A nemek vonzása

Életünk során több ezer emberrel akad dolgunk. Mi vonz hát minket a nagy őhöz, s mi történik, ha végül szemtől szembe kerülünk vele?

A személyes szexuális vonzódás mintáját a kora gyermekkori másokkal való együttélés befolyásolja: a nagyapa illata, az anya hajának cirógató hatása, a nagynéni puha bőre, a szomszéd gyermek szemei a titkos játékoknál. Ezek az érzéki benyomások formálják szexuális igényünket, vésődnek a tudatalattinkba - általában nem is tudunk irántuk érzett sóvárgásunkról. Amikor felnőttkorban olyan emberrel találkozunk, akinek hasonló tulajdonságai vannak, fenti érzéseink újraélednek, és szexuális szenvedéllyé válnak. Noha elméletben több ezer lehetséges partner áll rendelkezésünkre, választásunkat számos tényező korlátozza. Legelőször is azok jönnek számításba, akikkel mindennapjaink során, iskolában, munkahelyen találkozunk. A legtöbb ember ugyanabban a városban, faluban vagy ugyanazon az egyetemen találja meg a párját, aki általában ugyanabba az etnikai csoportba tartozik. Partnereink műveltségi szintje is általában megegyezik a sajátunkkal. Sokan a hasonlóságot tartják vonzónak, míg mások az ellentéteket.

Zsák a foltját

Vannak, akik korábbi szerelmeiket keresik minden új kapcsolatukban. A tudományos kutatások eredménye azt mutatja, hogy a széles e világon számba jöhető partnerek közül választásunk valójában kb. 15 főre korlátozódik, akiknek külseje, műveltsége, iskolai végzettsége, valamint bőrszíne megfelel elvárásainknak, s ami a legfontosabb, megközelíthetők, azaz kapcsolatba kerülhetünk velük. Az élettapasztalatok gyarapodásával a választás egyre nehezebb lesz. Fiatal korban könnyebb szerelmeket szőni, hisz számtalan alkalom kínálkozik a párkeresésre.

A nemek vonzása

Tanulmányaink befejeztével a helyzet megváltozik. A munkahelyen elvileg ugyan sok alkalom adódik szerelmi kapcsolatok létesítésére, a gyakorlat azonban az, hogy a legtöbb munkatárs foglalt. Választási lehetőségeink köre idővel tehát egyre jobban beszűkül. Az is igaz, hogy manapság a válások száma növekedőben van, sokan szabadulnak fel újra a társkeresők számára. Ott vannak azonban az előző házasságokból származó gyermekek. Bármilyen szomorú is, de éveink számának gyarapodásával kapcsolataink is egyre szövevényesebbé válnak. Egy biztos, a statisztikai adatok és a tetszetős elméletek a párválasztás meghatározó okairól mit sem érnek, ha szembe találjuk magunkat az Igazival.

A vonzalom testi jelei

A nagy ővel való találkozás elsöprő érzelmi élmény lehet, adrenalinszintünk megemelkedik, a szívünk nagyot dobban, s pupilláink kitágulnak. Érintése áramütésként járja át testünket. Eleinte félszegen viselkedünk jelenlétében, ugyanakkor érzékeink is kiélesednek. Még a Kedves sajátos illatától is megrészegülünk. Testünk gyakran elárul bennünket: a férfiaknál erekció lép fel, a nők mellbimbója megmerevedik s hüvelyük benedvesedik. Mivel az ilyen pillanatok során hormonok árasztják el szervezetünket, bőrünk kipirosodik. Van, aki a nyaka tövéig elpirul. Csoda-e hát, hogy mindeközben furcsán is viselkedünk? Ha szerelmünk beteljesedik, a kezdeti bizonytalanság után a hetedik mennyországban érezzük magunkat. Viselkedésünk megváltozik.

Mi hát a nemi vonzalom titka? Annyi biztos, hogy a szerelmi szenvedély a nemzés ősi ösztönét szolgálja. Valamennyiünket úgy programoztak, hogy biztosítsuk az emberi faj fennmaradását. E nélkül kipusztulna az emberiség.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció