Ilyen Down-szindrómás gyereket nevelni

HáziPatika

Óriási dilemma elé állítja a várandós nőket a hír, hogy gyermekük Down-szindrómásként jöhet világra. Ezeket a kismamákat látná el fontos tanácsokkal a szintén genetikai rendellenességgel világra jött gyermeket nevelő anya.

ADown-szindrómakialakulásáért a 21-es kromoszóma számbeli többlete felelős, ami befolyásolja a magzat fejlődését és jellegzetes külső jegyekkel, illetve változó súlyosságú értelmi fogyatékossággal jár. Napjainkban már igen korán, a 11. és a 14. hét között felfedezhető a fejlődési rendellenesség egy átfogó vizsgálattal, a szülők pedig a terhesség 24. hetéig dönthetnek a magzat sorsáról. Sokan megrettennek a rendellenesség hallatán: őket szeretné megnyugtatni az anyuka, aki évek óta neveli Down-szindrómás kislányát. 

Mi a Down-szindróma?

A Down-szindróma a leggyakoribb, az élettel általában összeegyeztethető, többszörös veleszületett rendellenesség. Betegségek A-Z rovatunkban minden fontos dolgot megtudhat erről az állapotról!

"Amikor megkaptam a diagnózist, lélekölő reménytelenség lett rajtam úrrá. Összetörtem, mert elképzeltem, hogy mennyivel másabb életet él majd a lányom és az egész családom annál, amit reméltem" - írja blogjában Deanna Smith. Három évvel kislánya, Addison születését követően azonban mindent máshogy lát: akkori énjébe a reménytelenség helyett a bizakodást és a boldogságot ültetné bele. Bár saját egykori érzésein már nem változtathat, a reményteli bizakodást elültetné mindazon kismamák szívében, akik hasonló útra léptek.

Szerinte a társadalom még mindig keveset tud a Down-szindrómások életéről, akikre nem feltétlenül kell, hogy kirekesztett és szomorú élet várjon. Hét tanácsot ad az anyukáknak, akik megrettennek a Down-szindrómás gyermek felnevelésétől.

"Akármilyen rendellenessége van is: ő a te babád!"

"Nem egy Down-szindrómás gyermeket hoztál a világra, hanem egy életre vágyó babát, a te babádat. Egy önálló személyiséget vehetsz a karjaidba, aki más gyermekekhez hasonlóan külső és belső lenyomata is neked, illetve családodnak. És nem, nem kell imádnod a Down-szindrómát, hogy imádni tudd a gyermeked!" -írja.

Egy Down-szindrómás gyermek is csak a boldogságot keresi a mindennapokban
Egy Down-szindrómás gyermek is csak a boldogságot keresi

Örüljünk a fejlődésének, ne más gyermekéhez hasonlítsuk!

Általános hiba a szülőknél, hogy gyermekük fejlődését mindig a környezetükben lévő, nagyjából azonos korúakéhoz mérik. Ha a másik szülő gyermeke előbb kezd el járni, beszélni, már rögtön orvoshoz szaladnak, holott egyénenként változó, hogy ki mikor lépi meg ezeket a lépcsőfokokat. "Egy downos gyermeknél ez különösen problémás lehet, ezért ne tegyük: vezessünk inkább egy listát, hogy milyen előrelépések történtek - talán lassabban formálódik a lista, mint más gyermeknél, de annál nagyobb lehet az öröm egy új tétel beírásakor!" - fogalmaz Deanna Smith.

Nem szabad egyedül maradni a problémákkal!

Különleges nevelési igényű gyermek szülőjeként nem szabad szégyellni a segítségkérést - orvosok, szakemberek szívesen adnak tanácsot minden fejlődési szakaszban, az interneten pedig végtelen hosszúságú a tudásanyag, amely rendelkezésre áll. A korai fejlesztésnek fontos szerepe lehet a gyermek későbbi életkorában.

Vegyük észre a szépet!

"Gyermekem szépségétől sokszor a lélegzetem is elakad. Mandulavágású szemeinek csillogását és színét az édesapjától örökölte, mosolyával pedig mindenkit behálóz a környezetében, még a kőszíveket is megolvasztja" - vélekedik az anyuka. Szerinte ezek a vonások minden szülő szívét örömmel töltik el.

Nem csak boldogság létezik

Ahogy más társainál, úgy a Down-szindrómás gyermekben sem csak a boldogság az egyetlen érzés: időnként ők is szomorúak, mérgesek, viccelődnek vagy épp hisztiznek. A külcsíny árulkodik az állapotukról, de a belső ugyanolyan kíváncsi és a világra nyitott gyermeket rejt, mint bármelyik másik családban.

A hátrányok előnyökké faraghatóak

A Down-szindrómával küzdők sok tekintetben hátránnyal indulnak társaikkal összehasonlítva. Ezek azonban kreativitásra, új dolgok megtanulására sarkallhatják a szülőket: ha például a gyermeknek meggyűlik a baja a beszéddel, akkor megtanulhatja a jelnyelvet, hogy így alakítsanak ki egyedi csatornát egymás között. Olyan tudásra tehet így szert az anyuka vagy apuka, amelyre másképp nem lett volna szüksége.


Nem a Down-szindróma határozza meg a gyerek létét

A társadalom úgy tekint bizonyos betegséggel vagy rendellenes állapottal élőkre, mintha életük csupán az egészségügyi problémáik körül forogna. A down-szindrómás sem azzal kel vagy fekszik, hogy neki kromoszómarendellenessége van. Egyszerűen éli az életét, és keresi az örömöket a hétköznapokban, akárcsak a többiek.

Forrás: Parents.com

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+4, +11 °C
Minimum:
-1, +5 °C

Hazánkban szerdán délelőtt délnyugat felől elkezd szakadozni a felhőzet, egyre többfelé kisüt a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag