Tényleg a szaunázás a másnaposság ellenszere?

Sokan úgy tartják, hogy másnaposan az a legjobb, ha akár egy forró fürdő vagy szauna, akár némi sportolás révén megpróbáljuk kiizzadni a méreganyagokat. Vajon valóban ez a helyzet, vagy ez is csupán urbánus legenda?

„Bár az izzadság valóban tartalmaz a szervezet számára használhatatlan, felesleges anyagokat, például karbamidot és ammóniát, ez olyan kis mennyiség, hogy a legnagyobb jóindulattal sem lehet méregtelenítő hatásról beszélni” – írja a Telex Észkombájn rovata. A szervezet méregtelenítése dandárját valójában a máj és a vesék, illetve az emésztőrendszer végzi. Mindez érvényes az alkoholra is, amelynek feldolgozása szintén elsősorban a májban történik.

izzadás, szauna, fiatal férfi
Az izzadás sem szabadít meg a másnaposságtól, sőt, további problémákat is okozhat. Fotó: Getty Images

Persze az is igaz, hogy valamennyi alkohol a vizelettel, a lehelettel és az izzadsággal is távozik a szervezetből. Mindez azonban az összmennyiségben csupán mintegy 10 százalékát teszi ki, ami elenyésző, a maradék 90 százalék pedig bizony a májban oxidálódik. Utóbbi egy összetett kémiai folyamat, amelynek vége, hogy az alkoholból ártalmatlan szén-dioxid és víz képződik. Előtte azonban toxikus acetaldehid is felszabadul – zömében ennek következménye egyébként a másnaposság.

Mindet egybevetve hiába izzasztjuk meg tehát magunkat egy átmulatott éjszaka utáni délelőttön, nem fogunk hamarabb megszabadulni a macskajajtól. Mi több, az alkohol miatt már eleve erős, az izzadás révén még inkább felerősödő dehidratáció csak még több probléma előidézője lehet. „Mindegy egyébként, hogy aktív izzadásról (edzés) vagy passzívról (szauna) van szó, ilyenkor a legnagyobb kockázat az, hogy a szervezet még jobban kiszárad. Ha esetleg az a tapasztalat, hogy ilyenkor jobban érzi magát az ember, az vagy az edzés után felszabaduló endorfinoknak, vagy a múló időnek köszönhető – semmiképpen sem annak, hogy kiizzadta magából a méreganyagokat” – hangsúlyozza a Telex cikke.

Nátha esetén segíthet, ha nagyszüleink tanácsát megfogadva igyekszünk alaposan betakarózva kiizzadni a betegséget?

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: