Ijesztő, hány gyerek nem jut orvosi ellátáshoz

Négy év alatt több mint a duplájára emelkedett azon gyerekek száma az Európai Unióban (EU), akik szükség esetén nem jutnak megfelelő orvosi ellátáshoz. A tagországok között a magyar adat a legrosszabbak közé tartozik.

Átlagosan a 16 éven aluli gyermekek és fiatalok 3,6 százaléka nem kap kielégítő egészségügyi ellátást az EU területén, legyen szó akár megelőzésről, diagnosztikáról vagy kezelésről – derült ki az Eurostat közelmúltban bemutatott 2021-es felméréséből. Az egyszülős háztartásokban még magasabb, 5,3 százalékos az érintett gyerekek aránya. Megfelelő fogorvosi ellátáshoz a korosztály átlagosan 4,4 százaléka nem fér hozzá. Mindez jelentős emelkedést jelent a 2017-es kimutatásokhoz képest, amikor még csupán a gyerekek 1,6 százaléka maradt ellátatlanul, illetve a fogászat terén 2,6 százalékuk.

házi gyermekorvos, rendelő, orvos, beteg
Európa-szerte sok gyermek nem jut megfelelő egészésgügyi ellátáshoz. Fotó: Getty Images

Az egyes tagországok között jelentős eltérések mutatkoznak a 2021-es statisztikában. Ausztriában és Luxemburgban például a 16 éven aluliak mindössze 3 és 4 ezreléke szenvedett hiányt az egészségügyi ellátásokban, szemben a lengyel gyerekek 7,3 százalékával. A listavezető Lengyelország mögött Lettország (6,4 százalék), majd Magyarország és Románia következik a sorban, utóbbi kettő egyaránt 4,7 százalékos aránnyal.

Magyarán itthon közel húszból egy gyermek nem kap kielégítő egészségügyi ellátást, fogorvoshoz pedig 7 százalékuk nem jut el az Eurostat adatai alapján. A hazai egyszülős háztartásokban még rosszabb a helyzet: az ezekben élő gyerekek 9 százalékának ellátása szenved hiányt, fogászati területen pedig a 16,1 százalékuké. Ez utóbbi Európa-szerte a második legrosszabb érték a romániai 18 százalék után. Összességében a problémák meglétében egyaránt szerepet játszhat például a kezelések megfizethetetlensége, a hosszú várólisták, a hosszas utazási idő vagy a közlekedési lehetőségek hiánya, továbbá a szülők munkahelyi elfoglaltságai miatti időhiány.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +5 °C
Minimum: +2 °C

Döntően erősen felhős vagy borult lesz az ég, a déli határ közelében és az Alföldön vékonyodhat, szakadozhat a felhőzet. Az ország északi felén várható további tartós eső, délelőtt az északi határszélen ónos eső, havas eső, havazás is. A Szombathely-Debrecen vonal széles sávjában kiadós mennyiség valószínű. A légmozgás napközben többnyire mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északkeleten lesz a leghidegebb, a déli határ közelében mérhetjük a 10 fok feletti értékeket. Késő estére 0 és 12 fok közé csökken a hőmérséklet. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra