A család szerepe

HáziPatika

Mire vágyik, mi az, aminek igazán örülne a fa alatt? A karácsonyi ajándékozás az egyik legnagyobb próbája az egész éves odafigyelésnek és törődésnek: ilyenkor derülhet ki, mennyire ismerjük a másikat.

Társadalmunk alapját évezredek óta a család képezi, ez az emberek közötti legszűkebb, legintimebb társulás. Míg korai elődeinknél a mikroközösségbe szerveződésnek elsősorban az életben maradás volt a célja, napjainkban a gyermekvállalás, a hozzá szükséges körülmények biztosítása és a megfelelő életszínvonal kialakítása egy család általános célja. Van azonban egy sokkal nehezebben megfogható, mégis jól érzékelhető összetartó ereje, amely az ünnepek alatt különösen hangsúlyossá válik. 

Ha meglazul a családban egy csavar

A családban adódó, megoldhatatlannak tűnő esetekben sokszor elkelne a szakszerű segítség. Hová forduljunk, ha úgy érezzük, otthon egyre több a vita, mindenki mást akar, nem értjük egymást, és úgy érezzük, hogy darabokban a családunk? Kattintson!

Arctalan ajándékozás

A karácsonykor megjelenő családi rituálék elősegítik a családi szerepek folytonosságát, valódi közösségépítő szerepük van. A fenyőfa befaragása a talpba az apa, feldíszítése a gyerekek, a karácsonyi finomságok elkészítése pedig az anya feladata - persze, minden folyamatból mindenki kiveheti a részét, hogy érezze: maga is megtette a feladatát a boldog és békés ünnepekért. Mint szervezet, a család összetett kapcsolatokra épül, és nem csupán a közös levelezési cím az, ami összeköti tagjait. Ilyen kapcsolatok nélkül család helyett inkább csak lakótársakról beszélhetünk.

A karácsonyi hagyományok a családot is összekovácsolják
A karácsonyi hagyományok a családot is összekovácsolják

Bár a családról formált ideális kép az elmúlt évtizedek során több alkalommal is átalakult, fontossága alapvetően változatlan maradt. A korábban megszokott, többgenerációs családmodellt kezdetben a kiscsaládos (más néven nukleáris család) váltotta le, napjainkban pedig már egyre több az élettársi kapcsolatban élők száma, akik sosem vonulnak oltár elé. Karácsony alkalmával ezek a családi körök kibővülnek a nagyszülőkkel és a közeli családtagokkal is, és ilyenkor derülhet ki, hogy egész évben mennyire figyeltünk oda a másikra. Mire is vágyott hónapok óta, milyen ajándék lehet valóban hasznos a számára? Ezek a kérdések egyben azzal is szembesítenek, hogy a szürke hétköznapok során milyen kevés időnk is jut a másik megismerésére. Az előre összeválogatott, boltban megvásárolható, kompakt ajándékcsomagok a családon belüli elidegenedés legriasztóbb tünetei.


Ezen ráadásul az sem segít, ha az ünnepekre mihamarabb letudandó "feladatként" gondolunk. Ahogy - ideális esetben - a Valentin-nap sem az egyetlen olyan nap, amikor párunk eszünkbe jut, úgy családunkat sem csupán a szentestén kell szeretnünk - ezek az ünnepek mégis fontos értékekre hívják fel a figyelmet. A család az első számú védvonal és az utolsó mentőöv is egyben az élettel járó, mindennapos kihívásokkal szemben. Talán nem is gondolnánk rá, hogy a hétköznapok során milyen apró dolgok is mekkora jelentőséggel bírhatnak a másik életében. Próbáljunk felidézni néhányat e pillanatok közül, és "tegyük be" ezeket az ajándékok közé!

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +24 °C
Minimum:
+9, +14 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a ködfoltok fokozatosan megszűnnek, sok napsütésre számíthatunk.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag