Az energiaital rejtett veszélyei

A magyar fiatalok túlnyomó többsége gyakran fogyaszt energiaitalt. Egy friss nemzetközi kutatás szerint sok esetben ezek az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának hátterében.

Itt a fesztiválok, koncertek, nyári táborok szezonja, amikor jelentősen megugrik az energiaitalok kereslete. Egyesek úgy isszák, mint az üdítőt, ráadásul gyakran keverik alkohollal, ami akár életveszélyes is lehet. Magyarországon évente 44 millió liter fogy a koffeines italokból.

Az energiaital ezért veszélyes

Mi az energiaital? Bár nincs egyértelmű meghatározása az energiaitalnak, általában azt a nem alkoholos italt értjük rajta, amely koffeint, taurint (aminosavat) és vitaminokat tartalmaz, számos más összetevő (például guarana) mellett. Története Japánban indult az 1960-as években, azóta egyre népszerűbbé válik. Európába az 1980-90-es évek során jutott el.

Minden ötödik 10 és 14 év közötti gyerek energiaitalt "reggelizik" Magyarországon - derült ki az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet korábbi felméréséből. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság által megrendelt, 16 országra kiterjedő vizsgálat szerint a magyar kamaszok 78 százaléka fogyaszt energiaitalt, közülük 13 százalék nagy mennyiségben. A kamaszok különösen veszélyeztetett fogyasztók, mert sokan alkohollal keverve vagy intenzív testmozgással összekötve isszák a koffeines italokat, ami - a kiszáradás veszélye miatt - növeli a rosszullét kockázatát.

Egy friss nemzetközi kutatás szerint sok esetben az energiaitalok állnak az egészséges fiatal felnőttek hirtelen szívhalálának a hátterében, súlyosbíthatják ugyanis a rejtett szívbetegségeket. Az energiaitalok esetében a legnagyobb veszélyt a magas cukor- és koffeintartalom jelenti, hiszen gyakori fogyasztás vagy érzékenység esetén így szívritmuszavarok kialakulásához vezethet.

Könnyű túladagolni

Amerikában egyetlen év alatt több mint ötezer koffeintúladagolásos eset történt, ezek 46 százalékánál 19 évnél fiatalabb személy volt az érintett. Magyarországon 2011 novembere óta 422 hivatalos bejelentés érkezett a Nemzeti Népegészségügyi Központba (NNK, korábban ÁNTSZ). Az esetek 75 százalékánál fiú volt az érintett. A statisztikák szerint volt, aki 2,5 liter energiaitalt is megivott egy nap alatt, a rosszullétek negyedénél pedig alkohollal együtt fogyasztották a koffeines italt. A beérkező adatok alapján a fogyasztással összefüggő túladagolás feltehetően két esetben okozott maradandó egészségkárosodást - közölte dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos.

energiaital, koffein, cukor, szív- és érrendszeri betegségek, szívritmuszavar, túladagolás
Nem nagy mennyiségű, ám rendszeres fogyasztása is káros. Fotó: 123rf

A bejelentett rosszullétek 3 százalékánál csupán 8-10 éves volt az érintett. A páciensek 8 százaléka a 11-12 évesek közül került ki, további 21,5 százalékuk a 13-14 éves korosztályba tartozott, míg 26 százalékuk 15-16 éves volt.

Kis mennyiségben is káros

Sokan azt gondolják, ha bedobnak egy energiaitalt, akkor minden helyrerázódik. Ha fáradtak, akkor erőre kapnak, tovább tudnak ébren maradni, ha pedig nehezen pörög az agyuk, akkor majd felgyorsulnak tőle. Az energiaital összeszűkíti a hasi, zsigeri ereket is, miközben az agy több vért kap, ezáltal átmenetileg valóban javul az összpontosító képesség, lerövidül a reakcióidő, mérséklődik a fáradtság, megemelkedik az adrenalinszint és nagyobb fizikai teljesítőképesség érzete alakul ki. Később azonban negatív hatása van, ha túlzásba visszük a koffeines italok fogyasztását - figyelmeztetett dr. Gellér László professzor, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társasága tudományos bizottságának elnöke.

Különösen fontos, hogy a szívritmuszavarokkal küzdők, szívbetegek felejtsék el az energiaitalokat, de azok is, akiknek a szervezete érzékenyen reagál rá. Az energiaitalok nagy dózisban tartalmaznak koffeint, ami már önmagában is veszélyes, extrém mennyiségben pedig akár azonnal jelentkezhet a károsító hatás. Mindemellett az alapvetően nem nagy mennyiségű, de rendszeres fogyasztás is rossz hatással lehet a szív- és érrendszerre, mivel fokozza a pulzusszámot és a vérnyomást. A sok koffeintől egész nap gyorsabb lesz a pulzus, emiatt a ritmuszavar kockázata tartósan megemelkedik, ez pedig előbb-utóbb szinte biztosan valamilyen szívproblémához vezet.

Magas a kockázat

A túlzott energiaital-bevitel koffeintúladagolást idézhet elő. Ennek tünetei között szerepel a heves szívdobogás, a szívritmuszavar, a mellkasi fájdalom, a szédülés, a magas vérnyomás, az émelygés, a hányinger és a remegés. Súlyos esetben görcsökhöz és halálhoz is vezethet. Az energiaitalok fogyasztása 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet, mivel a magas koffeinfogyasztás csökkenti az inzulinérzékenységet. A várandósság ideje alatti fogyasztás késői vetélést , alacsony születési súlyt és halvaszülést eredményezhet. Gyermekek és serdülők esetében pedig számos idegrendszeri, valamint a szív- és érrendszeri problémáért tehető felelőssé az energiaitalok gyakori fogyasztása. Akár függőség is kialakulhat.

Az energiaitalok alkohollal való együttes fogyasztása még nagyobb problémát jelent. A kétféle ital felfokozott állapotot, illetve a bódultságot okozó hatás összeadódva súlyos fizikai rosszullétet okozhat és lehetetlenné teszi a reális gondolkodást. A vércukorháztartást a fokozott felhasználás irányába tolja el: ez eszméletvesztést, akár közvetlen életveszélyes állapotot is okozhat. Ha pedig alkohol helyett egyéb pszichostimulánssal kombinálják az energiaitalokat, akkor összeadódik a két szer szív- és érrendszeri hatása. Ez már jellegzetes mérgezéses tünetekhez vezethet - figyelmeztetett a professzor.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: