Pont szabi után ment tönkre a házassága?

A nyaralás utánról nem csak házasoknak! Tudományos kutatások számszerűsítették a nyaralást követő házassági válságok gyakoriságát. Egyes nyugati országokban minden harmadik pár megsínyli a közös üdülést. Lehet ezt jobban is csinálni?

Szabi-stressz

Az évezred fordulóján készített egyik felmérés szerint, melyben négyszáz érintett olasz pár krízisét elemezték, a nyaralás első hete vége felé főként a férjeken kezdtek megmutatkozni a tipikus tünetek: fejfájás, izomfájdalmak - ez persze lehet a sporttól is - kiütések, étvágytalanság. Nyilvánvaló lett; a párok kezdtek egymás idegeire menni.

Többnyire - 65%-ban - a férjek készülnek ki, miután asszonyaik megörülve, hogy immár kéznél van életük párja, hirtelen akaratlanul is rájuk szabadítják a szokatlan női feladatok tömegét: a gyermekmegőrzést, vásárlást, a nyaraló kitakarítását, ház körüli munkákat. Afféle lelkiismeretes családapaként a férfiak szeretnének is megfelelni ezen elvárásoknak, csak hát ez hirtelen nem olyan könnyű, mert alapvetően ők is pihenésre, még inkább kíméletes átállásra szorulnak. Leginkább a 30-40 éves, munkahelyükön igen aktív és az év közben a családdal az ideálisnál kevesebb időt töltők szenvedik meg az ilyen "pihenést".

Az ősz a válások időszaka

A német válási statisztikák azt mutatják, hogy minden harmadik válópert a közös szabadság után adnak be. Teljesen nyilvánvaló, hogy az olyan házastársak, akik a hétköznapok forgatagában nem tudnak napi tíz percnél többet beszélni egymással - s ez statisztikai adat! -, épp csak a legfontosabbakat tisztázzák, nem mindig tudják megfelelően kezelni a merőben más helyzetet. A nyaralás hetében hirtelen egész nap együtt vannak, s ha elvárásaik, szabadságról alkotott elképzeléseik nem egyeznek, - netán idő sem volt egy mindkét félnek megfelelő megoldás megszervezésére -, a folytonos alkalmazkodás igen kimerítő lehet. Hiszen nincs benne gyakorlatuk.

Akármilyen rohanósak a szabadság előtti hetek, mégis időt kell fordítani a közös tervezésre, és olyan programot kell kitalálni, ami kíméletesen zökkent ki a hétköznapokból, módot ad a családi együttlétre is, de időt hagy az év közben halogatott rendrakásoknak vagy megvalósíthatatlan kedvteléseknek is.

Hogy megérje az árát

A nyaralásnak van egy gazdasági oldala is. Ha a család drágább utazást is megengedhet magának, az könnyen fokozhatja a feszültségeket, miután a drágától mindkét fél még inkább azt várja, hogy felejthetetlen és csodálatos legyen. Mert akkor éri meg... Csakhogy egy külföldi út, főleg kicsi gyerekekkel, igen strapás tud lenni. Ők ugyanis a megszokott rend után vágynak, és nem feltétlen értékelik a Niagara-vízesés csodáit, és nem hajlandók hosszú órákon át egy helyben ülve, csendesen utazni egy-egy ilyen élményért. Az anyának viszont a családfő által gálánsan finanszírozott út minden pillanatáért hálásnak, emellett őszintén boldognak és romantikusnak kellene lennie, miközben ajánlatos volna észrevehetetlenné tompítania a gyerekek nyűgjeit. Az anyák tudják, hogy a porontyok nevelésében nem lehet szünetet tartani az utazás idején sem. Az, hogy időnként újra és újra neveletlenül viselkednek, ez nem az egész addigi munka csődje.

Egy másik nyaralási betegség, ha az irodából kiszabadult férfi a sportember szerepében tetszeleg. A legjobb esetben is a második, harmadik napra kínzó izomláz teszi nyűgössé. A kevésbé szerencsések derékfájást, szalagszakadást, töréseket szerezhetnek be.

Menteni, ami menthető

A párok közötti konfliktuskezeléshez mindenek előtt tudni kell, hogy a nők és férfiak már idegrendszeri felépítésükben is különbözőek. Ebből is adódik, hogy a férfiak a tettek emberei, míg a nők inkább a dolgok tisztázásában, megbeszélésében keresik a megoldást. A nézeteltérés elsimítása ezért sokszor nem azon bukik el, hogy nincs jó megoldás, hanem hogy a merőben eltérő probléma-megoldási stratégiák miatt idáig el sem jutnak.

A konfliktusban mindig a jobb és mélyebb kapcsolat esélyét kell látni. Ha a felek vállalják, hogy szembenéznek a problémákkal és önmagukkal, ezen mindenképp nyer a kapcsolatuk. Jó adag önismeretre is szert tehetnek. A válás, a kilépés a rosszabbik választás, hiszen így magukkal cipelik a megoldatlanságokat, sebeket, az önkritika hiányát, s következő kapcsolatukban törvényszerűen hasonló bajba kerülnek.

Tehát ismét a gazdasági szempontokat előcibálva, jobban megéri egy párterápiát finanszírozni, mint a válóperes ügyvéd munkáját.

Eső után köpönyeg?

Érdemes még szót ejteni arról, milyen veszélyeket rejt a visszatérés a munkás hétköznapokba, és miként lehet minél tovább megőrizni a pihenés jótékony hatását.

Az igazság az, hogy az első hét után jelentkező házassági krízist a magyar házaspárok talán azért nem is ismerik, mert örülnek, ha egyetlen hétre el tudnak szabadulni úgy, hogy mindkét munkahelyen beleegyeznek. Sem anyagilag, sem időben nem könnyű ennél hosszabb nyaralást megvalósítani. Pedig ahhoz, hogy a szervezet bizonyíthatóan kipihent legyen, legalább három hétnek kellene pihenéssel telnie - állítják az orvosok. Az első héten általában nem igen futja másra, mint alvásra, lustálkodásra, önmagunk utolérésére, néhány sürgős, elmaradt elintéznivaló pótlására. A második héten már jól esik az önfeledt játék a gyerekekkel, némi sport, és nem érezzük szükségét a délig tartó alvásnak. A harmadik hétre nagyobb kirándulásokat, gyalogtúrákat, kiadós mozgást, élménygyűjtő városnézéseket is bátrabban tervezhetünk.

A kipihentséget bárki ellenőrizheti: Az ember akkor kipihent, ha reggel - tehát nem délben - frissen, magától ébred, jól érzi magát a bőrében, különféle tevékenységre érez kedvet, jól esik a testmozgás. Ha ismerősökkel találkozik, azt mondják neki, hogy jól néz ki: kisimultak a ráncok, nem beesettek a szemek. Egyszóval, bátran nézhet reggel a tükörbe.

A nyaralás áldásos hatásainak tartósítása

Miként őrizhető meg ez a közérzet? Alapvető szabály, hogy a pihenést, alvást nem lehet elhalasztani, utólag bepótolni. Tehát, aki visszaáll arra, hogy a pihenés csak a munka után és hétvégén valósítható meg, gyorsan elbúcsúzhat nehezen megszerzett jó közérzetétől, mert ez ellentmondásban van a természetes biológiai ritmussal.

A nyolc órás munkába iktassunk be legalább fél óra szünetet. A gyors ebédszünet erre nem alkalmas. Utána legalább 5-10 perc kávézás, beszélgetés vagy egy rövid séta szükséges.

A kiadós, eltelítő ebédet ne importáljuk a külföldi nyaralásról, főként, ha ülő munkával töltjük a napot utána.

A munka után az olvasás, majd a közös esti séta jobban felüdít és gazdagít lelkileg, mint a passzív tévénézés. Heti két estére érdemes néhány embert összetrombitálni, akikkel tenisz-, ping-pong-, tollas- vagy egyéb körmérkőzéseket, focit, kosarazást, röplabdázást szervezhetünk, mondjuk, a közeli iskola bérelhető tornatermében, udvarán vagy valamilyen parkban. A társasági nyaralás alkalmával megismerteket is feltárcsázhatjuk, ha csak nem határoztuk ezt el már a nyaralás alatt. A sporttársak megtartóereje nélkül bizony hajlamosak vagyunk elhanyagolni a testmozgást, így viszont biztosan megdorgálnak, ha csak lustaságból maradtunk távol.

A heti két alkalmat a szülők akár be is oszthatják egymás között, így gyerekek mellett sem szükségszerű az eltunyulás. A mozgás nem csak testileg egészséges, jó kedvre is derít!

Forrás: www.psychotherapie.de

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső