Az esti étkezések váratlan veszélye

Fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát nőknél, ha túl sok kalóriát fogyasztanak este hat után - állítja egy új amerikai kutatás.

"A helyes életmód, illetve szívünk egészségének megőrzése kapcsán mindeddig elsősorban arra összpontosítottunk, hogy mit és mennyit eszünk. Mostani eredményeink ugyanakkor arra utalnak, hogy aki tudatosan táplálkozik, annak oda kell figyelnie az időzítésre is. Az esti étkezések kalóriatartalmának csökkentése egy egyszerű, jól befolyásolható módszert kínál a kardiovaszkuláris megbetegedések rizikójának enyhítésére" - mutatott rá Nour Makarem, a Columbia Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Szívük szempontjából érdemes csínján bánni az este hat utáni kalóriákkal
Szívük szempontjából érdemes csínján bánni az este hat utáni kalóriákkal

Milyen kárt okoz a magas koleszterinszint? Részletek itt.

A kutatók összesen 112 amerikai nőt vontak be vizsgálataikba. Ezek során az Amerikai Szívtársaság (AHA) hétpontos kockázatfelmérő rendszerét alkalmazva mérték fel az alanyok állapotát. A rendszer jellegzetessége, hogy azokra az életmódunkon keresztül befolyásolható rizikótényezőkre fókuszál, amelyek kihatással vannak a szív- és érrendszer egészségére. E körbe tartozik a dohányzás, a fizikai aktivitás, az egészséges étrend és a testsúly kontrollálása, valamint a rendszeres koleszterinszint-, vérnyomás- és vércukorszint-ellenőrzés. A felsorolt szempontok alapján a kutatás kezdetén és egy év elteltével is minden résztvevőnél kiszámoltak egy értéket, ami a szív- és érrendszerük egészségét jellemezte.

A résztvevők egy-egy egyhetes étkezési naplót is leadtak a vizsgálat elején és végén, feljegyezve, hogy mit, mennyit és mikor ettek a napok folyamán. A kutatók az így kapott adatok alapján kerestek kapcsolatot az étkezések időzítése, valamint a szív- és érrendszer egészségi állapota között. Végül az alábbi felfedezéseket tették.

  • Habár a résztvevők túlnyomó többsége fogyasztott valamennyi ételt este hat után, látható, hogy azoknak, akik - teljes napi energiabevitelükhöz viszonyítva - több kalóriát vettek magukhoz ilyenkor, általában véve rosszabb állapotú a szív- és érrendszerük.
  • Valójában már minden 1 százalékos emelkedés az este hat utáni bevitt kalóriák arányában kimutatható romlást idézett elő a szív egészsége szempontjából.
  • A nagyobb mértékű esti kalóriabevitel mellett átlagosan egyaránt magasabbnak bizonyult az érintett nők vérnyomása és testtömegindexe, illetve hosszú távon vércukorszintjük szabályozása is romlott.
  • Talán kevésbé meglepő eredmény, de az este hat után elfogyasztott ételek mellett az este nyolc után megevett fogások kapcsán is hasonló eredményeket találtak a kutatók, azaz ez esetben is már egyetlen százalékkal több kalória is szignifikáns romlást eredményezett.

A kutatás eredményeit az Amerikai Szívtársaság november 16. és 18. közötti, philadelphiai tudományos ülésén mutatják be részletesen a tanulmány szerzői.

Forrás: sciencedaily.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció