Ki vehet be abortusztablettát?

Egyre többen szorgalmazzák Angliában az abortusztabletta alkalmazására vonatkozó előírások enyhítését, sok nő ugyanis a törvényt megkerülve otthon, az interneten beszerzett pirulákat használva vet véget terhességének.

Az abortusztabletta használatának lazítását szorgalmazzák

Walesben és Skóciában a közelmúltban enyhítették az abortusztabletták használatára vonatkozó előírásokat. A skóciai állami egészségügyi szolgálat szerint azóta tízből nyolc nő választja a szer otthoni alkalmazását, és nem nőtt a komplikációk aránya.

Pietsch Judit, az MTI különtudósítója jelenti, hogy politikusok, orvosok és jogvédők azt szeretnék elérni, hogy Skóciához és Waleshez hasonlóan Angliában is engedélyezzék a nők számára, hogy otthon vehessék be a szükséges két pirula közül a másodikat. Jelenleg ugyanis ezt csak a kijelölt klinikákon tehetik meg.

A BBC közszolgálati médium hírcsatornája kedden sugárzott oknyomozó riportot a témában. Kiderült, a hatóságok az elmúlt három évben több ezer adag ilyen készítményt foglaltak le. A Women on Web nevű, nőket segítő szolgálat egyik munkatársa pedig elmondta, az elmúlt másfél évben több mint kétezren fordultak hozzá tablettát kérve.

Egyedülálló anyák vannak bajban

Legtöbben közülük egyedülálló anyák voltak, akik nem tudtak klinikára vonulni, hogy bevegyék a pirulákat, mert nem volt, aki gondoskodjon a gyerekeikről. Mások egyszerűen azért kerülték meg a jogszabályi előírásokat, mert több száz kilométerre laknak a legközelebbi klinikától.

Ki vehet be abortusztablettát, gyógyszer, kapszula, pirula, terhességmegszakítás abortusz abortusztabletta terhesség várandósság születésszabályozás
A terhesség megszakítására abortusztablettával a kilencedik hétig van lehetőség

Hogy működik az abortusztabletta? A terhesség ilyen módon megszakítására a kilencedik hétig van lehetőség. Két tablettát kell bevenni 24-48 óra eltéréssel. Skóciában és Walesben az elsőt - amely blokkolja a terhesség megmaradásához szükséges hormon hatását - a klinikán, a másodikat - amely megnyitja a méhszájat és kiüríti a méh teljes tartalmát -, ha a nők akarják, otthon lehet lenyelni. Angliában az előírások szerint mindkettőt a klinikán kell, vagyis a nőknek vissza kell menniük. A második szer azonban már akár fél óra elteltével hatni kezd, ami több nő esetében azzal járt, hogy a hazafelé úton kezdődött el a vetélés. A BBC interjúalanyai közül volt, akinél a taxiban vagy valamely tömegközlekedési eszközön, erős görcsökkel, vérzéssel, heveny rosszulléttel. E "megalázó és felesleges" esetek kiiktatására sürgetik egyre többen a szabályozás lazítását.

<br />A jelenlegi angliai szabályozás kockázatos

A szülész-nőgyógyász orvosok királyi társasága, parlamenti képviselők egy hozzávetőleg 50 fős csoportja és jogvédő szervezetek a napokban egybehangzóan felszólították a frissen hivatalba lépett Matt Hancock egészségügyi minisztert, hogy kezdeményezze a törvény módosítását, és teremtsen a walesivel és a skóciaival egyenlő körülményeket Angliában. Észak-Írországban csak rendkívüli esetekben engedélyezett a terhesség-megszakítás .

Egyes szakértők szerint a jelenlegi angliai szabályozás kockázatos, mert sokan inkább az interneten szerzik be a pirulákat, ami veszélyes lehet. A BBC emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az abortusztabletta otthoni alkalmazását ajánlja. Néhány klinika és kórház lehetővé teszi a nők számára Angliában, hogy egy napon vegyék be a két típusú pirulát, noha ez növeli a szövődmények kialakulásának veszélyét.

Abortuszellenes csoportok azt hangoztatják, hogy a tabletta otthoni alkalmazása triviálissá teszi a terhességmegszakítást, és testi-lelki sérüléseket okozhat a nőknek. Angliában évente mintegy 180 ezer nőnek van abortusza az egészségügyi minisztérium adatai szerint. A terhességmegszakítás leggyakoribb módja a gyógyszeres abortusz.

Az Egyesült Királyságban az után kaptak lángra újra az abortusszal kapcsolatos viták, hogy a szomszédos Írországban májusban népszavazáson döntöttek a terhességmegszakítás liberalizálásáról - erről a linkre kattintva olvashat bővebben.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +24 °C
Minimum: +13 °C

A zártabb felhőzet és összefüggőbb csapadékzóna szakadozva észak, északkelet felé vonul. Ugyanakkor mögötte erőteljessé válhat a gomolyfelhő-képződés, és újabb hullámban alakulhatnak ki záporok, akár felhőszakadással kísért zivatarok, elsősorban északkeleten heves zivatar sem kizárt. Legalább néhány órára azonban így is szinte mindenhol kisüt a nap. A légmozgás csak záporok, zivatarok környezetében lehet erős, viharos. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 21 és 27 fok között valószínű, de a tartósabban csapadékos tájakon ennél hűvösebb lehet az idő. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő. Frontok napközben nem okoznak kellemetlenséget.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra