Végre tudjuk, mennyi D-vitamin kell

Jönnek a szürke téli hónapok, és sokáig nem jutunk elég napfényhez. Pedig D-vitamin-szintünk fenntartásához nagyon is szükségünk van az éltető napsugarakra. Eddig nem is gondoltuk, hogy mennyire.

Számos kutatás kimutatta, hogy a D-vitamin hiánya rontja a szív egészségét. Egy új tanulmány viszont azt állítja, hogy azonosították a hiánynak azt a pontos szintje, amely már megnövelheti a szívproblémák kockázatát.

A Salt Lake City-ben működő Intermountain kórház szívközpontjának vezetője, Dr. J. Brent Muhlestein és munkatársai a közelmúltban ismertették megállapításaikat az Amerikai Szív Társaság orlandói tudományos ülésén. Elmondták, hogy a szervezet fő D-vitamin-forrása a Nap, habár a vitaminszintet lehet növelni egyes elfogyasztott élelmiszerekkel (olajos hal, tojás, speciális kiegészítők).

Rengeteg tudományos hír, kutatás szól arról, hogy a D-vitamin-hiány akut probléma a magyar lakosság körében is. Miért érdemes pótolni, mit okoz a hiánya ? Azoknál, akik nem visznek be elég D-vitaminhoz étrendi forrásokból, vagy nem jut nekik elég napfény, gyakran D-vitamin-hiány alakul ki. Ezt a vérben a 25-hidroxi-D-vitamin (25-OHD) szint mérésével lehet kimutatni.

A D-vitamin fontos a csontok egészségéhez, mert elősegíti a kalcium felszívódását, de a vizsgálatok egyre inkább arra vallanak, hogy a D-vitamin fontos szerepet játszik a szív egészségében is, mert a D-vitamin-hiány miatt nagyobb lesz a magas vérnyomás, a szívinfarktus és a szívbetegségek kockázata.

De mely konkrét szinten veszélyezteti a szív egészségét a D-vitamin hiány? Dr. Muhlestein és kollégái szerint a 25-OHD szint 30 nanogramm/milliliter vagy e felett normálisnak tekinthető, bár egyes kutatók azt állítják, hogy a 15-ös ng/ml-es szint felett már biztonságosnak tekinthető. A D-vitamin koncentráció e szint alatt azonban már szívproblémák forrása lehet. Az Intermount kórház orvosai annak feltárására, hogy a D-vitamin szint hogyan befolyásolja az egészséget, több mint 230 ezer beteg adatait elemezték.

Szívünk egészsége érdekében is nagyon fontos a D-vitamin pótlása

A csapat négy csoportra osztotta a betegeket attól függően, hogy milyen 25-OHD szintet mértek náluk: kevesebb, mint 15 ng /ml, 15-29 ng /ml, 30-44 ng /ml, és több mint 45 ng /ml. Az elmúlt 3 évben, a kutatók nyomon követték a betegek kórtörténetét, különösen, hogy előfordult-e súlyos kardiális esemény, beleértve a szívkoszorúér-betegséget , a szívinfarktust, az agyvérzést és a szívelégtelenséget, valamint a veseelégtelenséget és a halált.

A kutatók azt találták, hogy a betegek, akiknek a 25-OHD-szintje 15 ng/ml alatt volt, 35 százalékkal nagyobb valószínűséggel tapasztaltak a szív- és érrendszeri eseményt a másik három csoport tagjaihoz képest, akik között a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata azonos volt.

Az eredmények azt mutatják, hogy ha a 25-OHD szint 15-29 ng/ml vagy magasabb, akkor nem kell aggódni a D-vitamin szintjük miatt, ugyanakkor nem valószínű, hogy a D-vitamin pótlás javítana a szívük egészségén.

Becslések szerint a lakosság 10 százalékánál a D-vitamin szint alacsonyabb a szükségesnél, azaz nagyon sokan érintettek. Ezért fontos volna, hogy vérvizsgálattal mindenki meggyőződjön róla, hogy szüksége van-e több napfényre és D-vitamingazdag táplálkozásra . A Sal Lake City-ben folyó kutatások következő szakaszában már azt célozzák, hogy a 15 ng/ml szint alatt lévő vitaminkoncentrációt hogyan emelhetnék fel hatékonyan az érintett betegek körében.

Forrás: Medicalnewstoday.com

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: