitotta meg az úgynevezett barbiturátok sorát a gyógyszerek között, amelyek jól ellátták alapfunkciójukat, de számos nem várt mellékhatást is eredményeztek, többek között súlyos gyógyszerfüggőséget idéztek elő már rövidebb távon is. Néhány évtized múlva fel is váltották őket a benzodiazepinek, amelyek mellékhatásai már jóval enyhébbnek bizonyultak. Barbiturátokat ma már csak kórházakban, műtét előtti altatáskor használnak.

Mennyire lehetnek veszélyesek a nyugtatók?

Mennyire lehetnek veszélyesek a nyugtatók? A benzodiazepinek a hatvanas évektől kerültek forgalomba, és viszonylag rövid idő alatt nagy népszerűségre tettek szert. A hetvenes évektől már világszerte a leggyakrabban felírt készítmények között tartják számon a nyugtatókat , de sajnos napjainkra a legális drogozás egyik szinonimája lett a velük való visszaélés. Ugyan a benzodiazepinek rövid távú alkalmazása a legtöbb ember számára nem jár egészségkárosodással, tartós szedése során számos mellékhatás kialakulhat. Hosszú távon alvásproblémák, depresszió, szorongás és pánikbetegség kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Mire a növény a valerián nevet megkapta, a korai európai herbalisták már valóságos csodaszerként tartották számon, és mindent gyógyítónak nevezték. Részletek! A fejlett országokban a harminc éven aluliak kórházi kezelésének egyik vezető oka a gyógyszermérgezés . Ennek leggyakoribb kiváltó oka a nyugtatókkal együtt fogyasztott alkohol. A gyógyszerekkel való visszaélés azonban nem csak ezt a korosztályt érinti. "Életkortól és egészségi állapottól is függ, hogy mekkora dózis minősül egy embernél halálosnak ezekből a gyógyszerekből. A benzodiazepineknek létezik antagonistájuk, amelyek ellenszerként szolgálnak túladagolás esetére, viszont sajnos a bevett mennyiség növekedésével ezek hatása egyenes arányban csökken" - mondta el Nagy Boglárka gyógyszerész. Ebből egy kis ampulla is több tízezer forintba kerül, ráadásul egy túladagolt ember esetében ennek sokszorosa szükséges a veszély elhárításához, ami nem mindig áll rendelkezésre. Ha későn kap szakszerű segítséget, sok esetben már a gyomormosás sem segíthet rajta - hangsúlyozta a gyógyszerész.

Az altatók legújabb csoportját, az úgynevezett Z-szerek alkotják. A csoport az elnevezését a beletartozó hatóanyagok kezdőbetűiről kapta. Ezek esetében a rászokás esélye már alacsonyabb, gyors elalvást tesznek lehetővé, illetve nincsen nappali álmosító hatásuk sem, mivel a szervezetben viszonylag gyorsan felszívódnak. A többivel ellentétben a zolpidem esetében halálos dózis sem fenyeget, nagy mennyiségben ugyanis hánytatja a beteget - közölte a gyógyszerész. Ez persze nem jelenti, hogy veszélytelen lenne, az öklendezés során ugyanis a légutak elzáródhatnak, a beteg pedig megfulladhat.

Az altatók szedése elsősorban tüneti kezelés, használatuk előtt érdemes megvizsgálni az életmódunkat is. Tanácsos időponthoz kötni reggeli kelésünket és esti lefekvésünket, kerülni a nehéz ételek és serkentők fogyasztását a kései órákban. Lehet ugyanis, hogy kis változtatással szükségtelenné tehetjük a gyógyszerszedést.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)