Hirtelen szívmegállás: ez a legfontosabb

Az életmentés alapjainak oktatása fontosabb lehet a hirtelen szívmegállás esetén, mint a hozzáférhető automata defibrillátorok puszta száma.

Ha a defibrillátorokat oktatás nélkül teszik hozzáférhetővé, az sajnos nem fogja megoldani a hirtelen szívmegállás okozta problémát. Ahhoz, hogy több életet sikerüljön megmenteni, a két stratégia kombinációjára van szükség - idéz a Szívderítő blog Dr. Nicole Karan, a párizsi Sudden Death Expertise Center munkatársát. Az Európai Kardiológiai Társaság (European Society of Cardiology, ESC) kongresszusán felszólaló szakember szerint egyértelmű az oktatás sikeresebbé teszi a defibrillátorok működését. A kérdés most az, hogy az embereket az életmentés alapjairól kellene oktatni, vagy egyszerűen arról, hogyan használják a defibrillátort.
Dr. Karam az előbbit ajánlaná, szerinte érdemesebb elmagyarázni az újraélesztés alapjait, enélkül ugyanis sokan hozzá sem mernek nyúlni a beteghez, mert nem érzik magukat kompetensnek a segítségnyújtásban. Az ötlet nem újkeletű, az orvosok már az 1990-es évek óta azt ajánlják, hogy mindenki számára hozzáférhetőek legyenek a defibrillátorok, valamint az életmentés alapjaival kapcsolatos oktatás is.
A statisztikák szerint többet ér a lakosság elsősegély-oktatása, mint a kihelyezett defibrillátorok

A statisztikák szerint többet ér a lakosság elsősegély-oktatása, mint a kihelyezett defibrillátorok


A kutatók a vizsgálat során a Franciaország 51 különböző körzetében (29 millió lakos) vizsgálták ezeknek a programoknak a hatását. 5 éven keresztül rögzítették a defibrillátorok elhelyezkezését, azon emberek számát, akik oktatásban részesültek, valamint a kórházon kívüli hirtelen szívmegállásos eseteket. A körzetek között óriási különbség mutatkozott a statisztika szerint.
Az életmentés alapjaival kapcsolatos oktatásban részesült személyek száma 100 000 lakosonként 6955 és 36 636 között változott. A hozzáférhető defibrillátorok száma 100 000 lakosonként és 1000 négyzetkilométerenként 5 és 3399 között alakult. A körzeteknek mindössze egyharmada (37 %) dolgozott ki megfelelő programot a defibrillátorokhoz való széles körű hozzáféréssel kapcsolatban. A hirtelen szívmegállást túlélők aránya 0-tól 43,8 százalékig terjedt, és a legnagyobb azokban a körzetekben volt, ahol létezett ilyen program. Az oktatás alacsony szintje mellett csupán 4,7 % volt a túlélők aránya ott, ahol a hozzáférhető defibrillátorok sűrűsége is alacsony volt, de rajtuk valószínűleg ez sem segített volna. Ahol ugyanis akadt bőven a szerkezetből, viszont az elsősegély-oktatás elmaradt, csak 5,9 % volt a túlélők száma.

A Bee Gees Stayin' Alive dal és a "Nellie az elefánt" ritmusa segíthet betartani a szükséges percenkénti nyomásszámot a szív-tüdő újraélesztés (CPR) végzése közben. Hogy mely dalokat érdemes felidézni a megfelelő tempójú mellkasi masszázsért, arról az alábbi cikkünkben tájékozódhat!

Az oktatás magas szintjét nyújtó körzetekben a defibrillátorok alacsony száma mellett 16,8 % volt a túlélési arány, míg a készülékek magas sűrűsége mellett 22,5%. Megállapítható tehát, hogy a defibrillátorok kihelyezése önmagában nem sokat segít, ha a szemtanúk nem éreznek magukban bátorságot és felkészültséget ahhoz, hogy használják is.
Forrás: Szívderítő

Nézze meg Ön is: Aranyértippek a szakorvostól

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
-5, 0 °C

Hazánkban szombaton délelőtt nyugat, északnyugat felől növekszik, vastagszik a felhőzet, egyre többfelé erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag