Hogy ünnepeljenek az elvált szülők?

Karácsony a szeretet ünnepe, ám egy feszültséggel teli családot önmagában nem tud összetartani. Az ünnep azonban szép emlék lehet, elvált szülők esetében is, ha a felek képesek félretenni sértettségüket.

iv>

Feszültség forrásai is lehet

A valóság azonban sajnos gyakran nem ilyen felhőtlen, hiszen az ünnep feszültség forrása is. A karácsonyi készülődéskor a szerepek rendszerint le vannak osztva: apuka reszortja a fenyőfa, anyuka főz, takarít, ajándékot csomagol.

Az idő sürgetése, a nagy rohanás és az a teher, ami főként a háziasszonyokra hárul ilyenkor pedig viták, nézeteltérések forrása lehet. Fontos ezért, hogy rákészüljünk a karácsonyra és minden teendőt már idejében beosszunk. Így a karácsony valóban meghitt családi ünnep lehet.

Legyen a karácsony a nyugalom, a szeretet ünnepe

Legyen a karácsony a nyugalom, a szeretet ünnepe

Az egész családnak fontos

"A karácsony nem csak a gyerekeknek fontos, hanem a felnőtteknek is, ilyenkor mindenki együtt van a szeretteivel, mindenki igyekszik jó hangulatot teremteni" - mondta lapunknak Frank Zsuzsa klinikai szakpszichológus.

Hozzátette: az ünnep nagyon fontos a család szempontjából, hiszen a szülők a gyerekeknek hagyományt teremtenek és példát mutatnak például abban, hogyan kell a másikra figyelni, egy személyes, neki szóló ajándékkal.

Válás után - karácsonykor együtt?

Sok családban azonban már önmagában a közös ünneplés is dilemmát vet fel: elvált szülők esetében nem egyértelmű, hogy a gyerekek külön-külön költik el a karácsonyi ebédet/vacsorát az egyes szülőkkel, vagy erre az egy estére ismét egy családdá válnak.

A döntés Frank Zsuzsa szerint család és egyénfüggő, illetve nagyban befolyásolja az is, hogy a szülők az elválás melyik fázisában tartanak. "Ha még erős a düh és a sértettség, a szülők haragszanak egymásra, nem kommunikálnak egymással, és bár egy asztalnál ülnek, de megáll a kés a levegőben, akkor nem jó ötlet közös karácsonyt szervezni" - véli a klinikai szakpszichológus.

"Ha azonban eltelt már a válás óta annyi idő, hogy lenyugodtak a kedélyek és már a hétköznapokban is van átjárás a két család között, beszélnek egymással, születésnapokon is közösen ünnepelnek, akkor a gyerekek szempontjából jó, ha együtt töltik a karácsony estét" - fogalmazott Frank Zsuzsa. Szerinte ugyanis ebben az esetben nem látszatról van szó.

A szakértő szerint a karácsony önmagában nem tud összhangot teremteni egy amúgy feszültséggel terhes családban, ám ha mindenki félreteszi saját sértettségét, egy pozitív élmény lehet a közös ünnep. Hiszen a karácsony családösszetartó és megerősítő.

Névjegy: Frank Zsuzsa Gyermek klinikai szakpszichológus 1995-ben angol nyelvtanári, majd 2001-ben pszichológia és pszichológus-szakfordító szakon végzett a Debreceni Egyetemen. Diplomaszerzés után két évig a debreceni Gyermek és Ifjúsági Ideggondozóban dolgozott. Később iskolapszichológusként és nevelési tanácsadóban is dolgozott. Jelenleg magánrendelésen gyermekkori pszichés és nevelési problémákkal foglalkozik, illetve családterápiás tanácsadást is vállal.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)