A rendőrség is nyomoz az orvosi kamara ügyében

Bűncselekmény után kutat a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) az új orvosügyeleti rendszer bevezetése kapcsán. A hatóság arra kíváncsi, megpróbálta-e bárki fenyegetéssel befolyásolni az orvosokat.

„Az orvosi ügyeleti rendszer átalakítása egyesekben olyan megnyilvánulásokat váltott ki, hogy már a KR NNI is vizsgálódik” – olvasható a police.hu oldalon kedden megjelent közleményben. A hatóság szerint „az egészségügyi átalakítás részeként tervezett új orvosügyeleti rendszer bevezetése több vármegyében folyamatban van, ugyanakkor nem mindenki tetszését nyerte el, és ennek a jogszerűség keretein túlmutató stílusban és tartalommal adtak hangot.” Mint írják, több orvos is kapott olyan üzeneteket, melyek a hivatásuk gyakorlásával összefüggésben próbálják – akár fenyegetéssel – befolyásolni döntésüket, a kérdéssel kapcsolatos véleményüket. Az ügyben a KR NNI feljelentés kiegészítés keretében arra vonatkozólag folytat vizsgálatot, hogy történt-e bűncselekmény.

bilincs, rendőrség, nyomozás
Bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz a Nemzeti Nyomozó Iroda. Fotó: Getty Images

Mint azt korábban megírtuk, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) február eleji rendkívüli országos közgyűlésén arról döntöttek az orvosok, hogy rendkívüli nyomásgyakorlásba kezdenek az egészségügy átalakítását célzó, január elsején életbe törvény- és rendeletcsomaggal kapcsolatos érdemi egyeztetések kiharcolása érdekében. Ennek részeként megszavazták, hogy a háziorvosok ne írják alá az őket az új, immáron az Országos Mentőszolgálat által működtetett alapellátási ügyeleti rendszerbe becsatlakoztató szerződésüket, illetve helyezzék letétbe feladatellátási szerződéseik felmondását.

Múlt szombaton Békássy Szabolcs országos kollegiális szakmai vezető háziorvos a Magyar Távirati Irodának (MTI) nyilatkozva arról beszélt, hogy a MOK etikai eljárást kezdeményezett az egyik vármegyei háziorvosi szakmai vezetővel szemben. Békássy szerint a megyei szakmai vezető csupán tájékoztatót tartott az új ügyeleti struktúráról a háziorvosoknak, a MOK azonban egészen másként látta a történteket. A kamara szerint a megyei kollegiális vezető „fenyegetéssel, súlyos értékítélettel, félrevezető információkkal igyekezett rávenni háziorvos kollégákat a szerződések aláírására”, ezért a MOK elnöksége etikai panasszal élt vele szemben.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a múlt szombati Kormányinfón úgy fogalmazott, hogy a MOK az ügyben nyíltan visszaél saját hatalmával. Hétfőn aztán a Belügyminisztérium törvénymódosító javaslatot nyújtott be az Országgyűléshez, amely számos jogától megfosztotta a MOK-ot, a többi között például megszüntetve az orvosok kötelező kamarai tagságát. Emellett az eddig a MOK-hoz tartozó etikai eljárások lefolytatását is az Egészségügyi Tudományos Tanácshoz (ETT) vezérelte át, amely az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó testülete. A parlament a törvényjavaslatot kedden 122 igen, 31 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el.

„A kormány a teljes orvostársadalmat támadta meg”

Kedden a Magyar Orvosok Szakszervezete (MOSZ) is éles hangvételű közleményt adott ki a témában. „A Magyar Orvosok Szakszervezete megdöbbenve értesült az orvostársadalom demokratikusan megválasztott önkormányzati köztestülete, a Magyar Orvosi Kamara elleni támadásról, és szolidaritást vállal a kamara tagságával és elnökségével” – olvasható a közleményben. A szakszervezet álláspontja szerint a kormány nemcsak a MOK, hanem a teljes magyar orvostársadalom ellen indított támadást, „amikor – rendkívül diszkriminatív módon, egy koncepciós eljárás részeként – megnyirbálta az orvosi kamara jogköreit. Nem látjuk hogyan fog ez a döntés javítani az egészségügyön, az ellátás hozzáférhetőségén vagy minőségén, az orvosok szakmai szabadságáért, fenntartható egészségügyért felszólaló kamarai elnökség munkájának megnehezítése nem szolgálja a társadalom érdekeit.” A szervezet minden egészségügyi dolgozót szolidaritásra szólított fel a MOK törekvései mellett, arra kérve egyben az orvosokat, hogy maradjanak továbbra is kamarai tagok.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +14 °C

Délnyugat felől egyre nagyobb területen megvastagszik a felhőzet. Északkeleten, illetve a keleti határ mentén számíthatunk a legtöbb napsütésre. A vastagabb felhővel borított tájakon időszakos, gyenge eső várható, majd kora estétől dél, délnyugat felől már egyre több helyen valószínű eső, zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél megélénkül, zivatar környékén átmeneti szélerősödés tapasztalható. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 23 és 29 fok között alakul, de a Nyugat-Dunántúlon ennél pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő estére többnyire 14 és 20 fok közé hűl le a levegő, de néhol hűvösebb is lehet. Fronthatásra hétfőn nem kell számítani, a levegő azonban néhány fokot melegszik majd, így az arra érzékenyeknél melegfrontra jellemző tünetek jelentkezhetnek.

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Hogy érzi most magát fizikailag?

Hogy érzi magát?

Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!

Milyen most a lelkiállapota?

Hogy érzi magát?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra