Őszi nyaralás: kivédhető a bakteriális hüvelyfertőzés?

Melyek a nyaralás alatti kockázatok? Hogyan előzhetjük meg az intim fertőzést, és mi tegyünk, ha nem sikerült elejét vennünk a bajnak?

Nyáron, de az utószezoni vízparti pihenések, vagy akár az őszi wellness-hétvégék alatt is lazábban vesszük az életet, és könnyebben belefér egy-egy futó kaland. Nem ritkán hamar elfelejtjük az ilyesmit, ám bizonyos esetekben nemcsak az érzelgős nyári slágerek emlékeztetnek a vakáción megesett könnyű flörtre, hanem bizonyos kellemetlen következmények is.

Ijedségre adhat okot a normális hüvelyváladék megváltozása, a " halszagú folyás ". Ha ugyanis ilyen típusú, a haléra emlékeztetően kellemetlen szagú, jellemzően híg, áttetsző, fehér vagy szürkés folyás jelentkezik, amely a menstruációt és a szexuális együttlétet követően erőteljesebbé válik, akkor nagy valószínűséggel bakteriális vaginózist, azaz hüvelyfertőzést hoztunk haza a várva várt pihenésről. Bár az ilyen fertőzés nem szexuális úton terjedő betegség, hanem a hüvelyflóra természetes egyensúlya felborulásának következménye, a szexuálisan aktív női népesség mégis nagyobb kockázatnak van kitéve.

A szakemberek arra is felhívják a figyelmet, hogy a tapasztalatok szerint egy új partnerrel létesített nemi kapcsolat, valamint a szexpartnerek gyakori váltogatása növeli a betegség kialakulásának esélyét. (És fontos tudni azt is, hogy ha valakit utolért ez a probléma, az aztán jobban ki van téve a nemi úton terjedő kórokozók ártalmainak.) Tovább fokozza a rizikót , ha az új kaland szabad téren vagy vízben tejesül be, ilyen helyzetekben ugyanis jóval több kórokozó juthat a hüvelybe. Mindezt pedig tetézheti, ha az otthonitól eltérő tisztálkodási lehetőségek miatt akár csak egy kicsit is elhanyagoljuk az intim higiéniát.

Új partnerrel való együttlét során fokozottan figyeljünk a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezésre

Amennyiben beszereztük a fertőzést, az a hüvelyváladék jellegének megváltozása mellett duzzanattal, fájdalmas vizeléssel, a hüvelyhám sérüléseivel is járhat, és szakszerű kezelésre szorul. A súlyosabb szövődmények megelőzésének érdekében fontos, hogy kezeljük a bajt, akkor is, ha a problémáról csak a megváltozott összetételű folyás árulkodik, és nem okoz különösebb kellemetlenségeket.

Hüvelyfertőzéssel forduljunk szakemberhez. A bakteriális vaginózist általában rövid antibiotikum-kúrával orvosolják. Ám a betegség kiújulhat, az ismételt antibiotikumos kezelés pedig visszájára is elsülhet, mivel annak hatásra elpusztulnak az egészséges hüvelyflóra biztosításában kulcsszereplő tejsavbaktériumok is. Ezért a fertőzést okozó baktériumokra mért csapás után elengedhetetlen a hüvely savas kémhatásának, és az egyensúlyt fenntartó tejsavbaktériumok helyreállítása. Ennek érdekében kiegészítő kezelést is igénybe kell venni: ma már számos ilyen, helyileg alkalmazható készítmény áll rendelkezésünkre, amely természetes hatóanyagot, például tejsavat, C-vitamint tartalmaz.

Ugyanezek a szerek kiválóan alkalmasak megelőzésre is. Az egészséges hüvelyflórát támogató készítmények – a tejsavbaktérium-állomány fenntartása révén – hatékony védelmet nyújtatnak a hüvely bakteriális fertőzésével szemben. Az utószezoni nyaralások időszakában is érdemes tehát gondolni rájuk, amikor összeállítjuk az úti patikát.

)
Az ülőmunka veszélyei

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +18 °C
Minimum: +1, +8 °C

Több órára kisüt a nap, majd délután nyugat felől elkezd megnövekedni a felhőzet. Napközben számottevő csapadék nem várható, de estétől egyre többfelé kell esőre, záporra készülni. Megélénkül a délire forduló szél, 14, 19 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap nem jön front. Az előző napi fronthatás miatt azonban a fokozottan érzékenyek még mindig tapasztalhatnak vérnyomásproblémákat, illetve sokaknál a fejfájás sem szűnik meg teljesen. A napsütés javítja a hangulatot, a a kinti programoknak kedveznek a feltételek. Este, éjjel erős hidegfront érkezik! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: