Az alma típusú elhízás veszélyei

A túlsúly mint probléma ritkán jár egyedül. Aki nem mozog és stresszes életmódot él, nagy valószínűséggel társbetegségekkel is szembenéz. Ha pedig beindul a körhinta, meglehetősen nehéz kiszállni.

Feltűnő külső jegyek

A szakemberek szerint az elhízás, a magas vérnyomás, a magas vérzsírszint és a cukorbetegség - vagy az emelkedett vércukorszint - olyan gyakran fordul elő együtt, hogy akár "négyes fogatként" is lehetne aposztrofálni a jelenséget. A tünetegyüttest metabolikus szindrómának nevezik, amelynek többnyire feltűnő külső jegyei vannak.

A veszélyeztetett típus tagjai főleg törzsre, hasra híznak, náluk tehát alma típusú elhízásról beszélhetünk, amelyet a laikusok esetleg sörhasként is emlegetnek. A túlsúly mértéke azonban nem mindig vág egybe az anyagcsere-eltérések súlyosságával. Sokszor egészen kisfokú túlsúly is kifejezett anyagcsere-változással jár együtt. A hasi predominanciájú súlynövekedés és a vele együtt megjelenő magas vérnyomás, vérzsír-eltérések és emelkedett vércukorszint - mint szív- és érrendszeri rizikófaktorok - legsúlyosabb szövődménye a szívinfarktus és a stroke. Ugyanakkor ez a négy összetevő sokszor állhat rejtetten az érszűkület vagy a potenciazavar megjelenése mögött is.

Ördögi kör

A magas vérnyomást súlyosbítja, hogy a zsírszövet növekedése miatt a szív csak növekvő ellenállást leküzdve tudja a testen átpumpálni a vért, sőt a túlsúly az idegrendszer aktiválásán keresztül is gyorsíthatja a szívműködést. Ráadásul az alma típusú elhízottakban a hasban elhelyezkedő speciális zsírszövet megváltozott anyagcseréje miatt inzulinrezisztencia alakul ki. Ha pedig a sejtek inzulinérzékelése csökken, akkor a szervezet ezt inzulinhiányként éli meg, és a hiányt, illetve az emelkedő vércukorszintet ellensúlyozandó még több inzulint termel.

Alma-típusú elhízás: milyen veszély fenyeget?
Sokszor egészen kicsi túlsúly is elég az anyagcsere-változáshoz

A nagyobb hasi körmérettel rendelkezők többségénél kimutatható a magas inzulinszint, amely a magas vérnyomású betegek több mint felénél is jelen van. Az ördögi kör tehát itt is kialakul, hiszen a magas inzulinszint egyik mellékhatása, hogy fokozza a vesékben a nátrium-visszatartást, ami megemeli a folyadék mennyiségét az érpályákban, ez pedig tovább súlyosbítja a magas vérnyomást. A "védő" HDL-koleszterinszint csökkenése és az "ártalmas" LDL-koleszterinszint emelkedése miatt kialakuló érelmeszesedés csökkenti az érrendszer rugalmasságát, ami a magasvérnyomás-betegség további romlását eredményezi. Mindezek pedig közösen, egyéb biokémiai kölcsönhatásokkal együtt érelmeszesedéshez, szívinfarktushoz vagy agyi érelzáródáshoz vezethetnek.

Fontos a közbelépés

Mivel a folyamatok összefüggenek, valahol mindenképpen közbe kell lépni, hogy elkerülhetőek legyenek a súlyos következmények. A metabolikus-szindróma azért is jelent kiemelt veszélyt, mert minden egyes eleme nemcsak megemeli, hanem mintegy megháromszorozza a szív- és érrendszeri katasztrófák esélyét. Így akinél a tünetegyüttes valamennyi tagja jelentkezett már, 14-15-ször nagyobb eséllyel számíthat az egyre súlyosabb szövődményekre.

Segíthet a menedzserkardiológia

Túlsúly esetén bármikor, illetve 40 év felett mindenkinek ajánlatos komplex kardiológiai kivizsgálássorozaton átmennie a szívinfarktus, a stroke és más szív-érrendszeri betegségek megelőzése céljából. - Különösen ajánlott ez azoknak a menedzser-életmódot folytató személyeknek, akiknek a metabolikus-szindróma elemein túl a stressz is jelen van az életükben. A stressz ugyanis bizonyítottan önálló rizikófaktorként járul hozzá a szívbetegségek kifejlődéséhez, ezért tartalmaz a menedzserkardiológiai szűrés a szívultrahangon, a terheléses EKG-n, a nagylaboron, az arteriográfos mérésen túl úgynevezett szívstressz vizsgálatot is - hangsúlyozza dr. Vaskó Péter, a Budai Kardioközpont szakorvosa.

Életmódváltással tehetünk ellene

A fenyegető következmények valóban riasztóak, de jó hír, hogy a metabolikus szindróma minden elemét lehetőségünkben áll befolyásolni táplálkozással, mozgással, vagy ha szükséges, átmeneti vagy tartós gyógyszeres kezeléssel. Már 3 leadott kilónként jelentős vérnyomáscsökkenést, cukor- és zsíranyagcsere-javulást tapasztalhatunk csakúgy, mint a minimum 3 hónapja tartó rendszeres testmozgás mellett.

Az életmódorvoslás keretein belül elérhető komplex életmódterápia fokozatosan csökkentheti a gyógyszerszükségletet , sőt idejében elkezdve a beteg gyógyszermentessé is válhat mellette. Nemcsak a szívinfarktus és az agyi katasztrófa kockázatát csökkenthetjük életmódterápiával, hanem számtalan daganatos betegségét is. A fogyás és a rendszeres testmozgás így megszakítja a betegségek ördögi körét, miközben közérzetünkre és megjelenésünkre is jelentős hatást gyakorol.

Forrás: Budai Kardioközpont

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Lázcsillapítás-kisokos

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +3 °C
Minimum: -2 °C

Jobbára borult lesz az ég. Döntően eső, a főváros térségében és az Észak-Alföldön ónos eső valószínű. Az Északi-középhegységben még havazás várható és ott tovább gyarapodhat a hótakaró, de a halmazállapot-váltás határa fokozatosan tolódik észak felé, így ott is egyre több helyen fagyott esőre, ónos esőre, majd esőre válthat a csapadék. A légmozgás estig csak kevés helyen élénkül meg, majd délkeleten már megerősödik a déli szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában +2 és +7, de a főváros térségében és az északkeleti harmadban csupán -2 és +1 fok között alakul. Késő estére -1 és +8 fok közé enyhül az idő, dél felé mérhetjük a magasabb értékeket. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra