A Föld túlnépesedése ekkor állhat meg

HáziPatika

Az ENSZ jelentése szerint folyamatosan lassul a szaporodási ráta.

Egyre kevesebb gyermek születik

Most körülbelül 7, 7 milliárd ember él a Földön, amihez évente 1-2 százalékot kell hozzáadni a jelenlegi szaporodási ráta alapján. Viszont az ENSZ jelentése szerint ennek üteme folyamatosan lassul, és amikor a populáció 2100 környékén eléri a 10,9 milliárdot, évente már csak 0,1 százalékos bővüléssel kell számolni - írja az Index.hu. Ennek az áll a hátterében, hogy egyre kevesebb gyerek születik világszerte, így a populáció önfenntartó szintje alá esik a globális termékenységi arányszám.

Ekkorra állhat meg a Föld túlnépesedése
Egyre kevesebb gyermek születik világszerte. Fotó: 123rf

Jelentősen nő az átlagéletkor

Egy társadalom akkor tudja fenntartani a méretét, ha átlagosan 2,1 születés jut minden egyes nőre: jelenleg ez a szám 2,5, ezért az emberiség egyelőre bővül, de az előrejelzések szerint ez a szám 2100-ban már csak 1,9 lesz. Ezáltal jelentősen megnő az emberiség átlagéletkora is, a mostani 31 évről 42 évre, és várhatóan majdnem 881 millió ember lesz 80 évnél idősebb az évszázad végén.

Magyarországon 1981 óta csökken a népességszám, és bár az utóbbi évek politikai intézkedései nagy hangsúlyt fektettek a születésszám növelésére, ez önmagában kis eséllyel tudja csak megfordítani a tendenciát. Tanulhatunk valamit a Ratkó-korszak politikájából, a népességüket megtartó kelet-európai országoktól, vagy a sokasodó nyugat-európaiaktól? Szakértőt kérdeztünk!

Latin-Amerikában és a Karib-tenger térségében él majd a legtöbb idős ember, a populáció mérete pedig Afrikában ugrik a legnagyobbat, a 2020-ban várható 1,3 milliárdról egészen 4,3 milliárdra. Európa lakosságának száma már 2021-ben tetőzik, és ezután esésnek indul, míg Ázsia népessége egészen 2055-ig növekszik, aztán indul majd csökkenésnek, Észak-Amerika pedig elsősorban a bevándorlás miatt lesz népesebb a jelenleginél.


Bizonytalan számítás

A népesedésnek egyre súlyosbodó következményei lesznek: jelentősen csökkenni fog a jövőben a klímaváltozás miatt a megművelhető földterület, a szélsőségessé váló időjárás és a növekvő tengerszint pedig százmilliók életére lesz katasztrofális hatással. Az ENSZ számításaiban azonban van némi bizonytalanság, hiszen a 2100-ban várható populációt 9,4 és 12,7 milliárd közöttire becsülik. Ez viszont nagyban függ attól, hogy mennyi erőforrást fordítanak a lányok és a nők oktatására a növekedésben leginkább érintett országokban, az egészségügyi ellátás hogyan javul, az emberek életben maradási esélyeire milyen hatással lesz a klímaváltoztás, és milyen konfliktusokat okoznak a globális változások.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban kedden délelőtt az ország nagy részén napos, gyengén felhős lesz az ég, a Dunántúlon növekedhet meg erősebben a felhőzet, ezeken a tájakon elvétve alakulhat ki futó zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag