Torokfájás: nem betegség, hanem tünet

Leginkább a hideg hónapokban jelentkezik, de nyáron is megkeserítheti életünket a torok, a garat fájdalma, ha összeszedtünk egy fertőzést. Van azonban, hogy egészen más jellegű betegség áll a háttérben - a kísérő tünetek nagyon árulkodóak.

A torokfájásnak nemcsak az oka lehet sokféle, de a jellege is. Van, hogy inkább viszket, van, hogy kapar, máskor inkább gombócérzéssel jár, és fájdalmas a nyelés. Lényeges információ az is, hogy mennyire erős afájdalomés mióta tart. Az esetek többségében néhány napon belül gyógyuló fertőzés áll a háttérben, de ha nem szűnik, vagy nagyon hasogat, akkor orvoshoz kell menni. Három hétnél tovább húzódó köhögéssel, rekedtséggel szintén.

Fertőzés (vírus, baktérium) okozza a meghűlést, a mandulagyulladást, az influenzát. Ezekben az esetekben fejfájás, nátha, orrdugulás, rekedtség, köhögés, nyelési panaszok, hőemelkedés, láz, rossz közérzet a torokfájás kísérői. A vírus okozta hurut nagyon gyakori, ilyenkor torokszárazsággal jár együtt a torokfájás, illetve nyelési nehezítettséggel.

A vírus okozta hurut nagyon gyakori
A vírus okozta hurut nagyon gyakori

Vírusfertőzés okozza a leginkább fiatalokat veszélyeztető úgynevezett csókbetegséget, a mononukleózist is. Ez általában enyhe torokfájással, lép- és nyirokcsomóduzzanattal jár.

A tüszős mandulagyulladást bakteriálisfertőzésokozza, erős, fülbe sugárzó torokfájdalommal, lázzal, bágyadtsággal jár. Szövődményként tályog alakulhat ki. Járhatnak torokfájással egyéb fertőzések is, például a skarlát, amikor a beteg lázas, kiütések lepik el a testét, és jellegzetes tünet a "málnanyelv" is.

A torokfájás akkor jár rekedtséggel, ha a gyulladás átterjed a gégére és a hangszalagokra. Ha erőltetjük a hangszálakat, akkor fertőzés nélkül is berekedhetünk. Ha a gombócérzés dominál, ráadásul hosszabb ideig, akkor ki kell vizsgáltatni magunkat. Ok lehet a mandula, a garat, a gége vagy apajzsmirigybetegsége, esetleg egy súlyos vírusos torokgyulladás. Ha a gége érintett, vagyis a hangszalagok is begyulladnak, akkor berekedünk.

A nyirokcsomóduzzanat is okozhat gombócérzést, ahogyan az allergia is, amelynek egyik tünete a gégevizenyő. Súlyos esetben ez az állapot fulladáshoz is vezethet, úgyhogy haladéktalanul orvosi segítségre van szükség.

Egyes daganatos betegségekben is érezhet a beteg nyomásérzést a torokban, de sajnos a torok- és szájüregi rákok általában csak előrehaladott stádiumban okoznak fájdalmat, fülbe sugárzó nyelési fájdalmat és nehezített szájnyitást. Ritkábban a nyaki gerincsérv is okozhat torokpanaszokat.

Ezeken kívül pszichés okok is állhatnak a toroktünetek mögött. A stressz az izmok feszülését okozza, ez idézheti elő a torokfájást, a gombócérzést, a krákogást, köhögést. Érdemes pszichés problémára gondolni ezekben az esetekben, és ha a gombócérzés vissza-visszatér, és esetleg légszomj, szédülés, heves szívdobogás, izzadás, kipirulás, remegés is kíséri, akkor lehet pánikbetegség vagy valamilyen fóbia is.

Arefluxnépbetegség, minden tizedik embert érint: a nyelőcső alsó záróizma ilyenkor nem megfelelően működik, a gyomortartalom visszajut a nyelőcsőbe, és kisebb-nagyobb gyulladást okoz. A reflux nem gombócérzettel jár, inkább égő fájdalommal, nyelészavarral.

A nyelőcső egyéb megbetegedései, gyulladása viszont okozhat gombócérzést. Milyen vizsgálatokra lehet szükség a diagnózishoz? Mindenekelőtt teljes fül-orr-gégészeti kontrollra. Indokolt lehet a nyaki ultrahangos vizsgálat (a nyirokcsomók, a pajzsmirigy ellenőrzéséhez) vagy a nyaki-mellkasi CT (daganatgyanú esetén). A refluxot gyomortükrözéssel szűrik.

A fertőzéseken kívül torok- és garatgyulladást okozhat kémiai irritáció vagy hőhatás is: forró, fűszeres étel, forró vagy jeges ital. Nehezen múló, vissza-visszatérő gyulladás hátterében állhatnak autoimmun megbetegedések (pl. Sjögren-szindróma), de gyakoribb, hogy dohányzás vagy poros, füstös, túlhűtött, légkondis helyiségben tartózkodás a ludas.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: