Véralvadási zavar, mely halálhoz is vezethet

A DIC (diffúz intravasculario coaguláció) egy igen súlyos, halálhoz is vezethető betegség, melynek fellépése várandósság és szülés táján gyakoribb, de sokszor társul rosszindulatú folyamatokhoz, szepszishez is.

A véralvadási zavarral járó állapot során egyszerre lép fel a kiserek, kapillárisok elzáródása, amit a fokozott fibrinolízis és az alvadási faktorok gyors felhasználódása miatt súlyos vérzékenység követ. Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája a DIC szindrómát ismerteti.

Zavar a véralvadási rendszerben

A véralvadási rendszer egészséges működésének lényege, hogy a sérülés helyén, lokalizálódva olyan anyag jöjjön létre, mely megakadályozza a nagyobb vérvesztést. Zavar esetén kétféle út jöhet számításba: vagy fokozódik a véralvadás, és vérrögök jönnek létre (így kialakul pl. a mélyvénás trombózis), vagy pedig csökken a véralvadás, és vérzékenység állapota lép fel.

A véralvadás lényege, hogy ne történjen nagyobb vérvesztés
A véralvadás lényege, hogy ne történjen nagyobb vérvesztés

DIC esetén a probléma, hogy a véralvadást elősegítő faktorok (elsősorban a III-as, ún. szöveti faktor) testszerte bekerülnek az erekbe, így sok helyen vérrögök keletkeznek. Emellett pedig felhasználásra kerülnek a faktorok, ezáltal koncentrációjuk jelentősen lecsökken (ezt hívjuk felhasználódásos vérzékenységnek), a vérlemezkék pedig, melyek a véralvadásban vesznek részt, elfogynak, így egy idő után hiány lesz belőlük, és a folyamat átfordul a vérzékenység irányába - ennek következtében életveszélyes mennyiségű vérvesztés jelentkezhet.

"A mikrotrombusok (apró vérrögök) miatt a szervezet úgynevezett fibrinoldó képessége beindul, bontani igyekszik a fibrint (véralvadáskor képződő anyagot), de ennek során a fibrinogén is bomlik, és un. fibrin degradációs termékek (FDP) keletkeznek. Ezek viszont igen erősen gátolják az alvadás egyik fő enzimjét, a trombint. Tehát az alvadás leáll, a vérzékenység fokozódik. De igen fontos tudnunk, hogy a DIC mindig következménye egy már meglévő kóros folyamatnak (magzatvíz embóliának, elhalt magzatnak, méhrepedésnek, de lehet szó daganatról, vérmérgezésről is). Látható tehát, hogy az állapot igen súlyos, így nagyon fontos a mihamarabbi orvosi beavatkozás, melynek legfontosabb eleme, hogy a DIC-t kiváltó alapproblémát oldjuk meg, operáljuk meg kellő védelemben a beteget, és eközben a hiányzó véralvadási faktorok, a vérplazma és thrombociták pótlása is bekövetkezzen"- magyarázza prof. Blaskó György.

Mit mutat a vérkép? Részletekért kattintson!

Mi minden okozhatja?

A DIC sosem egy betegség, hanem egy tünet, melyet valami kivált. Ezek a következők lehetnek:

  • fertőzések
  • daganat (főleg leukémia)
  • kígyóméreg
  • műtét
  • trauma
  • terhességi szövődmény

DIC mint a terhesség nagy veszélye

A DIC kialakulásának esélye némileg megnő várandósság során, mivel a magzatvíz és a placenta nagy mennyiségben tartalmaz alvadást elősegítő és ezzel ellenkező hatású, fibrinolitikus anyagokat. Zavar esetén sajnos a véráramba kerülhetnek ezek a faktorok, és beindítják a DIC folyamatát. Ilyen probléma pl. a placentaleválás, a magzatvíz-embólia, a hasat, méhet ért nagy külső trauma, a HELLP szindróma, a magzatelhalás, a terhességi toxémia.

Tünetei:

  • testszerte jelentkező vérzések
  • thromboembóliás események
  • szervi problémák az egyes szervek károsodása, leállása miatt

Gyógyítható-e a DIC?

Ez egyrészt attól függ, milyen gyors lefolyású, milyen gyorsan sikerül a kórismét megállapítani, valamint, hogy sikerül-e kezelni a kiváltó okot.

Sajnos a DIC sok esetben életet követelő állapot, ám ha az illető tisztában van a kiváltó tényezőkkel, nagyobb eséllyel kerülheti el. A HELLP-szindróma esetén gyakrabban fordul elő a zavar, ezért fontos, hogy már az enyhén toxémiás kismamák is tisztában legyenek a szindróma hajlamosító tényezőivel. Ilyen pl. a Leiden-mutáció, mely egyfajta trombofília. Több bizonyíték is van ugyanis arra vonatkozóan, hogy a trombofília, azon belül is a Leiden-mutáció megnöveli a kockázatot. Hogy ezt bebizonyítsák, egy vizsgálatban 71 HELLP-szindrómás nőt és 79 komplikációmentes terhességet vizsgáltak, mely során kiderült, hogy lényegesen nagyobb eséllyel fordult elő a szindróma heterozigóta Leiden-mutációnál (míg a többi trombofíliánál ez nem figyelhető meg). A tudósok ezt a trombofília okozta placentainfarktussal hozzák összefüggésbe, mivel ekkor a magzatot tápláló méhlepény károsodik, fejlődése megáll.

(Fontos tudni, hogy mind a DIC, mind a HELLP-szindróma szakintézeti, kórházi kezelést igényel a megfelelő szakértelemmel, laboratóriumi háttérrel, stb. - ezért igen fontos, hogy a beteg időben kórházba kerüljön.)

"Hogy el lehessen kerülni a problémát, érdemes terhesség előtt ellenőriztetni, nem áll-e fenn Leiden-mutáció (vagy egyéb trombofília), ugyanis pozitív eredmény esetén megfelelő prevenciós kezeléssel elkerülhető - vagy legalább minimálisra csökkenthető" - mondja Prof. Blaskó György, a Trombózisközpont véralvadási specialistája. Emellett nagyon fontos a kismamáknak a várandósgondozásokon való rendszeres részvétel, ahol ki lehet szűrni több, DIC-re hajlamosító problémát.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)