Nagy bajt jelezhet az erős orrvérzés

Egy nehezen azonosítható, ám jól kezelhető betegségről van szó.

A Gaucher-kór egy nehezen felismerhető, ám fájdalommentesen diagnosztizálható és kezelhető probléma. Ezt a veleszületett anyagcsere-betegséget az elöregedett sejtek lebontásában közreműködő glükocerebrozidáz enzim hiánya okozza. Ennek következtében zsírszerű anyagok halmozódnak fel a szervezetben, főként a lépben, a májban és a csontokban. Így többek között megnagyobbodott lép, májkárosodás, valamint véralvadási zavar alakulhat ki - közölte a Ritka és Veleszületett Rendellenességgel Élők Országos Szövetsége (Rirosz).

Árulkodó jel lehet a gyakori, erős orrvérzés. Fotó: iStock
Árulkodó jel lehet a gyakori, erős orrvérzés. Fotó: iStock

Sokan nem is tudnak betegségükről

A szövetség szerint jelenleg legalább 100 olyan ember él Magyarországon, aki Gaucher-kórban szenved, de nem tudja, hogy kezelésre szorulna. Ezért már évek óta egyre szélesebb körben próbálják felhívni a figyelmet a betegségre, a tüneteire, illetve a kór kezelhetőségére. Céljuk, hogy az érintettek időben felismerjék az elváltozást, a terápiának köszönhetően pedig teljes életet élhessenek. A betegség főbb tünetei a krónikus fáradtság, a végtagfájdalom és a bélpanaszok, illetve véralvadási zavarokból következő erős orrvérzés, ínyvérzés, vagy elhúzódó, görcsös menstruáció. A kór érinti a betegek csontozatát is, így csontjaik törékenyebbek az átlagosnál. Gyakran akár napokig tartó, szinte elviselhetetlen csontfájdalomról számolnak be az érintettek.

A betegség kezelésére már Magyarországon is van elérhető terápia. A Szent László Kórház hematológia és őssejt-transzplantációs osztályának szakorvosai például már évek óta részt vesznek a Gaucher-betegek kezelésében.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: