A gyerekek látására is kihatott a járvány

Az országos zárlatok bevezetése világszerte hasznos eszköznek bizonyult a koronavírus-járvány megfézezése kapcsán. Ennek a lépésnek azonban olyan következménye is volt a gyerekekre nézve, amelyre előzetesen nem számítottunk.

A koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében bevezetett általános lezárás megnövelte a rövidlátóvá válók arányát a 6 és 8 év közötti hongkongi gyerekek körében - állapította meg egy nemrég megjelent tanulmány . A kutatásba mintegy 1800 gyereket vontak be - közülük több mint ezer kiskorúnak már három éve nyomon követik az egészségi állapotát a szakemberek, a további 700 gyerek pedig a koronavírus-járvány kirobbanásakor csatlakoztak.

koronavírus, koronavírus látás, koronavírus szem, koronavírus karantén, koronavírus iskolabezárás, koronavírus digitális oktatás, koronavírus gyerekek, koronavírus-járvány hatása, koronavírus-járvány következménye
A járvány kezdete óta sokkal több időt töltenek a gyerekek a képernyő előtt. Fotó: Getty Images

11 százalékos emelkedés mindegyik korcsoportban

A kutatás előtt minden gyermek szemészeti vizsgálaton esett át, illetve válaszolt számos kérdésre az életmódját, például a szabadban és a képernyő előtt töltött időt illetően. A vizsgálatokat és a kikérdezést a vizsgált időszak végén megismételték. A szakemberek azt látták, hogy a járvány előtti időszakban a 6 évesek 17 százaléka, a 7 évesek 16 százaléka és a 8 évesek 15 százaléka volt rövidlátó, az zárlat alatt pedig mindegyik korcsoportban 11 százalékkal megugrott a miópia (rövidlátás) aránya. A járvány tehát jelentősen kihatott a kisiskolások látására is.

A megnövekedett képernyőidő a fő ok

Egy olaszországi COVID-19-beteg szemváladékából mutatták ki a kórokozó jelenlétét - kattintson a részletekért!

A kutatók véleménye szerint a rövidlátás gyakoriságának növekedése szorosan összefügg azzal, hogy a koronavírus elleni védekezés részeként a családok kevesebb időt töltöttek a szabadban: az átlagos napi 75 perc helyett csak 24 percet. Ezzel egyidőben viszont többszörösére nőtt a képernyő előtt töltött idő: a járvány előtti napi 2,5 órás tévézés és okoskütyüzés a távoktatás időszakában 7 órára duzzadt.

Ezek az eredmények arra figyelmeztetik a szemészeti szakembereket, a döntéshozókat, a pedagógusokat és a szülőket egyaránt, hogy komolyabban oda kellene figyelni a gyermekkori rövidlátás kockázatának csökkenésére. Ez akár a későbbi járványhullámok intézkedéseire is hatással lehet.

Egy hazai szakértő szerint a gyerekek kaphatnak főszerepet a 4. hullámban - olvassa el a víruskutató véleményét!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +14 °C
Minimum: +3 °C

Napos idő várható gomolyfelhő-képződéssel és északnyugat felől növekvő fátyolfelhőzettel, amely délutántól az Észak-Dunántúlon már vastagszik is. Helyenként alakulhat ki zápor, északnyugaton esetleg zivatar is lehet. A nyugatias szelet az északi megyékben kísérhetik élénk, erős, záporok, zivatarok környékén esetleg viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Továbbra is változékony marad az időjárás.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra