Önsegítő könyv karácsonyra: melyiket válasszuk?

Kiss Verus

Az, hogy számtalan kudarc és veszteség után képesek vagyunk lábra állni, csupán az emberi lélek öngyógyító mechanizmusának köszönhető. Ehhez nyújthatnak segítséget az ún. self-help könyvek, melyek karácsonykor még ajándéknak is jó ötletnek bizonyulnak.

Lehet, hogy Dunát lehet rekeszteni az öngyógyításra, önvizsgálatra buzdító, esetleg a lelki béke elősegítését célzó könyvekből, mégis kevesen tudják, igenis érdemes levenni őket a polcról. Ezek az írások ugyanis nem csupán azért népszerűek, mert agyonreklámozzák őket, hanem azért is, mert tényleg önerőnkből segítenek felállni, ha valami "összekócolódott" odabent. Ehhez persze saját munkánkra is szükség van - itt nem áll mellettünk szakember, csakis magunkra számíthatunk a javulás felé vezető úton.
Meglepné magát karácsonyra egy ilyen olvasmánnyal, de még hezitál? Gyakran esik pánikba bizonyos helyzetekben? Úgy érzi, nem ismeri önmagát kellőképpen? Nehezen dolgozza fel az elmúlt idők kudarcait, pénzügyi nehézségeit, a válságot? Esetleg van olyan ismerőse, aki segítségre szorulna, és neki keres valami kapaszkodót könyv formájában? Nem tudja, mit válasszon?

Segíts magadon, Isten is megsegít

Az öngyógyítás, önsegítés lényege, hogy belátjuk: saját küzdelmedként megélve, saját gondolatmenetünk, ha úgy tetszik, megvilágosodásunk segítségével juthatunk el a megoldáshoz, a jól-léthez. Természetesen itt nem a pszichiátriai, orvosi segítséget igénylő bajokról, így például a depresszióról, pánikról és szorongásról van szó (sok esetben ezek is javíthatók), hanem az olyan élethelyzetekről, amelyek ezeket megelőzhetik, de még csak olyan szintűek, hogy kellő önismerettel és lelki munkával magunktól is meggyógyulhatunk belőlük.A modern gondolkodású pszichológus és pszichiáter egyaránt azt vallja, hogy elsősorban megelőzni kell a bajt, ennek pedig egyik alternatívája, és talán legjobb útja, ha megtaláljuk a számunkra elérhető fogódzkodókat, technikákat. Például az önsegítő könyveket.

Amiért érdemes mellettük dönteni

Az önsegítő könyvek előnye, hogy otthon, magunkban, a pszichiáterre, pszichológusra és egyéb lelki segítőre (kineziológusra, coach-ra stb,) való pénzköltés nélkül kaphatunk kapaszkodókat, majd ha elsajátítottuk a technikákat, bárhol, bármikor elővehetjük, és a legváratlanabb pillanatban is alkalmazhatjuk őket.

Ezek a könyvek segítenek abban, hogy továbbgondoljuk, és a magunk módján megoldjuk a problémát. Kész receptet azonban nem kínálhatnak a teleírt oldalak, hiszen ugyanazon végponthoz több ezer út vezet. Az ilyen könyvek nagyfokú nyitottságot feltételeznek az olvasók részéről, a szkepszis, a kételkedés és a hitetlenség viszont megöli a benne rejlő lehetőségeket.

Self-help tanácsok

1. Esténként üljünk le a szeretteinkkel, és beszéljük meg, milyen örömök értek bennünket aznap. Ha nincs kivel megosztani, hívjuk fel valamelyik telefonos lelki segélyszolgálatot, ahol mindig akad egy segítő hang, aki meghallgat bennünket!

2. Vezessünk naplót, amelyben három-négy héten át leírjuk valamennyi boldog és kellemetlen pillanatunkat! A hetek múltával rá fogunk jönni, hogy a boldog pillanatok szinte gyöngyfüzérré állnak össze!

3. Egy pozitív gondolat "programozása" segít. Stresszes szituációban egy jól megválasztott gondolat ismételgetése ráállít a pozitív hozzáállásra. Ilyen lehet a "Képes vagyok a legjobbat kihozni magamból", "Belső derűmet senki nem veheti el", "Önálló vagyok és magabiztos!"Típusok

Alapvetően háromféle önsegítő könyv van: az egyik az emberi dolgokat már-már szájbarágósan, teljesen közérthetően adja elő; ilyenek például az Osho-könyvek. Ezek bárkinek ajánlhatók, hiszen az önismeretben és a lelki fejlődésben elengedhetetlenek.

A másik típusra jellemző, hogy a pszichológus, a pszichiáter írja le eseteit, amelyek segítenek észrevenni, hogy nem vagyunk egyedül a problémáinkkal, és arra is ráébresztenek, hogy igenis van megoldás. A történetek - ha nem is minden ponton - de sokszor tükröt tartanak az olvasónak, aki a szakember javaslatait spontán magára is érvényesnek fogja tekinti életében, így fejlődni tud az olvasmány befejeztével, a saját problémáit végig tudja tekinteni a mintatörténetek segítségével.

A harmadik típus, amikor egy-egy ismert ember írja le saját történetét, megküzdésének fázisait, az ehhez használt eszközöket, nem elrejtvén az olvasó elől a buktatókat, mélypontokat sem.

Hogy válasszunk?

A szerzőket minden esetben érdemes lenyomozni az interneten, hacsak nem népszerű alkotókról, szakemberekről (pl. Csernus Imre, Feldmár András, Popper Péter stb.) van szó, ha külföldi könyvet választanánk, akkor pedig az lehet árulkodó, ha volt visszhangja határainkon túl is az írásnak. Érdemes lenyomozni, hogy az adott könyv nem kötődik-e valamilyen szektához, szélsőséges felekezethet vagy mozgalomhoz!

Népszerű self-help könyvek: az önismerettől a "mának élésig"

  • F. Várkonyi Zsuzsa: Tanulom magam, M-érték Kiadó, 2010.
  • Popper Péter: Lelkek és göröngyök - pszichológiai írások, Saxum Kiadó, 2005.
  • Dr. Csernus Imre-Pampuryk Péter: Felnőtt húsleves - élet- és ételérzések Jaffa Kiadó, 2010,
  • Büky Dorottya - Feldmár András: A barna tehén fia, Jaffa Kiadó, 2010.
  • Eckhart Tolle: A Most Hatalma a gyakorlatban, Édesvíz Kiadó, 2007.
  • Rhonda Byrne: A titok, Édesvíz Kiadó, 2007.; uő: A varázslat, Édesvíz Kiadó, 2012.
  • Szepes Mária: A mindennapi élet mágiája, Édesvíz Kiadó, 2006.
  • Müller Péter: Szeretetkönyv, Alexandra Kiadó, 2008.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +23 °C
Minimum:
+7, +14 °C

Hazánkban szerdán délelőtt számíthatunk több-kevesebb napsütésre, de közben fokozatosan vastagszik a felhőzet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag