Fényesítsük ki a megkopott szerelmet!

Sok pár számára fontos kérdés, hogy hogyan tudják fenn-, illetve megtartani az egymás iránti szerelmüket, szenvedélyünket. Ez olykor nem is olyan egyszerű, mivel az idő pergése sokat változtat a kapcsolatok minőségén.

A rejtőzködő szenvedély

Sok pár panaszkodik - ki a barátainak, ki a szexuálpszichológusnak - hogy a régi szerelem és szenvedély megkopott. Nincs már az a lángolás egyik oldalon sem, mint valaha. Ez egy természetes folyamat, ami mindenkit utolér, vagy tehetünk ellene - teszik fel sokan a kérdést. Egy jó hír a kételkedőknek: sok emberben rejtőzködik elfojtott szexuális vágy, csak tudni kell előcsalogatni. Számos lehetőség kínálkozik arra, hogy partnerünket rávegyük szexuális szenvedélyének kimutatására, csak meg kell hozzá találni a megfelelő "kulcsot". Sok pár él évek óta házasságban, s gyakran előfordul, hogy már hosszú ideje nem beszélnek egymással arról, hogy mit találnak igazán izgalmasnak egymásban, illetve az ágyban. Ez részben azért van, mert jó néhány ember kínosan zavarban érzi magát, ha a szexuális igényeiről kell beszélnie, megnyilvánulnia, másrészt pedig azért, mert minél több idő telik el egy pár között nyílt kommunikáció nélkül, annál nehezebbé válik az elfojtott vágyakról beszélni. Pedig a cél érdekében valahol és valahogy el kell kezdeni...

Kezdeti próbálkozások, ötletes játékok

Tételezzük fel, hogy semmit nem tud párja szexualitásáról. Térképezze fel partnerét, beszélgessen vele nyíltan a szexualitásról. A férj és feleség között "emelkedő fal" nem szűnik meg spontán, azt csak lépésről lépésre lehet lebontani. Kezdésként lassan fedje fel szexuális vágyait. Akár egy jól irányzott kezdőmondattal indíthat: "Mondj egy olyan dolgot, ami szerinted tényleg meglepne engem, ha azt csinálnánk az ágyban." Ez biztosan beindítja párja fantáziáját, és jó fogadtatásra lel. Ha így nehezen megy, "játsszák" másként: írja fel a kívánságát egy cetlire és tegye párja párnájára vagy a fürdőszobai tükörre. Az apró trükkök olykor nagy hatást válthatnak ki: lepjük meg párunkat egy esti közös fagyival a hálószobában, és hagyjuk magunkat sodorni az eseményekkel. Garantáltan elfogy a fagyi, és nem lesz tőle hűvös a hangulat...

A szexuális együttléteknek gyakran lehet játékos hatásuk, ez kicsit oldottabbá teszi a légkört. Mondja a partnerének, hogy említsen három szexuális kívánságot, amelyből közösen kiválasztanak egyet aznap estére. Ezt fordított szerepkörben is érdemes eljátszani. Szintén izgalmas együttlétet eredményezhet, ha beköti párja szemét - így oldódnak a gátlások - és elmondatja vele, hogy mit szeretne átélni az ágyban, mi az, amire azóta vágyik, mióta együtt vannak. Ne feledjük, a közös ágy sok lehetőséget ad a hancúrozásra. A fürdőszobában - mint tudjuk - előszeretettel forgolódnak a nők. Ne szégyeljük, legyünk romantikusak, és helyezzünk el néha a tükör elé egy - egy szál virágot, vagy írjunk pár kedves sort egy "post-it"- ra és ragasszuk a tükörre. Érdemes olyan játékot is űzni, amelyben mindketten "elfelejtik", hogy házastársak vagy hogy régóta együtt vannak, és megbeszélnek egy randevút szép emlékeket idéző helyen, ahol aztán hagyják magukat sodorni az eseményekkel. A lényeg az, hogy nem szabad túlgörcsölni ezeket a játékokat, érdemes lazán venni.

A monotónia a szenvedély ellensége

A megszokott dolgok és a szokványos együttlétek előbb-utóbb könnyen lapossá tesznek egy kapcsolatot, és utána már a szex sem olyan. Az unalomig ismételgetett szexuális koreográfiák egy idő után nem okoznak katarzis-élményt, csak megszokássá válik, majd legyinthetünk egy szeretkezés után, hogy "na ez is megvolt". De lehet ezt egész máshogy is csinálni! Kerülni kell a száraz , beidegződött mozdulatokat, folyamatokat, merjük keresni a "mást", legyünk nyitottak az újra, legyen bátorságunk merészeket gondolni és vállalni. Az örökké megújulásra való törekvés, a kreativitás lobogtathatja a vágy tüzét. A kísérletezés, az új fortélyok felkutatása és alkalmazása új vonzerőt és lendületet adhat a szexualitásban. Nem kell bejelenteni, hogy most szerelmeskedni fogunk, vagy előre lebeszélni az időpontot, ezzel elolthatjuk a vágy tüzét, vagy meglévő pislákoló szikráját. A spontán simogatás és ingerlés sokkal erotikusabb és csábítóbb. Lepje meg párját!

Figyelmesség és türelmesség a jó szexért

Ha párja fáradt, figyelmességgel hamarabb célba jut, mintha direktben és hevesen próbálkozik, és egyből a lényegre tőr. Furcsa paradoxonnak tűnik, de a hosszabb ideje együtt lévő pároknak még több időt és figyelmet kellene szentelni egymásra a szexuális együttlétük során, hogy jobban "bemelegedhessenek és belefelejtkezhessenek" egymásba. Az illatoknak óriási hatásuk van a szexualitásban. Párunkat úgy is levehetjük a lábáról, ha az esti idillben olyan illatszert használunk, amelyre társunk valósággal gerjed. Ha szolid illattal "minden hátsó szándék nélkül" körbelengjük párunkat, gyengéden "körbeudvaroljuk", akkor jó esélyünk lehet arra, hogy felkeltsük lanyhuló érdeklődését, és esténk bearanyozódjon.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció