Súlyos panaszokat okozhatnak a gyógyszerek

A fejlett ipari országokban a harminc éven aluli fiatalok kórházi kezelésének egyik vezető oka a gyógyszermérgezés. E heveny mérgezések komoly közegészségügyi problémát jelentenek.

A gyógyszermérgezés oka legtöbbször a túladagolás. Az egy és három éves kor közötti gyermekek körében előforduló mérgezések mindig baleset következményei. A serdülők és a fiatal felnőttek esetében azonban többnyire szándékos tett következményei. E mérgezések leggyakrabban a különféle gyógyszerekkel együtt fogyasztott alkohol hatására következnek be. A gyógyszermérgezés másik gyakori oka az egy időben és orvosi jóváhagyás nélkül szedett különböző gyógyszerek együttes hatása.

Gyógyszerek

A nyugtatók

A mérgezések leggyakoribb előidézői a nyugtatók. Régen a barbiturát-készítményeket alkalmazták nyugtató hatású gyógyszerekként, és az általuk okozott mérgezések igen súlyosak voltak. A napjainkban használatos benzodiazepinek szerencsére már sokkal enyhébb hatásúak.

A digitálisz készítmények

A digitálisz készítmények szintén gyakori okozói a gyógyszermérgezéseknek, bár e mérgezések többnyire nem túl súlyos kimenetelűek. A digitálisz hatóanyagú készítmények már kis adagban is emésztőrendszeri panaszokat idézhetnek elő, ezért akit ilyen készítménnyel kezelnek és a gyógyszerszedés időtartama alatt émelygést, hányást, hasmenést tapasztal és ennek a gyógyszer szedésén kívül minden egyéb oka kizárható, haladéktalanul tudassa mindezt kezelőorvosával.

Változatos tünetek

A nagy adagban beszedett gyógyszerek némelyike izgatottságot, álmosságot vagy hallucinációt okozhat, míg mások a szívet károsíthatják. A túlzott mértékű gyógyszerbevitel különféle szívműködési zavarokat idézhet elő, ilyen a csökkent vagy fokozott, de mindenekelőtt a szabálytalan ritmus, ami súlyos következményekkel járhat. Előfordulhatnak légzési rendellenességek is, pl. a légzési mozdulatsor kivitelezésének nehézsége és a lélegzetvétel gyakoriságának szélsőséges ingadozása.

Gyógyszermérgezett ellátása

Az ellátás szempontjából a legfontosabb, hogy a sérült eszméletén van-e vagy eszméletlen. Utóbbi esetben a légút biztosítása az elsődleges. Ha a sérült magánál van, alaposan kérdezzük ki. Mit, mikor és mennyit vett be? Próbáljuk előkeríteni a gyógyszeres dobozt! Ha a gyógyszereket kevesebb, mint három órája vette be, célszerű a hánytatás. A hánytatást,langyos sós vízzel végezzük, kb. 2 dl vízbe 3-4 teás kanálnyi sót oldunk fel, majd kortyoltatva megitatjuk. Szintén hányás idéz elő, ha a beteg saját ujjával ingerli a garatfalát. Saját ujjunkat, idegen eszközt soha ne dugjunk a sérült szájába! Ha sikeres volt a hánytatás ne takarítsuk el a hányadékot, a kiérkező mentők fontos információkat tudhatnak meg belőle.

Mit tesznek a kiérkező mentők?

A betegek ellátása számtalan körülménytől függ. Az alábbi ellátások csak nagy általánosságban igazak, ezektől jelentős mértékben eltérő ellátás is indokolt lehet.

A gyógyszermérgezések kezelésére számos eljárás létezik. A mérgek eltávolítása hagyományosan gyomormosással történik. A tudatánál lévő beteggel a hátsó garatfal helyi érzéstelenítése után egy vastagabb szondát vagy egy gumicsövet nyeletnek le. Miután meggyőződtek arról, hogy a szonda vagy a cső megfelelően helyezkedik el, a csövön keresztül enyhén sós vizet vezetnek be a gyomorba, majd a vízzel együtt kiürítik a mérget is. Az így külvilágra került gyomortartalmat kémiai vizsgálatnak vetik alá az erre szakosodott toxikológiai laboratóriumban.

A kezelési eljárás nagyon kellemetlen, és egyes esetekben az aspiráció (idegen anyag beszívása a tüdőbe), esetleg a gyomor átfúródása miatt veszélyessé válhat. Például az orvos soha nem végez gyomormosást, ha fennáll a gyanúja annak, hogy a mérgezés maró lúg, valamilyen sav, habképző anyag vagy valamilyen kőolajszármazék következménye. Ezek az anyagok ténylegesen felsértik a száj, a hátsó garatfal, a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyáját, és a sérült szövetek egy másodszori érintkezést már nem viselnek el a hánytatás során ezekkel a mérgező anyagokkal. Felesleges a gyomormosás - gyerekeknél is - abban az esetben, ha a készítmény nem mutat semmiféle mérgező hatást (pl. fogamzásgátló tabletták).

A beteg eszméletlensége esetén a gyomorszondát csak azután vezetik le a gyomorba, miután a légcsőbe egy gumicsövet vezettek (endotraeheális intubáció). A beteget félig ülő helyzetben tartják, így elkerülhető a gyomortartalom tüdőbe jutása.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Alig lesz felhő az égen, strandidőre készülhetünk. Csapadék nem lesz. A Dunántúlon élénk lökések kísérik a délies szelet, a legmelegebb órákban 33, 38 fokot mérhetünk. Csütörtökön még frontmentes marad az idő, de fokozódik a hőség, ami extrém terhelést ró még az egészségesekre is. Gyakoriak az alvászavarok, napközben pedig kábaság, tompaság léphet fel. Gyakori a migrén, az arra hajlamosak keringési problémákat és emésztési panaszokat is tapasztalhatnak. A déli órákat ajánlott árnyékos, hűvös helyen tölteni. A légszennyezettség magas, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)