A stroke kezelése

A lehető legeredményesebb gyógyítás érdekében fontos, hogy a stroke jeleit minél gyorsabban felismerjük, és a beteget a megfelelő szakemberekhez juttassuk. Szerencsés esetben vérrögoldó gyógyszerrel is kezelhető a beteg, néha azonban műtéti beavatkozásra is szükség lehet.

Stroke során az agy bizonyos területe nem jut megfelelő mennyiségű vérhez, amely az oxigént és a tápanyagul szolgáló cukrot juttatná a sejtekhez. Emiatt átmenetileg, vagy véglegesen károsodik az agyszövet, ami miatt a beteg mozgásában, beszédében korlátozottá válhat. A kezelés sikere azon is múlik, hogy a páciens milyen gyorsan jut stroke-centrumba, illetve neurológiai osztályra, szakképzett orvosi gárda kezei közé.

A stroke a szívinfarktushoz hasonlóan egy életveszélyes állapot , kezelésében pedig kulcsfontosságú tényező az idő. Első és legfontosabb feladat a helyes véráramlás helyreállítása, ehhez azonban meg kell állapítani a stroke helyét és típusát: tízből nyolc esetben az iszkémiás változatot diagnosztizálják, amikor az áramlászavart a vért szállító artériák elzáródása okozza, de előfordulhat vérzéses típus is, amikor az agyi artéria reped meg. Fontos továbbá azt is meghatározni, hogy milyen egészségügyi állapot váltotta ki a betegséget, állhat mögötte például trombózis vagy érfalgyulladás, esetleg valamilyen daganatos megbetegedés is.

Stroke során az agy bizonyos területe nem jut megfelelő mennyiségű vérhez, és elhal

Stroke során az agy bizonyos területe nem jut megfelelő mennyiségű vérhez, és elhal

Hogyha iszkémiás stroke-ról beszélünk, és a kezdeti tünetek jelentkezése óta még nem telt el három óra, az orvosok gyógyszeres thrombolízissel próbálják meg feloldani az elzáródott ereket. Ez a betegség egyik legjobb kezelési módja, de csak a megadott időhatáron belül alkalmazható, később a mellékhatásai inkább csak rontanak a beteg állapotán. Nem adható továbbá agyvérzés kezelésére sem, illetve a magas vérnyomású betegeknél is veszélyes lehet az alkalmazása. Emiatt, bár a vérrögoldó gyógyszer a legjobbak a túlélési esélyek, csak korlátozott lehetőségek között alkalmazhatják.

A stroke a fejlett gazdaságú országokban a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után a harmadik leggyakoribb oka az elhalálozásnak. Kialakulásáról, kezeléséről és megelőzéséről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Vérzéses stroke esetén a vérömlenyt sebészeti úton szokták eltávolítani, a beavatkozást az idegsebészeten végzik el. Szükség esetén egyéb sebészeti beavatkozásra is szükség lehet. A nyaki verőerek szűkülete miatt plakk-eltávolítást ( carotis endarterectomia ) is végrehajthatnak, mely során az érintett érszakasz koleszterin-lerakódását tisztítják meg, hogy ezzel növelhessék az erek véráteresztő képességét. Érszűkület esetén gyakran hajtanak végre angioplasztikát is, melynek során egy ballonnal ellátott katétert helyeznek az érbe. A ballon kitágítja az eret, míg a katéter belülről megtámasztja az érfalakat, hogy a megfelelő véráramláshoz szükséges átmérőt biztosíthassa.

Fontos, hogy stroke-kal párhuzamosan az azt előidéző alapbetegséget is azonosítsák, és kezeljék.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: