Mindenki egyért?

Időről-időre szemben találjuk magunkat jótékony célokra gyűjtő alapítványokkal, rászoruló betegekkel, akik adományok nélkül nem gyógyulhatnának meg. A segítségkérés eme formája különösen gyakori a finanszírozási gondokkal küszködő egészségügyben.

A HáziPatika.com is megjelenési lehetőséget ad címtárában támogatásra érdemes alapítványoknak, amelyek nagyon hasznos, olykor nélkülözhetetlen tevékenységet folytatnak. Egy bajban lévő kisfiú története most lehetőséget ad arra, hogy bepillantást nyerjünk egy alapítvány működésébe, beleláthassunk abba, mi értelme van az adakozásnak.

Bence...

A Bethesda Kórház Alapítvány történetében még soha nem indult kampány csupán egyetlen gyerek megsegítésére. Bence szülei azonban teljes felelősséggel, bátran és megfontoltan vállalták helyzetüket a nyilvánosság előtt.

Végh Bence autóbaleset következtében súlyos sérülést szenvedett 2002. augusztusában. Gerincvelője a koponya és az egyes csigolya között elszakadt, így mind a négy végtagja lebénult, lélegezni csak lélegeztetőgéppel tud. Mivel a gép bekötéséhez gégemetszésre volt szükség, nem tud beszélni, de tudata ép, így a körülötte levők a szájáról olvassák le kéréseit, gondolatait. Szülei szerint ugyanaz a huncut kisgyerek, aki a baleset előtt volt. Bence jelenleg a Bethesda Gyermekkórház Intenzív Osztályán fekszik. Mivel ez az állapot jelenleg véglegesnek tekinthető, az orvosok és Bence szülei is azon igyekeznek, hogy minél hamarabb hazakerülhessen otthonába.

Csakhogy ehhez rengeteg speciális eszközt kell beszerezni, gyakorlatilag mindazt, ami az intenzív osztályon való ellátásához is szükséges. A teljes felszerelés és készülékpark mintegy 8-10 millió forintba kerül. Ezért született meg a döntés, hogy 2003. áprilisában nyilvános kampány keretében szervez gyűjtést az alapítvány.

...és a többiek

Nyilván sokakat érdekel már Bence sorsa, de mielőtt beszámolnánk a gyűjtés eredményéről, idekívánkozik néhány gondolat. Bár Bence szüleinek bátorsága és elszántsága következtében egyetlen kisfiú számára indult a gyűjtés, és a sok rászoruló betegre gondolva felmerülhet a kérdés: miért pont ő részesül megkülönböztetett figyelemben, de nem szabad elfelejtenünk; amíg Bence kórházban van, állandóan szüksége van az életmentő gépekre, így az intenzív osztály berendezéseinek egy része gyakorlatilag nem létezik további sürgős esetek számára.

Aki Bence történetén megindulva adakozásra szánta el magát, nagyon sok kisgyerek ellátásához járul hozzá, hiszen azzal, hogy ő újra otthonában lehet, megint sokan gyógyulhatnak az intenzív osztály felszabadult berendezéseinek segítségével.

Dr. Velkey György orvosigazgató elmondta, hogy alapítványuk életében ez a kampány nemcsak azért volt különleges, mert egyetlen kisgyerek és családja szükségét állította középpontba, hanem azért is mert először vették igénybe az Internet adta lehetőségeket.

Valószínű e két tény együttesen járult hozzá a gyűjtés eredményességéhez. Bencze János, a Bethesda Kórház Alapítvány titkára úgy fogalmazott, hogy nem hitte volna, hogy ennyi érző szívű ember fog reagálni a kérésre. Az első internetes megjelenés utáni napon 5-10 percenként szólalt meg a telefon. Érthető módon az emberek ellenőrizni akarták, hogy valóban szükség van-e pénzükre, és ha adják, jó helyre kerül-e.

Megnyugtató válaszok

Manapság alighanem indokolt a körültekintés. Annál nagyobb örömmel számolunk be arról, hogy az önzetlen segítségnek köszönhetően Bence valóban nemsokára hazakerülhet. Ezért nem jelenik meg már az Internet lapjain a felhívás. Az e-mailek valószínűleg még keringenek egy ideig postaládáktól postaládákig. Ezért az alapítvány és a kórház munkatársai kérik azokat, hogy akik készségesen továbbították a segítségkérő leveleket, most, a kampány végével továbbítsák az alapítvány és a szülők köszönetét is.

Alighanem Bence segítségével újra bebizonyosodott, hogy sok jószívű ember él az országban, de ahhoz, hogy ez kiderüljön, hogy valóban mozduljunk egy felhívásra, szükségünk van egy szívhez szóló igaz történetre, egy kedves arcra. Egy alapítvány céljainak és a szükségek szabatos megfogalmazásának önmagában nincs ekkora hatása.

Pedig természetesen nem csak Bence családja kapja meg nehéz helyzetében a kórház támogatását. Sajnos nem egyetlen kisgyermek van például éber (ún. vigil) kómában, azaz látszólag ébren, valójában azonban minden reakció nélkül a körülötte lévő világ ingereire. őket - annak reményében, hogy egyszer valami orvosi csoda folytán tán mégis magukhoz térnek, - évekig mesterségesen kell táplálni és lélegeztetni. Volt olyan édesanya, aki egy évig tanulta, hogy hogyan kell ellátni kómás kisgyermekét, mielőtt hazakerülhetett. A társadalombiztosítás csak a kórházi ellátást fizeti, az alapítvány segítségével azonban a betegek otthonába is el tud jutni a kórházi színvonalú ápolás. Márpedig az otthoni környezet pont a gyerekbetegeknek különösen fontos.

A teljesség kedvéért bemutatjuk azt az alapítványt és kórházat is, aminek a bankszámlaszámán keresztül Bence és szülei segítséghez jutottak, és ami továbbra is azon fáradozik, hogy a kezelésük alatt álló kis betegek minél jobb ellátásban részesülhessenek.

A Bethesda Kórház Alapítvány

A Bethesda Kórház Alapítvány 1992. óta közhasznú alapítványként működik. Elsődleges célja azoknak a pénzeszközöknek a megteremtése, gyűjtése, amelyekből a kórház műszerparkját lehet bővíteni, felújítani. Az alapítvány másik fontos feladata a kórház munkatársai továbbképzésének támogatása és konferenciák szervezése. A kórház fenntartására kapott pénzből az alapítvány nélkül erre már nem futná.

Az adó 1%-ának felajánlásából minden évben egyre több jutott a Bethesda Kórház Alapítványának. Az elmúlt évben az alapítvány 9 tagú kuratóriuma 35 millió forinttal gazdálkodhatott ebből a forrásból. Ezen felül sokan támogatják a kórház munkáját külön adományokkal. A rendszeres támogatók között számos nyugdíjas is van, akik nem is kis összeggel járulnak hozzá a jó célokhoz.

Vajon sok ez vagy kevés? Az összeget azonnal összevethetjük a most beszerzendő, egyetlen kis beteg intenzív ellátáshoz szükséges felszerelés árával. Bencze János, az alapítvány titkára hálás minden forintért, amit támogatóik adnak, és kötelességének tartja tájékoztatni az adakozókat, hogy valóban mindig a megadott célra használják föl az összegyűlt pénzt.

Az alapítvány működésének köszönhető beruházások között említendő az első nagy beszerzés, egy légzésfunkciót vizsgáló kabin, az EMG-készülék, amely évente 3000 különféle izombetegségekben szenvedő kisgyerek gyógykezeléséhez szükséges. 2002.-ben az égéscentrum kapott 15 millió forint értékű laborautomatát, és 5 millió forintot sikerült fordítani az intézmény informatikai fejlesztésére.

Miután sokan kérdezik, Bencze János fontosnak tartotta még elmondani, hogy a kórháznak a Református Egyház a fenntartója, az intézmény működése szigorúan szakmai irányítás alatt áll. Az évről-évre csökkenő gyermekszám mellett a kórház betegszáma folyamatosan növekszik. Az ellátás az egyházi hovatartozástól független, minden rászorulót fogadnak az intézményben, melynek osztályai között nem egy országos viszonylatban is jelentős speciális ellátási központ, az égéscentrum csupán egy ezek közül.

A kórház dolgozóinak alkalmazásánál nem feltétel a keresztény világnézet. Ugyanakkor egyre több, főleg pályakezdő orvos tartja fontosnak, hogy olyan helyen dolgozzon, ahol belső meggyőződésének megfelelően végezheti munkáját. A gyógyító munka lényege mindenkor az, hogy az egész embert kell ellátni, a cél, hogy test és lélek együtt legyen egészséges. A gyakorlat azt mutatja, hogy a betegek részéről is egyre kifejezettebb erre az igény.

Végül hadd feleljünk a címben feltett kérdésre. A válasz: nem! Aki Bencének segített, sok gyereknek segített egyszerre. Mindenkinek köszönjük!

A Bethesda Kórház Alapítvány adatait címtárunkban találják meg. Bankszámlaszáma: 10300002-20350699-70073285.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés