Ilyen a jó iskolatáska

A tanévkezdés közeledtével egyre több család életében válik kulcskérdéssé, hogy milyen iskolatáskát válasszanak. Mutatjuk a szakértő tanácsait!

Az iskolakezdés ennyibe is kerülhet - részletek itt!

A jó iskolatáska ergonomikus, jól illeszkedik a gerincoszlopra. Figyelni kell a pánt szélességére, és a háti rész merevítettségére, párnázottságára is. Fontos, hogy a pánt állítható legyen, a vállvonal fölé és a csípőlapát alá ne kerüljön a táska. Amelyiken derékpánt is van, az még jobb - sorolta a legfontosabb szempontokat Moravcsik Bence ortopéd szakorvos.

iskolatáska, iskola, diákok, tanulók, tanévkezdés, gerinckímélő táska, gerincferdülés, porckopás
Akár gerincferdülést is okozhat egy nem megfelelő táska. Fotó: 123rf

3 kilónál ne legyen nehezebb!

Ügyelni kell arra is, hogy a táska légáteresztő és könnyűszerkezetes legyen. A kisgyerekek számára jó alternatíva a gurulós táska is. Ha mégis hátizsákra esik a választás, akkor jó tudni, hogy a 6-7 éves gyerekeknek az az ideális , ha a táska súlya telepakolva 2,5-3 kilogramm. A pakolási technikára is érdemes odafigyelni: a nehezebb dolgokat a gerinchez közel kell tenni.

A gerinc ebben a korban még porcos. Helytelen tartás, illetve nem megfelelő táskaviselet esetén merevebbé válhat a gerinc, vagy akár korai porckopás is kialakulhat. Nagyon fontos, hogy szimmetrikus legyen a terhelés, különben korán gerincferdülés alakulhat ki. A szakorvos épp ezért nem ajánlja az oldaltáska használatát. A megfelelő táska kiválasztása mellett azonban az edzettségnek is nagy szerepe van: fontos, hogy iskolán kívül is sportoljanak a gyerekek - hangsúlyozta a szakember.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: