A magzati ultrahangvizsgálat hasznáról és káráról

Három évtizede sincs, hogy hosszas kísérletek után, ultrahangnyalábbal sikerült megmérni a magzati koponya átmérőjét. Mára a háromdimenziós és színes ultrahang vizsgálat is kezd a szülészeti rutin részévé válni. Mit is nyújt, mire kell vigyáznunk?

Ultrahang a képernyőn

Az emberi fül számára hallható hanghatár 16 és 16 ezer Hertz között változik, de maximum 20 ezer Hertz (20 kilohertz) lehet. Az efeletti rezgésszámú hangot ultrahangnak nevezzük. A szülészeti gyakorlatban a 3,5 megahertz használata terjedt el leginkább. Ebben a tartományban az ultrahang (UH) legfontosabb tulajdonsága, hogy minden határfelületről visszaverődik. Ezért csak az a képlet, szövethatár vizsgálható biztonsággal, amelyben valamely folyadék - a magzatvíz vagy ciszta bennéke - kellően éles határfelületet ad. A folyadék, ily módon, az ultrahang felvételeken homogén fekete árnyékként jelenik meg, míg az összes többi képlet ritkább-sűrűbb fénypontok formájában, melyek a visszhang ("echó") képernyőn, vizuális formában megjelent alakjai. A visszhangból és a homogén állomány által teljes mértékben elnyelt UH által mutatott fekete foltokból rajzolódnak ki a magzat szervei , - a szív, húgyhólyag, gyomor, agykamrák, stb. -, illetve bármely ultrahanggal vizsgált szerv határvonalai.

UH a terhesség első harmadában

Az ultrahang segítségével meg lehet állapítani magát a terhességet, ki lehet zárni a méhen kívüli terhességet, meg lehet mondani a magzatok számát, ki lehet mutatni a magzat életjelenségeit vagy elhalását. Bizonyos lepénybetegségek (üszögterhesség) is kimutathatók az első harmad vége felé. Olykor a méhvérzés okának kiderítésében nyújthat hathatós segítséget.

A második harmad

A terhesség középideje táján főként a durva fejlődési rendellenességek szűrésére alkalmazható a vizsgálat. A szűrővizsgálattól elvárható a jelentős velőcsőzáródási rendellenesség (agyvelő-agykoponya hiány, durván nyitott gerinc, agyhártya-agyvelősérv) bizonyítása, láthatók továbbá az úgynevezett regionális anatómiai defektusok (kifejletlen medence vagy caudalis regressio), az agy kettéválási elégtelensége (holoprosencephalia), az agy - főként érellátási zavarok miatti - részleges hiánya (iniencephalia), a rekeszizom defektus, nyitott hasfal, durva végtaghiányos állapotok.
Nem várható el a középidős vizsgálattól a finomabb fejlődési zavarok kimutatása (kisebb végtaghiány, sokujjúság, ajak és/vagy szájpadhasadék, arckoponya-fejlődési zavarok), és a szívfejlődési rendellenességek többsége sem mutatható ki rutin ultrahangszűrés segítségével.
A tágabb agykamrák leghamarabb a terhesség 24. hetében mutathatók ki. A vízfejűség ennél jóval később, csak a 30-32. hétre válik nyilvánvalóvá.

A harmadik harmad

A terhesség harmadik harmadában a magzat életműködéseit tudjuk ultrahangvizsgálat révén jellemezni. A terhesség 28-32. hete között kezdődik az aránytalan (diszproporcionált) fejlődési elmaradás. Ilyenkor a baba testrészei nem azonos mértékben maradnak el a terhesség idejéből számított értékektől, így a fejlődésbeli visszamaradás aránytalan testalkatot eredményez. Mindez a lepénykeringés elégtelenségének a következménye, mely fokozott odafigyelést és a terhesség időben történő befejezését követeli az orvostól, természetesen speciális személyi és tárgyi feltételek biztonságában.
A magzati vészhelyzet a hasi főverőér, az aorta véráramlási sebességének ultrahangos mérésével zárható ki, vagy igazolható a terhesség utolsó harmadában.
Ultrahang-vizsgálatra szülés alatt is szükség lehet, a szülést akadályozó fekvési, tartási, beilleszkedési rendellenességek kimutatására.

Visszaélés a vívmánnyal?

A nagy felbontó képességű, kétdimenziós, mozgóképet szolgáltató ultrahangvizsgálat bevezetésétől a világra hozott fejlődési rendellenességek számának csökkenését reméltük. Sajnos azonban, a velőcsőzáródási rendellenességek kivételével, a fejlődési rendellenességek gyakorisága nem csökkent. Sajnálatos tény, hogy az ultrahangvizsgálat alapján javallt terhesség-megszakítások után sem követik mindenhol nyomon, hogy a vélelmezett rendellenesség valóban fennállt-e, vagy csak a rendellenesség a vizsgálat technika "műterméke" volt. Sokan és sokszor megkérdőjelezik az ultrahangvizsgálat valódi hasznait. Természetesen sem az egyik, sem a másik szélsőséges vélemény nem fogadható el. Kétségtelenül nem rendelkezünk megfelelő információkkal arról, hogy az ultrahangvizsgálat alapján végzett terhesség-megszakítások hány esetben történtek indokoltan és hány egészséges ember életét oltották ki a társadalom túlméretezett önvédelmi reakciójának következtében. Ehhez ugyanis magzati kórbonctani (embrio, ill. fötopathológiai) utóvizsgálatokra lenne szükség. Ilyen egészségügyi szolgáltatásról Magyarországon egyelőre nem tudunk. Pedig erre a diszciplinára éppúgy szükségünk lenne, mint a kórbonctanra. A diagnosztika és a terápia fejlődése enélkül ugyanis elképzelhetetlen.
Az ultrahangvizsgálatok másik hátránya már inkább orvosetikai, illetve gazdasági vonatkozású. Az ultrahangvizsgálatok Magyarországon korlátlan számban "járnak" mindazon kismamáknak, aki a szüléséhez orvost kért fel. Az orvos a vizsgálatokat, a fényképeket és videofelvételeket mintegy "cég ajándékaként" nyújtja privát betegének. Mindez a társadalombiztosítás számára rendkívül megterhelő, hiszen egy UH vizsgálat önköltsége több ezer forint. Ennek ellenértékét viszont az orvos, paraszolvencia formájában kapja, ami után gyakorlatilag nem adózik, viszont amortizálja a 10 millió Ft feletti értékű, korszerű UH berendezéseket. A világ "szegényebb felében" (pl. U.S.A., Egyesült Királyság) a társadalombiztosítás legfeljebb egy rutinszűrést fizet. Ezzel szemben, mi, "gazdag magyarok" annyi vizsgálatot fizetünk ki, amennyit a páciens igényel. A mai "demográfiai nyomor" idején még ez sem lenne drága társadalombiztosításunknak, ha nem életfontosságú gyógyszerektől és beavatkozásoktól kellene átcsoportosítani a pénzt a luxusvizsgálatok finanszírozására. Természetesen senki nem vonja kétségbe a szülők jogát ahhoz, hogy magánrendelőkben, a megállapított ellentételezés fejében, annyiszor lássák méhen belül a leendő családtagot, ahányszor csak szeretnék.
A diagnosztikus UH-vizsgálatoknak ugyanis - jelen tudásunk szerint - nincs káros következménye. Hacsak nem annyi, hogy a gyakorta vizsgált gyermekek között lényegesen több a balkezesség. Ez semmiképp nem jelentheti a vizsgálatok számának korlátozását. De kérünk minden szülőt: legyenek tekintettel a valóban rászorulók támogatási igényeire.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+23, +32 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban hétfon délelőtt csökken a felhőzet, napos idő lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag