Így reagált az orvosi kamara az új abortusz-szabályozásra

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint a művi terhességmegszakítással kapcsolatos új szabályozás nem ellentétes a kamara érvényes etikai kódexével és annak alapelvével. Jelezték ugyanakkor, hogy az új szabályozás megjelenését nem előzte meg sem társadalmi vita, sem szakmai egyeztetés.

Ahogy már mi is beszámoltunk róla, új kiegészítéssel bővült a terhesség megszakításához szükséges kérőlap. E szerint az abortuszt kérő nőket vizsgáló szülész-nőgyógyászoknak rögzíteniük kell, hogy a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatták pácienseiknek. A rendelet szeptember 15-én hatályba is lépett.

„Ez mindenképpen kínzás, a nők kínzása, hiszen minden vonatkozó kutatás alátámasztotta, hogy azok a nők, akik az abortuszt választják, már elhatározták, átgondolták a döntésüket” – mondta Spronz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa.

abortusz
„Az új szabályozás megjelenését nem előzte meg sem társadalmi vita, sem szakmai egyeztetés.” Fotó: Getty Images

Ez az orvosi kamara véleménye

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) úgy kommentálta a történteket, az új szabály a meglévő protokollt érdemben csak adminisztratívan módosítja, hiszen eddig is szükséges volt a magzat életjeleiről meggyőződni, illetve arról a terhes anyát is tájékoztatni. Úgy fogalmaztak, „az abortusz és a magzati élet védelme, a női méltóság és önrendelkezés fontossága összetett, bonyolult társadalmi, filozófiai kérdés, amelynek leegyszerűsítése és politikai térbe emelése csak árt minden érintettnek.”

Éppen a fenti érv miatt problémás, hogy az új rendelkezés megjelenését társadalmi vita és szakmai egyeztetés ezúttal sem előzte meg. A MOK leszögezte, hogy ők nyitottak egy meginduló párbeszédben az orvosi és orvos-etikai szempontok képviseletére.

Közleményükben egyben utaltak arra is, hogy – nem csökkentve a kérdés jelentőségét – az egészségügy számos egyéb területe igényel azonnali figyelmet és mielőbbi beavatkozást.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Vízben oldódó vitaminok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +5, +11 °C
Minimum: -5, +3 °C

A közepesen vagy erősen felhős időben többfelé vegyes halmazállapotú csapadék is lehet. Erős lesz a nyugatias szél, 5, 11 fokos maximumokat mérhetünk. Szerdán eleinte gyenge melegfronti hatás lesz tapasztalható, a fokozottan érzékenyeknek nehezebb éjszakájuk lehet, emellett fokozódhatna a gyulladásos tünetek is. Napközben a szeles, változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, a fejfájás és a migrén szintén gyakorivá válhat. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: