A fiataloknak ennyi spórolt pénzük van

Átlagosan 418 ezer forint megtakarításuk van a 19 és 29 év közötti magyar fiataloknak. Ezen belül a 19-25 évesek 220 ezer forintnyi spórolt pénzzel rendelkeznek, míg a 26-29 évesek átlagosan 800 ezer forinttal.

Nem készülünk fel a nyugdíjas éveinkre - olvassa el a részleteket!

A K&H ifjúsági indexének tavalyi harmadik negyedéves adatai alapján a 19 és 29 év közötti férfiak 65 százaléka, míg a nők 42 százaléka rendelkezik megtakarítással. A tudatos megtakarítás 27 százalékukra jellemző - ők már hónap elején félreteszik a kívánt összeget. A hónap végén megmaradt pénzt 23 százalék teszi el, 32 százalék csak alkalmanként takarít meg, és 18 százalék viszont egyáltalán nem tesz félre. A megtakarító fiatalok fele egyébként lakásra gyűjt.

fiatalok, fiatal felnőttek, megtakarítás, spórolt pénz, pénzügyek, pénzügyi tudatosság, félretett pénz, váratlan kiadások
Nő a pénzügyi tudatosság a fiatal felnőttek körében. Fotó: Getty Images

Egyre többen szoronganak

A pénzügyi tudatosság javulása mellett azonban egyre gyakoribb ebben a korosztályban az is, hogy a fiatalok szoronganak a váratlan kiadások, a betegség miatti bevételkiesés és a tartozások miatt. Egy amerikai felmérés szerint például az amerikai fiatalok 63 százaléka érez nagymértékű stresszt, amikor a pénzügyeire gondol.

Hogyan költenek a fiatalok?

A kutatások eredményei szerint a fiatal felnőtt korosztály - tehát a 18 és 34 év közöttiek - pénzügyi kultúráját három viselkedési csoport jellemzi. Vannak az óvatos megfontoltak, az elégedett kockáztatók és az aggódó költekezők. A legutóbbi csoportba a fiatal felnőttek egynegyede tartozik.

A szakemberek szerint azonban megfelelő tudás birtokában a fiatalok is jól kezelhetik pénzügyeiket. Ezért nagyon fontos, hogy már az általános iskolások is megismerjék az alapvető pénzügyi fogalmakat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció