Kétpercenként megöl egy nőt az anyaság

Minden második percben életét veszti egy nő a várandósság vagy a szülés során. Ráadásul olyan okok miatt, amelyek egyébként megelőzhetőek lennének – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

2020-ban világszerte hozzávetőlegesen 287 ezer nő vesztette életét a terhességből adódó okok miatt. Ez naponta 800 halálesetet jelent, azaz kétpercenként egy nő halálát. „Egyetlen nőnek sem kellene a saját életéért izgulnia, miközben egy újszülöttet hoz világra, különösen úgy, hogy birtokunkban van a szükséges tudás és léteznek eszközök a gyakori komplikációk kezelésére” – jelentette ki Catherine Russell, az ENSZ Gyermekvédelmi Alapjának (UNICEF) ügyvezető igazgatója.

Bár az éves halálozások száma jelentősen csökkent a húsz évvel ezelőtti 446 ezer esethez képest, valamint 2000 és 2015 között folyamatosan csökkent a halálozási ráta, 2015 óta viszont nemcsak stagnált, de egyes térségekben még növekedett is a terhességhez köthető halálozások száma.

Hol a legrosszabb a helyzet?

A szegényebb régiókban és konfliktusokkal sújtott országokban kimagaslóan rossz a helyzet: a 2020-as terhességi halálozások mintegy 70 százaléka a Szaharától délre elterülő afrikai térségben fordult elő. Ezt követi Közép- és Dél-Ázsia, ahol a halálesetek 17 százalékát regisztrálták.

terhes nő beszél orvosával
Minden második percben életét veszti egy nő a várandósság vagy a szülés során. Fotó: Getty Images

Mi szedi a legtöbb áldozatot?

A leggyakrabban felmerülő, de megelőzhető komplikációk közé tartozik az erős vérzés, a magas vérnyomás, a kockázatos körülmények között végrehajtott terhességmegszakítás, a HIV-fertőzés és a malária.

Az ENSZ fenntartható fejlődési céljai (SDG) közé tartozik, hogy az ezredfordulón százezer élve születésre regisztrált 339 anyai haláleset számát 2030-ra 70-re csökkentsék. Három évvel ezelőtt ez a szám 223 volt. A kitűzött cél elérése érdekében a jelentés két fontos lépést emel ki: a terhességi egészségügyi ellátás elérhetőségének kiterjesztését, valamint a nők önálló döntéshozatali lehetősége a saját szexuális egészségük kapcsán.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: