Szívproblémák: halálos tévhitek

A legtöbben úgy gondoljuk, pontosan tudjuk, mi történik a szervezetünkben, éppen ezért azt is észre fogjuk venni, ha baj van. A valóság azonban az, hogy a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban gyakran tévesek az információink.

Tévhit: Pontosan tudjuk majd, ha magas lesz a koleszterinszintünk vagy a vérnyomásunk

A valóságban ezeket az értékeket csak vérnyomásméréssel vagy laborvizsgálattal lehet kideríteni, ugyanis sem a magas vérnyomásnak, sem pedig a magas koleszterinszintnek nincsenek kézzelfogható tünetei, nem járnak látható elváltozásokkal vagy fájdalommal. Ráadásul gyakran annak ellenére lehet a kelleténél magasabb ez a két érték, hogy egyébként jó formában vagyunk, nem dohányzunk, nincs rajtunk súlyfelesleg stb.

Tévhit: A szívroham ugyanolyan a férfiaknál és a nőknél

Jelentős különbségek lehetnek a két nem között, ami a szívrohamot illeti: mások például a tünetek. A nőknél gyakran olyan tünetek jelentkeznek (pl. szokatlan fáradékonyság, alvászavarok, légszomj, hányinger, emésztési zavarok) a szívrohamot megelőző hetekben, melyeket könnyen össze lehet téveszteni más betegség tüneteivel. A nőknél ugyanakkor ritkább a mellkasifájdalomés a mellkasi nyomás érzete. A szakemberek ezért arra figyelmeztetnek, hogy aki a rizikócsoportba tartozik, figyelje jobban a magán jelentkező szokatlan tüneteket.

A nőknél teljesen más tünetekkel jelentkezik a szívroham (Forrás: shutterstock.com)

A nőknél teljesen más tünetekkel jelentkezik a szívroham (Forrás: shutterstock.com)

Tévhit: A fiatal nők nem lesznek szívbetegek

A közkeletű elképzelés szerint a szívroham leginkább a férfiak betegsége, és elsősorban közülük is az idősebbeket érinti. Azonban a nők, különösen a fiatalabb korosztályba tartozók sincsenek biztonságban: a felmérések szerint a leggyakoribb halálozási okok között náluk is ott szerepel a szívroham. Az valóban igaz, hogy a férfiaknál valamivel korábban jelentkezhetnek a problémák, a nőket ugyanis sokáig védi az ösztrogén (bár az a szakemberek sem tudják, hogyan). Ugyanakkor a nőknél is egyre gyakoribbak és egyre fiatalabb életkorban jelennek meg azok a rizikótényezők (mint az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás), melyek hozzájárulhatnak a szívbetegségek kialakulásához.

Tudja? Töltse ki rizikótesztünket, mennyire fenyegetik a szív-érrendszeri betegségek!
A tesztet itt találja.

Tévhit: A szívbetegség egyenlő a halálos ítélettel

Ha valakiről kiderül, hogy veszélyben van a szíve, akkor megfelelő életmódbeli változtatásokkal sikeresen küzdhet az ellen, hogy az állapota még rosszabbra forduljon - sőt, akár teljesen vissza is fordíthatja a szervezetében bekövetkezett károsodásokat. Az egészséges életmód segítségével (friss gyümölcsökből, zöldségekből, sovány fehérjéből álló étrenddel, rendszeres testmozgással, a dohányzás abbahagyásával) ugyanis jelenetős mértékben javíthatunk a kardiovaszkuláris rendszer állapotán.

Tévhit: A szívbetegeknek tilos a sport

Gyakran azt halljuk, hogy akinél szívproblémákat diagnosztizáltak, azoknak tartózkodniuk kell minden megerőltetéstől, így a sportolástól is. Azonban a szakemberek szerint igen ritka, hogy valakinek azt tanácsolják, óvakodjon a mozgástól. A rendszeres sportolás nemcsak a szívbetegségek megelőzésében lehet a segítségünkre, de a betegség progresszióját is lassíthatja. Kutatások bizonyították, hogy azoknál a szívinfarktuson átesetteknél ritkább volt egy második szívroham, akik naponta legalább fél órát mozogtak.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)