Így kerülhetünk el öt szívrohamból négyet

Akik nem dohányoztak és figyeltek egészségükre, 86 százalékkal sikeresebben kerülték el a szívrohamot - mondhatni öt szívrohamból négyet megelőztek.

Svéd kutatók több mint 20 ezer férfi adatait vizsgálták 11 éven keresztül. Kiderült, hogy akik nem dohányoztak és figyeltek egészségükre, az átlagosnál sokkal ritkábban kaptak szívrohamot.

Szúrás, fájdalom a karokban és a mellkasban, émelygés, nyirkos és hideg bőr - a nőknél ezek mind a szívroham előrejelzői lehetnek. Ha ilyet tapasztal, azonnal orvoshoz kell fordulni! Tudjon meg többet, kattintson! Meglepő, hogy ezen tényezők milyen drasztikusan növelik a túlélési esélyeket - jegyezte meg Agneta Akesson, a kutatás vezetője és a stockholmi Karolinska Intézet táplálkozási epidemiológusa a szaklapban publikált anyaggal kapcsolatba.

Akesson tanulmánya szerint azon férfiak, akiknek a legnagyobb esélye volt elkerülni a szívrohamot, nem dohányoztak, napi legalább 40 percet sétáltak vagy bicikliztek, heti legalább egy órát edzettek, napi 1-2 pohár alkoholt ittak és étrendjükben szerepeltek gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, csonthéjasok, csökkentett zsírtartalmú tejtermékek, teljes kiőrlésű ételek és halak. A 97 centiméternél kisebb derékátmérő szintén kevesebb szívproblémát jelöl.

A szívroham megelőzhető

Körülbelül 1,5 millió amerikai esik szívroham áldozatául az American Heart Association szerint, de csak az amerikaiak 2 százaléka folytat szívének egészséges életvitelt. Mégis, apró változtatások kellenek ahhoz, hogy csökkentsük a szívroham esélyét: a dohányzás elhagyása 36 százalékos csökkenéshez, az egészséges étrend és az alkoholfogyasztás csökkentése további 35 százalékos csökkenéshez vezet.

A kutatók szerint már az, ha csak a népesség fele folytatna egészséges étrendet, az a szívrohamok 40 százalékos mérséklődéséhez vezetne. A kutatók szerint még azok is egészségesebb életet tudnak élni és csökkenteni tudják jövőbeli problémáik számát, akiknek magas vérnyomása, magas koleszterszintje és szívproblémákkal terhelt múltja van. A legfontosabb változtatás mindenféleképpen a dohányzás megszüntetése - állítják az orvosok, amelyet a vérnyomás, a koleszterol és a vércukorszint egészséges szinten való tartása követ.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció