A nem megfelelő sebkezelés következményei

A helyes sebkezelés felgyorsíthatja a gyógyulás folyamatát, ha azonban nem megfelelően látjuk el a sérüléseket, az komoly problémákat okozhat.

Bőrünk az immunrendszerünk első védelmi vonala, amely megakadályozza, hogy a környezetünkben lévő számtalan kórokozó a szervezetünkbe jutva különféle megbetegedést okozzon. Ha megsebesülünk, a bőr folytonossága megszakad, ez pedig bacilusok ezrei előtt nyithat utat a szervezetünkbe. Ezért is fontos a megfelelő sebkezelés, melynek hiányában komoly betegségek alakulhatnak ki.

Miért viszket a seb? Mindenki tudja, hogy ha megsérül a bőre és a seb gyógyulni kezd, számolnia kell azzal, hogy iszonyatosan viszketni fog. De mi lehet ennek az oka?

Ez jelzi, ha elfertőződött a seb

Fontos, hogy házilag csak akkor kezeljük a sebet, ha az felszíni. A kisebb horzsolások, zúzódások és véraláfutást okozó sebesülések általában nem okoznak komolyabb problémát. Komolyabb sérülés esetén mindenképpen forduljunk szakemberhez, aki segíthet azt megfelelően ellátni. A legnagyobb veszélyt az jelentheti, hogyha a sebbe valamilyen idegen anyag kerül, illetve fertőzésveszélyes módon - egy állat harapása, vagy rozsdás fém miatt - keletkezett. A nyílt sebbe nemcsak a sérülést okozó tárgy felszínéről, de a mellette lévő bőrfelületről, sőt a levegőből is juthatnak kórokozók, ami miatt a seb elfertőződhet. Ha a seb környéke felduzzad és fájdalmassá válik, a nyirokcsomók is megduzzadnak éslázjelentkezik, a seb nagy valószínűséggel elfertőződött. Ilyenkor a lehető leghamarabb keressük fel vele az orvost!

sebkezelés
sebkezelés

Nem érdemes "népi módszerekkel" kísérletezni

Az egyszerűbb sérüléseket rendszerint minden esetben az alábbi módon lehet ellátni: fertőtleníteni kell a sebet és a felülfertőződés elkerüléséhez steril környezetet kell teremteni. A hagyományos, "népi gyógymódok" (ecet, konyhasó, alkohol) helyett érdemes a patikák polcain is elérhető készítmények egyikét választani. A fertőtlenítők akkor megfelelőek, ha a legtöbb fertőzést okozó mikroorganizmus ellen hatásosak, de az emberi szervezetre nem ártalmasak és nem okoznak allergiát. Fontos, hogy alkalmazásuk egyszerű legyen, ne igényeljen speciális szakértelmet.

Sok sebfertőtlenítőnél körültekintően kell eljárni, mert nem kerülhetnek a sebbe. Érdemes inkább olyan típusút otthon tartani, amellyel nemcsak a sérülés széleit fertőtleníthetjük, hanem magát a sebet is. A tisztítás után a sérült részt le kell fedni, így elzárhatjuk az utat a kórokozók elöl, és meggátolhatjuk, hogy az érintett felületen további sérülések keletkezzenek.

Ha nem megfelelően kezeltük a sebet, az nemcsak afertőzésveszélyét, de a hegesedés mértékét is növeli. Minél nagyobb a sérülés, és minél tovább tart a gyógyulás folyamata, annál valószínűbb, hogy a seb maradandó nyomot hagy maga után. A gyógyulás folyamatát azimmunrendszergyengesége, a vitaminhiány és bizonyos betegségek is befolyásolják.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső