Egyre erősebb a marihuána, és ez baj

Egyre erősebb a marihuána a világpiacon, és egyre többen kérnek orvosi segítséget, mert nem tudnak leszokni. Egy új kutatás szerint a rendkívül erős fű miatt is lesznek egyre többen függők a rendszeresen füvezők közül.

A marihuána hatóanyaga a THC nevű vegyület. Alapvetően ez dönti el, hogy mennyire lehet erős például egy füves cigi. Legnagyobb koncentrációban a nőstény kannabisz növény csúcsán, annak termésében és virágában található, amelyet kiszárítanak és elszívnak. A legújabb kutatások szerint a marihuána THC-tartalma egyre növekszik, azaz egyre erősebb füvet lehet kapni a világpiacon, és ez számos egészségügyi problémát okozírta a CNN .

A Lancet Psychiatry című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az erősebb hatóanyagú kannabisz használata négyszeresére növeli a függőség és a mentális problémák kockázatát. „A kannabisz erőssége és a függőség, valamint az általuk kiváltott pszichózis szintje közötti kapcsolat egyértelműen bizonyítható” – mondta a CNN-nek Tom Freeman kutatásvezető, az egyesült királyságbeli Bath Egyetem pszichológiai tanszékének vezető oktatója.

marihuána, drogfüggőség, THC
Tudósok szerint egyre erősebb a marihuána hatóanyag-tartalma. Fotó: Getty Images

Egyre többen szorulnak segítségre függőség miatt

A kutatók 5 milligramm THC-ben állapították meg a „standard egységet”, amely felett erősebb, alatta gyengébb hatóanyagról beszélnek. A brit kutatók azt találták, hogy az erősebb füvet használóknál jelentősen megnő a függőség és az általános szorongásos zavar kialakulásának valószínűsége azokhoz képest, akik kevésbé erős marihuánát szívnak. Az is kiderült, hogy a rendszeres és nagy dózisú marihuánafogyasztás befolyásolja a gondolkodási és tervezési képességet, a szociális kapcsolatokat, súlyos esetben pedig pszichózist, paranoid vagy neurotikus viselkedést is kiválthat.

A statisztikák szerint világszerte nő azok száma, akik segítséget kérnek a marihuána-függőségük miatt. A brit kutatók szerint ez azért is lehet, mert egyre erősebb a világon termesztett kannabisz átlagos hatóanyag-tartalma. Úgy vélik, a függők egyre növekvő száma valószínűleg a rendszeresen és nagyobb adagokban füvezők közül kerül ki.

Kisiklott életek kísérik a marihuána fogyasztását.

Egyre erősebb a fű

A Bath-i Egyetem korábbi kutatása szerint , egy gramm növényi kannabisz THC-koncentrációja évente körülbelül 2,9 milligrammal nőtt az 1970-es évek óta. A kannabiszgyanta esetében, amiből például a hasis is készül, még rosszabb a helyzet, mert annak THC szintje 1975 és 2017 között minden évben körülbelül 5,7 milligrammal nőtt.

Az európai drogügynökség (EMCDDA) szerint az elmúlt évtizedben 76 százalékkal nőtt a kannabisz-függőség miatt kezelésre kerülők száma, miközben a kannabisz hatóanyag-tartalma ugyanebben az időszakban tovább nőtt. Illetve az ENSZ jelentése szerint az elmúlt két évtizedben – Afrika kivételével – a világ minden régiójában nőtt a kannabiszfüggőség miatt kezelést kérők aránya. Az Egyesült Államokban a marihuánát használó emberek közül 10-ből körülbelül 3-nak van kannabiszhasználati zavara, ez egyben a marihuánafüggőség orvosi megnevezése az USA-ban.


)
Megújult a HáziPatika! (x)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +14, +20 °C
Minimum: +3, +12 °C

A párás reggelt követően változóan vagy erősen felhős időre van kilátás, többfelé előfordulhatnak záporok. Mérsékelt marad a szél, 14, 20 fok közé melegszik a levegő. Csütörtökön kettősfronti hatás érvényesül. Tovább gyengül az immunrendszer, emellett kellemetlen fejfájás, migrén és alvászavar léphet fel. Sokan nagyon megterhelőnek érezhetik a helyzetet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: